Znana je prejemnica nagrade SEP 2023

PISATELJSKO NAGRADO SREDNJEEVROPSKE POBUDE ZA MLADE AVTORJE na 38. Mednarodnem literarnem festivalu Vilenica prejme
 TIJANA RAKOČEVIĆ iz Črne gore.

Pisateljsko nagrado SEP za mlade avtorje na Mednarodnem literarnem festivalu Vilenica podeljuje Srednjeevropska pobuda v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev. Njen namen je promocija mlade generacije pisateljev in pomoč pri širjenju njihovega dela s prevodi v jezike članic SEP. Podelitev pisateljske nagrade tako predvideva prevod dela avtorja oziroma avtorice v slovenščino in še en jezik držav SEP po izbiri nagrajenca oziroma nagrajenke.

Žirija za pisateljsko nagrado SEP za mlade avtorje za leto 2023 – sestavljajo jo predsednica Suzana Tratnik ter člani Leonora Flis, Aljoša Harlamov, Aljaž Koprivnikar in Jaruška Majovski – je odločila, da nagrado prejme TIJANA RAKOČEVIĆ iz Črne gore.

Foto: Vladimir Popović

Utemeljitev nagrade

Tijana Rakočević (1994, Črna gora) je prodorna avtorica mlajše generacije, pesnica, dramatičarka in prozaistka, doktorandka Filološke fakultete v Nikšiću in članica uredništva literarno-kulturnega časopisa Fokalizator. Izdala je pesniško zbirko Sve blistavi kvanti (Vsi ti bleščeči kvanti) in zbirko kratke proze Intimus; za večino objavljenih zgodb je prejela pomembne domače in mednarodne nagrade. S svojo pisavo je pretresla prevladujoči heteronormativni nazor v črnogorski literaturi, prežet z ruralnim simbolizmom in folklornimi miti, ter uveljavila novo pripovedno paradigmo s feminističnim pogledom in inovativno formo komunikacije literarnega teksta s kulturo, v kateri je nastal. Proza Tijane Rakočević je v koraku s sodobnimi literarnimi trendi, s precizno, analitično in neprizanesljivo pisavo pa hkrati dekolonizira žensko telo ter razgalja družbeno sprejeto nasilje nad ženskami in seksualnimi manjšinami.

**

Predstavitev nagrajene avtorice

Tijana Rakočević se je rodila 23. junija 1994 v Podgorici. Je doktorska študentka na Filološki fakulteti v Nikšiću, na Oddelku za črnogorski jezik in južnoslovanske književnosti, ter štipendistka Črnogorske akademije znanosti in umetnosti za leto 2016/17. Izdala je pesniško zbirko Sve blistavi kvanti  (RVP, 2018) in knjigo kratke proze Intimus (Fokalizator, 2023), njena dela – eseje, recenzije, pesmi in zgodbe, prevedene v več jezikov ali v izvirniku – pa je mogoče najti v regionalni literarni periodiki.

Tijana Rakočević je prejela prvo nagrado za najboljšo dramo na natečaju Črnogorskega narodnega gledališča in drugo nagrado na mednarodnem natečaju A Sea of Words (v organizaciji Evropskega mediteranskega inštituta v Barceloni, med tekmovalci iz približno 40 držav). Prav tako je leta 2019 prejela prvo nagrado za najboljšo kratko zgodbo v Črni gori na natečaju, ki ga je organiziral Festival umetnosti v Podgorici, in je avtorica najboljše zgodbe, ki jo je navdihnila gora Bihor (2020), avtorica najboljše kvirovske zgodbe regije (2021), prejemnica nagrade Ministrstva za kulturo za najboljšo kratko zgodbo v okviru IPA-projekta HAMLET (programa čezmejnega sodelovanja Interreg IPA Italija-Albanija-Črna gora), prve nagrade na natečaju Goethejevega inštituta v Zagrebu za najboljšo pesem o vodi (2021) in tretje nagrade na natečaju Ameriškega kotička (American Corner) za najboljšo zgodbo, ki jo navdihujeta življenje in delo ameriških pisateljev (Granica/Border, 2021). Je tudi prejemnica rezidenčne štipendije evropske mreže za književnost Traduki (2022).

Tijana Rakočević je članica črnogorske revije za književnost in kulturo Fokalizator. Bila je sodelavka Črnogorske akademije znanosti in umetnosti (CANU/MASA), Centra za sodobno umetnost Črne gore (Centar savremene umjetnosti) ter Zavoda za učbenike in učne pripomočke Podgorica (Zavod za udžbenike i nastavna sredstva), zaposlena pa je pri vladi Črne gore.

Več o Srednjeevropski pobudi: https://www.cei.int/

Pisateljsko nagrado SEP 2023 za mlade avtorje bomo Tijani Rakočević podelili
na dogodku Vilenice v Cankarjevem domu
 v sredo, 6. septembra, ob 19. uri.

V nadaljevanju se bo nagrajenka pridružila gostom festivala na okrogli mizi SEP, ki bo tematizirala aktualno geslo in osrednji koncept letošnjega festivala, ›Raznoliki obraz Evrope‹: Evrope, celine raznolikih obrazov, ki so zgodovino sveta dolga stoletja krojili tako v negativnem (kadar je raznolikost imela slabšalen značaj in označevala izključevanje drugačnih) kot pozitivnem smislu (danes naj bi označevala evropsko identiteto v njeni celovitosti). Kakšne transformacije je prinesel naš čas, ko so na udaru temeljne človeške svoboščine in civilizacijske vrednote in bi spričo vse bolj izostrene družbeno-politične klime morali biti enotni v svoji različnosti? Kaj in koga vidimo, ko pogledamo v današnji obraz Evrope, kakšen odsev nam pri tem ponuja jutri in kakšna je pri tem vloga literature?

Udeleženci okrogle mize:

Jake Buttigieg (Malta), Marij Čuk (Italija/Slovenija), Barbara Korun (Slovenija), Gašper Kralj (Slovenija), Ariane Koch (Švica), Wojciech Kuczok (Poljska), Silke Scheuermann (Nemčija), Shpëtim Selmani (Kosovo), Max Sessner (Nemčija), Jan Škrob (Češka), Thomas Stangl (Avstrija), Tonia Tzirita Zaharatu (Grčija) in Tijana Rakočević (Črna gora).

Povezuje: Aljoša Harlamov

Ljubljana, Cankarjev dom, Štihova dvorana
Pogovor bo potekal v angleščini s prevodom v slovenščino; tolmači Breda Biščak.

Vabljeni!