Literarne prireditve

Društvo slovenskih pisateljev v okviru programa Literarni ciklusi, ki ga financira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije pripravlja in izvaja dogodke, s katerimi obeležuje za pisatelje, knjigo in kulturo pomembne dneve ter v ospredje kulturnega življenja in v središče medijske pozornosti postavlja avtorje in njihovo ustvarjalnost.

Vsako leto ob slovenskem kulturnem prazniku v Cankarjevem domu z literarnim branjem nastopijo novosprejeti člani Društva slovenskih pisateljev, ki v teh dneh z javnimi prireditvami, tako za otroke in mlade kot odrasle »odpre svoja vrata«. Blizu kulturnemu prazniku je 21. februar, svetovni dan maternega jezika, ki ga obeležimo z literarnim večerom zamejskih avtorjev. 21. marca, ob svetovnem dnevu poezije, v okviru večih literarnih branj spregovorijo – pesnice in pesniki.

V juliju podelimo Stritarjevo nagrado, v oktobru Jenkovo; oba nagrajenca po razglasitvi in svečani podelitvi nastopita na literarnih srečanjih po Sloveniji.

Še posebej barvita so literarna branja, pogovori, predstavitve na Pisateljskem odru slovenskega knjižnega sejma, pozno novembra, v Cankarjevem domu. Na medijsko opaženem prizorišču predstavimo naše programe in projekte, novitete vidnih založb, voščimo jubilantom, poglobljeno razpravljamo o aktualnih temah na področju knjige,sodelujemo pa tudi v spremljevalnem programu slovenskega knjižnega sejma.

Leto zaključimo z diskretnim poklonom spominu na naše preminule člane.

Program celega leta je prepleten s še mnogimi literarnimi dogodki, branji, srečevanji.

Foto: arhiv DSP

Na CANKARJEVEM DNEVU na ROŽNIKU (10. maja 2017) – posvečen je bil Cankarjevemu delu Podobe iz sanj, ki so izšle pred sto leti –  je predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina vnovič opozoril na mačehovski odnos države do slovenske kulture.