Slovenska pisateljska pot

Slovenska pisateljska pot je rastoči trajnostni projekt Društva slovenskih pisateljev (DSP), ki oživlja bogato zapuščino slovenske besede in jo kot literarno dediščino nazorno povezuje v sodobno doživljajsko zgodbo o pisateljih na posameznih lokacijah poti, namenjenim obiskovanju, spoznavanju, učenju, predvsem pa uživanju literarnega izročila, vezanega na posamezno krajino. Ta celostni in v svetu edinstven projekt živega pisateljskega muzeja se v obliki točkovne pohodniške transverzale razteza po vseh slovenskih pokrajinah. Tako nastaja interpretativna mreža »literarnih pokrajin«.

SPP je zato celosten razvojni projekt na področju kulture, izobraževanja in kulturnega turizma – z njo smo na poti po slovenskem literarnem izročilu in na poti po čezmejnem MUZEJU SLOVENSKE LITERATURE. Tako teritorialnem kot virtualnem.

 

Že leta 2013 je Društvo slovenskih pisateljev izdalo večkrat nagrajeno publikacijo, Vodnik po domovanjih 106 pesnikov in pisateljev, ki je osnova razvoja vsebin projekta (nagrada Slovenskega knjižnega sejma za najlepšo slovensko knjigo na področju poljudnoznanstvenih publikacij, priznanje bienala za vizualne komunikacije BRUMEN 2013 za grafično opremo knjige). SPP zemljevid si lahko ogledate tukaj. Znotraj tega projekta se obeležujejo tudi spominske obletnice ter odkrivajo nove spomniske plošče.

 

 

Tako iz mikrolokacij posameznih rojstnih hiš in domačij literatov (104 trenutno) ali z njimi povezanih znamenitosti, nastaja in raste vseslovenska pot, ki vključuje tudi področja v Avstriji in Italiji – tam, kjer so živeli in ustvarjali slovenski pesniki in pisatelji.

Kaj je Slovenska pisateljska pot?

Projekt Slovenska pisateljska pot živi, spominja in opominja na obletnice slovenskih literarnih veljakov. Tako vsako leto na dan Trubarjevega rojstva (8./9.6.20xx), v sodelovanju s Trubarjevo domačijo v Rašici, spomni na Trubarjevo dediščino z literarnim dogodkom Dom v jeziku z nastopi literarnih nagrajencev in živim prenosom na Radio ARS.

 

Rime z gora – Gorski literarni nokturno je tradicionalni literarna večer v objemu gora pred Planinskim domom pod Storžičem, s prenosom Radia Slovenija – programa ARS.

Rime z gora - Gorski literarni nokturno 2020

logo-spp

Vizija Slovenske pisateljske poti

 

Poesia Maris Liberum in literarno srečanje/kolonija/festival »Lepa vida«

Gre za zamisel o izvedbi posebnega literarnega srečanja/kolonije, posvečenega morju in solinam kot zgodovinski in ekološko zaščiteni krajinski dediščini in kot prostoru stoletnega izročila ter sožitja kultur in jezikov ter vsakoletnega razpisa za novo poezijo in kratko prozo o morju. Kolonija bi potekala enkrat letno in za tri dni na obali (s centrom v KP SS) zbrala pisatelje/ice, pesnike/ice in mlade avtorje/nagrajence z natečaja LEPA VIDA alias POESIA MARIS LIBERUM.

OSNUTEK IZVEDBE:

  • enkrat letno, predvidoma konec junija ali v začetku julija, za 3 dni, povabila uveljavljene literate iz Hrvaške, Slovenije, Italije in skupne Istre (od 4–6),
  • ki bodo nastopili s svojim branji na literarnem večeru v solinah in en večer v Kopru, Izoli, Umagu ali Trstu
  • in ki bodo hkrati delovali tudi v žiriji literarnega natečaja za podelitev nagrad srečanja/kolonije »Lepa vida«

Avtorje za kolonijo predlagajo matična pisateljska društva iz SLO, HR in IT ter Forum Tomizza.

Pisateljske poti EU

 

SPP multimedijski pano in zvočne točke pisateljev

 

Mobilna aplikacija SPP

SPP – kratka predstavitev