Otroška in mladinska književnost

Nagrada desetnica

Desetnica je nagrada za otroško in mladinsko književnost, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev za uveljavljanje izvirnega otroškega in mladinskega leposlovja znotraj Društva slovenskih pisateljev kakor tudi v širši javnosti.
Nagrada je namenjena širšemu priznavanju ter uveljavljanju otroške oziroma mladinske literature v stanovski organizaciji, literarnokritiški stroki in javnosti. Izvirna otroška in mladinska literarura je že dolga desetletja na visoki ravni ter sodi med najbolj brano domače leposlovje. Obenem pomeni temelj oblikovanja bralnih navad in ljubezni do branja. Potreba po stanovski nagradi je povsem razumljiva, saj pomeni enega osnovnih korakov do dokončnega izenačevanja statusa mladinske literature z nemladinsko, tako znotraj Društva slovenskih pisateljev kot v širši javnosti.

Nagrado desetnica za najboljše otroško in mladinsko delo v poeziji ali prozi Društvo slovenskih pisateljev podeljuje vsako leto v mesecu maju za obdobje zadnjih treh let izključno članom Društva slovenskih pisateljev, ki ustvarjajo v slovenskem jeziku. Nagrado podeli na podlagi izboora, ki ga pripravi strokovnjak za mladinsko književnost, o izboru pa odloča pet- do sedemčlanska žirija v sestavi mladinskih in nemladinskih avtorjev, ki so izključno člani Društva slovenskih pisateljev. Nihče od članov žirije hkrati s svojim delom ne more sodelovati v izboru ali se potegovati za nagrado.

Dobitniki in dobitnice nagrade:

2020 – Jana Bauer, Ding dong zgodbe
2019 – Andrej Rozman Roza, Pesmi iz galerije
2018 – Aksinja Kermauner, Žiga špaget je za punce magnet
2018 – Suzana Tratnik, Tombola ali življenje!
2017 – Vinko Möderndorfer, Kit na plaži
2016 – Marjana Moškrič, Sanje o belem štrpedu
2015 – Mate Dolenc, Mali princ z otoka
2014 – Vinko Möderndorfer, Kot v filmu
2013 – Janja Vidmar, Kebarie
2012 – Feri Lainšček, Pesmi o Mišku in Belamiški
2011 – Bina Štampe Žmavc, Cesar in roža
2011 – Milan Dekleva, Pesmarica prvih besed
2010 – Dim Zupan, Hektor in male ljubezni: zgodba nekega Hektorja
2009 – Marjana Moškrič, Stvar
2008 – Andrej Rozman Roza, Kako je Oskar postal detektiv
2007 – Bina Štampe Žmavc, Živa hiša
2006 – Janja Vidmar, Zoo
2005 – Slavko Pregl, Usodni telefon
2004 – Mate Dolenc, Leteča ladja

Jana Bauer, desetnica 2020

Povabimo besedo

Vabilo za sodelovanje v programu Povabimo besedo v koledarskem letu 2020 najdete tukaj (PDF) in tukaj (Word).

Program Društva slovenskih pisateljev, ki ga financira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije

Društvo slovenskih pisateljev od leta 1996 organizira in koordinira izobraževalni program Povabimo besedo. Namen projekta je vzpodbujanje zanimanja za slovensko književnost med otroci in mladimi – program je tako namenjen bralcem v vrtcih, osnovnošolcem in dijakom ter študentom.

V program Povabimo besedo so vključeni vsi člani Društva slovenskih pisateljev; namen njihovih srečevanj z mladimi je literarne narave – v dogovoru s šolo ali knjižnico otrokom približajo literaturo, svoja dela, proces ustvarjanja.

Na dogodkih lahko sodelujejo tudi mladi bralci v obliki igre, interpretacije, ali kako drugače: zaželjeno je, da so programi srečanj karseda domiselni in dinamični (pogovor, interaktivne delavnice, vključevanje audio vizualnih del, pripovedovanje tudi skozi gib, glasbo…).

Iz sredstev programa Povabimo besedo Društvo slovenskih pisateljev financira 1 nastop 1 avtorja v posameznem vrtcu, osnovni šoli, srednji šoli, dijaškem domu, knjižnici – v koledarskem letu. Vsak avtor v koledarskem letu izvede do 3 nastope oziroma delavnice.

Društvo slovenskih pisateljev krije avtorjem, ki nastopijo v okviru programa Povabimo besedo, potne stroške in honorar.
Želimo vam veliko navdihujočih, zanimivih srečanj s pisateljicami in pisatelji!

kartica-nina-241x300       CVETKA-1

Bee Curious. Slovenia′s Best for Young Readers 2023

Društvo slovenskih pisateljev je ob podpori Javne agencije za knjigo izdalo promocijsko antologijo sodobne slovenske otroške in mladinske književnosti v angleškem jeziku, ki je namenjena tuji založniški javnosti kot predstavitveni katalog avtorjev, ilustratorjev, založnikov in drugih nosilcev avtorskih pravic za podporo pri prodaji prevodnih pravic v tujino. Predstavitvena antologija, ki jo je uredila prof. dr. Dragica Haramija, vključuje 49 slovenskih avtorjev in avtoric za različne starostne stopnje.

Literarna srečevanja za otroke in mladino

Sekcija za mladinsko književnost Društva slovenskih pisateljev je bila ustanovljena leta 2004 z namenom uveljavljanja in popularizacije slovenske otroške in mladinske književnosti v Sloveniji, zamejstvu in tujini. V sodelovanju z vrhunskimi literarnimi ustvarjalci za otroke in mlade ter pisarno Društva slovenskih pisateljev pripravlja in izvaja literarne nastope in interaktivna srečevanja, sodeluje pri literarnih manifestacijah doma in v tujini, skrbi za promocijo bralne kulture, sodeluje v javnih razpravah o razmerah na področju kulture in drugih pomembnih vprašanjih slovenske družbe ter otroške in mladinske književnosti doma in v zamejstvu.
Tekoče in uspešno sodeluje s slovensko sekcijo IBBY, MKL, Pionirsko – centrom za mladinsko književnost in knjižničarstvo, Bralnim društvom Slovenije, Društvom Bralna značka Slovenije – ZPMS, Mariborsko knjižnico, revijo Otrok in knjiga in drugimi organizacijami s področja mladinske kulture in literature.
**

NA VODNIKOVI DOMAČIJI

Na Vodnikovi domačiji, Hiši branja pisanja in pripovedovanja, ki je programski partner Društva slovenskih pisateljev, vsako nedeljo dopoldne poteka skrbno pripravljen otroški program. Njegov osrednji namen je promoviranje knjig, branja in pripovedovanja med najmlajšimi in družinami. Družine pred dogodkom berejo v Knjižnici pod krošnjami, po dogodku vedno sledi zapisovanje in risanje vtisov in pogovor v čitalnici domačije, medtem ko starši berejo in listajo. Društvo slovenskih pisateljev se v program vključuje z interaktivnimi srečanji otrok z ustvarjalci za otroke in mlade.

LITERARNO-LUTKOVNI NATEČAJ »KNJIGOVANJE«

Natečaj »Knjigovanje« z naslovom MOJ NAJLJUBŠI SLOVENSKI KNJIŽEVNI LIK je bil razpisan prvič, od 1. marca 2015 do 1. maja 2015 za osnovne šole v Sloveniji in v zamejstvu. Učenci so vabljeni, da v šoli izdelajo ročno lutko ali marioneto najljubšega slovenskega knjižnega junaka. Z natečajem, ki ga pripravlja Sekcija za mladinsko književnost Društva slovenskih pisateljev v sodelovanju z Bralnim društvom Slovenije, Društvom Bralna značka Slovenije – ZPMS in IBBY Slovenija, vzpodbujamo zanimanje za slovensko otroško in mladinsko literaturo med mladimi bralci-ustvarjalci. Komisija (v letu 2015 v sestavi: Jelena Cvetko Sitar, dr. Aksinja Kermauner, Jana Kolarič, Andrej Predin in mag. Savina Zwitter) izbere najboljše lutke, izbrani učenci-avtorji pa so v juniju s svojimi mentorji povabljeni na slavnostno podelitev priznanj ter literarno delavnico z mladinskim pisateljem v prostorih Društva slovenskih pisateljev na Tomšičevi 12. Ob tej priložnosti pripravimo tudi razstavo knjig, v katerih nastopajo nagrajeni liki.

LITERARNI DOGODKI ZA OTROKE IN MLADE NA SEDEŽU DRUŠTVA SLOVENSKIH PISATELJEV

na Tomšičevi 12 v Ljubljani
V sklopu programov Društva slovenskih pisateljev pisateljsko hišo pogosto obiščejo otroci in mladi; radi pridejo, saj se tu srečajo s svojimi priljubljenimi pisatelji, pesniki.

foto-priznanja-768x432

VIDEO PORTRETI OTROŠKIH IN MLADINSKIH AVTORJEV

DSP predstavlja avtorice in avtorje za otroke in mladostnike

Oko besede predstavlja avtorice in avtorje za otroke in mladostnike predstavlja avtorice in avtorje za otroke in mladostnike (Društvo Argo)