Partnerska sodelovanja

Vodnikova domačija – programski partner Društva slovenskih pisateljev

Rojstna hiša Valentina Vodnika v Šiški je živahno središče, kjer gojijo branje, pisanje in pripovedovanje. V upravljanje jo je prevzel zavod Divja misel, ki vsako poletje prinaša tudi priljubljeno Knjižnico pod krošnjami. Skupaj s programskimi partnerji, med katerimi je tudi Društvo slovenskih pisateljev, so Vodnikovo domačijo izstrelili v eno najpomembnejših središč literarnega dogajanja v prestolnici.

Vodnikova domačija

vodnikova-domacija-300x200

Otvoritev Vodnikove domačije

vodnikova-domacija1-300x200

Otvoritev Vodnikove domačije

vodnikova-domacija2-300x200

Pogovor z režiserjem Dušanom Jovanovićem. Pogovarjala se je Maša Pelko. Vodnikova domačija, 17.9.2015

vodnikova-domacija3-300x200

Otvoritev Vodnikove domačije

Kulturna soseska

kulturna-soseska

kulturna-soseska-683x1024Kulturna soseska, ki smo jo svečano otvorili 17. septembra 2015, združuje 7 uglednih nacionalnih kulturnih ustanov na živahni promenadi med Prešernovim spomenikom in Tivolijem, na malem prostoru med Tivolijem, Prešernovo, Cankarjevo, Tomšičevo ter Župančičevo ulico.
Kulturna soseska smo: Mednarodni grafični likovni center- MGLC, Moderna galerija, Narodna galerija, SNG Opera in balet Ljubljana, Narodni muzej Slovenije, Prirodoslovni muzej Slovenije ter – iniciator projekta, Društvo slovenskih pisateljev. Združili smo se z vizijo dobrososedskega sodelovanja, prepleta programskih vsebin, skupnih dogodkov ter tudi skupne turistične ponudbe v smislu živega organizma.

Gre za sosesko, ki pod sloganom Bogastvo bogatega oživlja površino mesta in sega v Tivoli, ugledne, medijsko privlačne kulturne ustanove, združene v njej pa so resnično »bogate«, tako v smislu kulturne in zgodovinske dediščine, kot tudi živahnega utripa ter programov, ki nudijo tudi možnost za izjemno turistično izkušnjo tujih gostov, ki se mudijo v slovenski prestolnici.

Ivo Svetina, predsednik Društva slovenskih pisateljev je ob otvoritvi Kulturne soseske zapisal; »…Znamenita Cankarjeva krizantema je še vedno naša varovanka, zato naj bo Kulturna soseska prostor duhovnega druženja, izmenjave izkušenj, slika naj nagovarja pesem, Vaška situla opernega solista, zbirka mineralov grafičnega ustvarjalca.«

zemljevid-nasploh