Znane so nominirane pesniške zbirke za Jenkovo nagrado 2022

S p o r o č i l o

po tiskovni konferenci

Jenkovi dnevi in Jenkova nagrada 2022

18.–27. oktober 2022

 

Danes, 6. oktobra, je na Vrtu Lili Novy v Ljubljani potekala novinarska konferenca ob naznanitvi Jenkovih dnevov in nominirancev Jenkove nagrade 2022, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let že 37. leto zapored. Komisija za Jenkovo nagrado je ob intenzivnem prebiranju in razpravljanju izbrala štiri nominirane pesniške zbirke, ki v svoji edinstvenosti in posebnosti izstopajo med številčnimi novoizdanimi zbirkami. Jenkovi dnevi v Kranju se tudi letos kot je že tradicija odvijajo med 18. in 27. oktobrom v spomin na pesnika Simona Jenka, ki ga slovenska literarna zgodovina uvršča med najvplivnejše slovenske pesnike in je znan tudi pod nazivom »pesnik Sorškega polja«. 

 

 

Novinarska konferenca s predstavitvijo Jenkovih dnevov in nominiranih pesniških zbirk za Jenkovo nagrado, stanovske pesniške nagrade, je potekala na Vrtu Lili Novy Društva slovenskih pisateljev in v družbi naslednjih govorcev: Dušan Merc, predsednik Društva slovenskih pisateljev, Ivan Dobnik, član Komisije za Jenkovo nagrado 2022, Klemen Malovrh, direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj, in Rudi Zevnik iz Kulturnega društva Simon Jenko – Šmonca Mavčiče.

 

Predsednik Društva slovenskih pisateljev Dušan Merc je poudaril pomen Simona Jenka in pesniške nagrade, ki nosi njegovo ime. Član Komisije za Jenkovo nagrado 2022 Ivan Dobnik je v imenu komisije, ki jo sestavljajo predsednica komisije Alja Adam, Franci Novak, Klarisa Jovanović, Ivan Dobnik in lanskoletna nagrajenka Nina Dragičević, razglasil štiri nominirane pesniške zbirke in izpostavil njihove edinstvene in izstopajoče lastnosti. Med nominirane pesniške zbirke za Jenkovo nagrado 2022 so bile tako uvrščene pesniške zbirke (razvrščene po abecednem vrstnem redu naslovov):

 

Brane Mozetič: Aktivistovi zapisi (Škuc, 2022)
Jernej Županič: Orodje za razgradnjo imperija (LUD Literatura, 2021)
Nataša Velikonja: Prostor sredi križišč (Škuc, 2021)
Kristina Kočan: Selišča (Litera, 2021)

 

 

Direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh nas je seznanil s programom Jenkovih dnevov. Rudi Zevnik iz Kulturnega društva Simon Jenko – Šmonca Mavčiče je na koncu zaokrožil celotno predstavitev programa Jenkovih dnevov in predstavil prireditve programa, ki bodo potekale pod okvirjem njegovega društva.

 

 

Tiskovna konferenca se je zaključila z vabilom na slavnostno podelitev v dvorani Mestne knjižnice Kranj v četrtek, 27. 10. 2022, ob 19. uri, ker se bodo predstavili vsi nominiranci in bo podeljena Jenkova nagrada.

 

 

Priloge: