Znani so rezultati in rezidenčna imena za leto 2020

 

Znani so rezultati in rezidenčna imena za leto 2020

 

V sklopu natečaja za sodelovanje pri rezidenčnem programu v letu 2020, ki je del projekta Odisejevo zatočišče 2 (The Ulysses’ Shelter 2) je tričlanska komisija, v sestavi Aljaža Koprivnikarja, Barbare Korun in Tanje Petrič, izbrala tri slovenske kandidate, ki se bodo udejstvovali v rezidenčnem programu v letu 2020.

 

Na DSP je prispelo 11 vlog in izbrani so bili trije kandidati iz različnih področij literarnega delovanja, tj. iz področja poezije, proze in prevajanja. V Sloveniji izbrani kandidati so:

 

 

Davorin Lenko (1984) je avtor treh knjižnih del. Kratke zgodbe, pesmi in eseje objavlja v vseh vidnejših slovenskih literarnih medijih. Za roman Telesa v temi je leta 2014 prejel nagradi Kresnik in Kritiško sito, knjigo pa je Društvo slovenskih pisateljev prevedlo v nemščino. Zbirka kratke proze Postopoma zapuščati Misantropolis (2016) je bila nominirana za nagrado Novo Mesto Short. Leta 2017 je izdal roman Bela pritlikavka, spomladi 2019 pa je bila v Ljubljani uprizorjena monodrama Psiho, za katero je napisal besedilo. Obe deli sta bili kritiško dobro sprejeti.

Trenutno piše roman Cona, zbirka kratke proze, Psihoporn, pa bo izšla pri Cankarjevi založbi zgodaj v 2020. Deluje kot samozaposlen v kulturi in se v celoti posveča pisanju.

 

Dejan Koban (1979) je obiskoval Srednjo šolo tiska in papirja v Ljubljani, kjer se je izučil za knjigoveza in tehnika grafične dodelave. Od leta 2000 je zaposlen na nacionalni televiziji kot montažer slike in zvoka. Soustanovil je društvo Kentaver, preko katerega je z letom 2006 pričel soorganizirati večere poezije in festival Mlade rime. Po desetletju je ustanovil neformalno umetniško zadrugo Ignor, kjer soorganizira več medijske umetniške večere in festival. Ena poglavitnih dejavnosti je tudi izdajanje knjižic poezije in proze mladih ter neuveljavljenih pesnic in pesnikov iz Slovenije in bližnje regije. Izdal je štiri pesniške knjige: Tebi (1997), Metulji pod tlakom (2008), Razporeditve (2013) in Frekvence votlih prostorov (2016). V pripravi je zbirka Klastrfak. Izgubil ali zavrgel je še 5 rokopisov. Je interpret lastne poezije pri konstruktu besede in zvoka nevemnevem (album Čisto malo ljudi, 2018). Ukvarja se z urednikovanjem pesniških zvezkov in knjig (priložnostno). Svojo poezijo objavlja v reviji Poetikon. Pri Hiši poezije je eden od selektorjev knjig zbirke poezije Sončnica, vsa nora od svetlobe.

Ko je vzhičen, veliko govori in temeljito razlaga. Zato mnogi mislijo, da je precej izobražen. Vendar gre pri vsem skupaj za preprostejše stvari.

 

Katja Zakrajšek (1980) je komparativistka in literarna prevajalka. Posebej jo veseli brskanje po prevodno manj zastopanih literarnih tradicijah in prostorih. Prevaja iz francoščine, angleščine in portugalščine. Najbolj doma se počuti v sodobnih pisavah, zgodi pa se ji tudi kakšen starejši klasik (Machado de Assis, Dušeslovec in druge zgodbe). V svojih prevodih se sprehaja od Francije (Marie Ndiaye, Ladivine) do Senegala (Ken Bugul, Riwaan), Konga (Fiston Mwanza Mujila, Tramvaj 83), pa z Mavricija spet v Francijo (Nathacha Appanah, Povratnik nasilja); od ZDA (Monique Truong, Knjiga soli – zanjo je leta 2008 prejela nagrado Radojke Vrančič) do Brazilije (Cristóvão Tezza, Večni sin; Adriana Lisboa, Simfonija v belem) do Velike Britanije (poezija Warsan Shire, leta 2017 nagrajena s priznanjem lirikonov zlát); od filozofije (Jean-Pierre Dupuy, Prihodnost ekonomije) do mladinske književnosti (Clémentine Beauvais, #3špehbombe).

V zunajknjižnem svetu se v zadnjem času predvsem sprehaja med Ljubljano, kjer živi, ter prevajalskimi rezidencami, s katerih vedno prinese preveč idej in želja za nove prevode.

 

Izbrani kandidati iz partnerskih organizacij so:

  • Sandorf, Mljet, Hrvaška: Maja Klarić, Maja Ručević, Dino Pešut
  • Thraka, Larissa, Grčija: Dimitris Karakitsos, Marilena Papaioanou, Thomas Tsalapatis
  • Krokodil, Beograd, Srbija: Danilo Lučić, Maša Seničić, Nataša Srdić
  • Literature Across Frontiers, Wales, Anglija: Eluned Gramich, Steven Hitchins, Lloyd Markham

 

Jeseni 2020 bo objavljen novi natečaj za prijavo na rezidenčni program Odisejevo zatočišče 2 (The Ulysses’ Shelter 2), kjer bodo ponovno izbrani trije kandidati za leto 2021.

 

Vabimo vas, da nas spremljate in da se naslednjo jesen prijavite na novi natečaj.