Znane so nominirane pesniške zbirke za Jenkovo nagrado 2020

O poteku tiskovne konference in naznanitvi nominiranih pesniških zbirk

JENKOVI DNEVI
in
JENKOVA NAGRADA

18.–27. oktober 2020

Danes, 6. oktobra, je v Ljubljani potekala novinarska konferenca ob naznanitvi Jenkovih dni in nominirancev letošnje Jenkove nagrade, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let. Komisija za Jenkovo nagrado je ob intenzivnem prebiranju in razpravljanju določila pet nominiranih pesniških zbirk, ki v svoji edinstvenosti in posebnosti izstopajo med novo izdanimi pesniškimi naslovi. Jenkovi dnevi v Kranju se tudi letos odvijajo med 18. in 27. oktobrom v spomin na pesnika Simona Jenka, ki ga slovenska literarna zgodovina uvršča med najvplivnejše slovenske pesnike.

Novinarska konferenca s predstavitvijo Jenkovih dni in nominiranih pesniških zbirk za Jenkovo nagrado, stanovske pesniške nagrade, je potekala na Vrtu Lili Novy. Govorci na konferenci so bili: Dušan Merc, predsednik Društva slovenskih pisateljev, Andrej Ilc, podpredsednik Komisije za Jenkovo nagrado 2020, Klemen Malovrh, v. d. direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj, in Dane Novak iz Kulturnega društva Simon Jenko – Šmonca.

Predsednik Društva slovenskih pisateljev Dušan Merc je poudaril pomen Simona Jenka, spomnil na zadnje štiri Jenkove nagrajenke in nagrajence ter izpostavil pesniško nagrado, ki nosi njegovo ime. Podpredsednik Komisije za Jenkovo nagrado 2020 Andrej Ilc (urednik za leposlovje na Mladinski knjigi)  je v imenu komisije, ki jo sestavljajo predsednica komisije Varja Balžalorsky Antić (prevajalka, literarna teoretičarka in pesnica), Matevž Kos (literarni zgodovinar, kritik in esejist ter redni profesor na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo), Veronika Dintinjana (pesnica, prevajalka in zdravnica) in lanskoletna Jenkova nagrajenka Kaja Teržan, omenil potek dela komisije in poudaril izstopajoče lastnosti vseh petih nominiranih pesniških zbirk. Komisija je za nominirane pesniške zbirke izbrala naslednje naslove iz več sto novih zbirk v zadnjih dveh letih:

Jana Putrle Srdić – Oko očesu vrana, Center za Slovensko Književnost, 2020
Maja Vidmar – Pojavi, LUD Literatura/Prišleki, 2020
Lucija Stupica – Točke izginjanja, LUD Literatura/Prišleki, 2019
Uroš Zupan – Sanjska knjiga, Cankarjeva založba, 2020
Brane Mozetič – Sanje v drugem jeziku, ŠKUC/Lambda, 2018

V. d. direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh nas je seznanil s programom Jenkovih dni in Kranjskih vaj, kjer zadnja štiri leta učenci OŠ Simona Jenka ter dijaki Gimnazije Franceta Prešerna in Gimnazije Kranj podajajo svoj pogled na ustvarjanje poezije. Dane Novak iz Kulturnega društva Simon Jenko – Šmonca je pa na koncu zaokrožil tiskovno konferenco s predstavitvijo z društva in njegovih aktivnosti.

Društvo slovenskih pisateljev vas tudi letos ob sklopu Jenkovih dni, v sodelovanju z Mestno občino Kranj, Zavodom za turizem in kulturo Kranj in s Kulturnim društvom Simon Jenka – Šmonca, vljudno vabi na vse dogodke Jenkovih dni in še posebno na slavnostno podelitev v Mestni hiši Kranj v torek, 27.10.2019, ob 19. uri.

Prilogi:

Literarni progam DSP in Jenkovo nagrado finančno podpira Javna agencija za knjigo RS.