Predstavitev društva

dsp_slider3Prva zasnova organiziranega delovanja slovenskih pisateljev sega nazaj v leto 1872, od leta 1968 pa se slovenski pisatelji povezujejo v društvo s sedanjim imenom. Društvo slovenskih pisateljev se zavzema za ustvarjalno svobodo, čim boljši položaj slovenske knjige in uveljavljanje slovenskih pisateljev ter vključuje v svojo dejavnost ustvarjalce s celotnega slovenskega kulturnega prostora.

Društvo je s svojo vedno kritično in ustvarjalno vlogo mnogo prispevalo k pomembnim spremembam v slovenskem družbenem in kulturnem prostoru.
Pisarna Društva slovenskih pisateljev se nahaja v Ljubljani, glavnem mestu Republike Slovenije, ter producira in izvaja pomembne mednarodne literarne programe in programe javnega pomena za domači prostor.

Ob producentski in založniški dejavnosti Društvo slovenskih pisateljev deluje tudi kot informativno in literarno središče ter s svojo pisarno in vrhunskimi sodelavci producira in izvaja sodobne programe in vrhunske literarne festivale javnega pomena na področju literature. To svojo osrednjo vlogo Društvo slovenskih pisateljev dopolnjuje še z izvajanjem profesionalnih storitev za domači in mednarodni prostor.

S široko paleto programov in aktivnosti predstavlja Društvo slovenskih pisateljev najbolj aktivno organizacijo in osrednji literarni center dogajanj na področju literature v Sloveniji. Z rednim financiranjem društvu osrednjo vlogo izvajalca programov javnega pomena na literarnem področju priznava tudi Javna agencija za knjigo RS.

Partnerji DSP

Mednarodni partnerji DSP:

• fundacija Central European Initiative – CEI (Italija),
  • organizacija Literature Across Frontiers –LAF (Združeno Kraljestvo),
  • literarni centri po Evropi,
  • pomembni evropski literarni festivali – tudi v okviru sodelovanja z Mednarodnim literarnim festivalom Vilenica.

Pomembni domači partnerji DSP:

• medijska partnerja Primorske Novice in DELO,
  • zvesti pokrovitelji in sponzorji – podjetja Petrol, Krka, Zavarovalnica Triglav
  • Cankarjev dom,
  • založbe,
  • javne knjižnice,
  • Društvo slovenskih književnih prevajalcev (DSKP),
  • Vodnikova domačija
  • in drugi partnerji.

DSP sodeluje tudi v strokovnem odboru programa za:

Slovenski knjižni sejem

Poslovno je za založnike pomemben letni dogodek ‘Slovenski knjižni sejem’, ki ga organizirata Gospodarska zbornica Slovenije: GZS – Združenje knjižnih založnikov in Cankarjev dom.
Vsako leto poteka sejem ob koncu novembra v Ljubljani in pritegne množico obiskovalcev ter založnikov. Več podrobnosti o programu najdete na:http://www.knjiznisejem.si/
DSP v sodelovanju z organizatorji sejma podeljuje strokovno nagrado za najboljši knjižni prvenec.

DSP finančno podpira:

• Javna agencija za knjigo Republike Slovenije
  • Program Ustvarjalna Evropa
  • Srednjeevropska pobuda (SEP)
  • Mestna občina Ljubljana

jak              ustvarjalna_evropa       05-cei mol