Vabilo – Rezidenčni program DSP za tuje literarne posrednike 2023

 

Rezidenčni program DSP za tuje literarne posrednike 2023

Rezidenčni program DSP je v letu 2023 prednostno namenjen tujim literarnim posrednikom, tj. prevajalcem, ki so zaključili študij ter so prevedli in objavili vsaj dve prevodni deli (program ni namenjen študentom), oziroma založnikom, ki so objavili in promovirali vsaj eno prevodno delo, oziroma literarnim agentom, ki so z založbo sklenili vsaj eno pogodbo za prevod slovenskega leposlovja in humanistike. Upošteva se le prevode slovenske literature in humanistike v tuji jezik.

 

 • Izvajalec: Društvo slovenskih pisateljev (DSP), rezidenčni program od 2015
 • Področja: literarno prevajanje, založništvo in literarna promocija
 • Lokacija: Praprotnikova ulica, 1000 Ljubljana, Slovenija
 • Trajanje: 2–3 tedne
 • Stroški organizatorja: stanovanje, nastanitev
 • Stroški rezidenta: prevozni stroški, prehrana, nezgodno in zdravstveno zavarovanje
 • Dolžnosti organizatorja: mreženje s slovenskimi avtorji in ostalo literarno javnost, morebitna predstavitev gostujočega rezidenta javnosti
 • Dolžnosti rezidenta: sodelovanje pri literarni prireditvi, kratko poročilo o rezidenčnem gostovanju
 • Rok za prijavo: 21. 3. 2023
 • Čas trajanja rezidenčnega programa: 15. 3.–31. 12. 2023

 

Nastanitev:

Pisateljski atelje Daneta Zajca se nahaja na Praprotnikovi ulici v Ljubljani, 10 minut hoje od strogega središča mesta. Gre za stanovanje, v katerem je živel eden najvidnejših slovenskih pesnikov Dane Zajc – v rezidenci tako lahko vidimo kar nekaj pričevanj o njem (npr. slike, ki jih je prejel v dar, pohištvo, ki ga je uporabljal, itd.). Rezidenca meri 48,70 m², v njej so dve spalnici, kuhinja, kopalnica in zastekljeni balkon. V manjši spalnici so postelja, pisalna miza, omara, v večji pa tudi bralni kotiček, prav tako ima ta soba zastekljeni balkon. V obeh spalnicah se nahajajo knjižne police s prevodi slovenskih avtorjev ter knjigami, ki jih tu prijazno pustijo gostje rezidence. Stanovanje ima brezžično omrežje, kuhinjo z osnovnim priborom za kuhanje, pralni stroj in likalnik. Organizator poskrbi za čiščenje med menjavami rezidentov ter za menjavo posteljnine in brisač.

 

 

Opis programa:

Rezidenčni program DSP je v letu 2023 prednostno namenjen tujim literarnim posrednikom, tj. prevajalcem, ki so zaključili študij ter so prevedli in objavili vsaj dve prevodni deli (program ni namenjen študentom), oziroma založnikom, ki so objavili in promovirali vsaj eno prevodno delo, oziroma literarnim agentom, ki so z založbo sklenili vsaj eno pogodbo za prevod slovenskega leposlovja in humanistike. Upošteva se le prevode slovenske literature in humanistike v tuji jezik. Prednost pri izbiri imajo tisti prevajalci, založniki in literarni agenti, ki s svojim delom in delovanjem prispevajo k promociji in prepoznavnosti slovenskega leposlovja in humanistike v tujini.

DSP bo v letu 2023 omogočil rezidenčno bivanje od šestim do osmim prevajalcem, založnikom in literarnim agentom.

 

Navodila za prijavo:

Prijava naj bo oddana v slovenskem ali angleškem jeziku. Prijava mora obvezno vsebovati naslednje priloge:

 • kratek CV s seznamom objav in/ali promocijskih aktivnosti
 • kratek opis izvedenih in načrtovanih aktivnosti med rezidenčnim bivanjem v Ljubljani in po končani rezidenci (največ ena stran A4)
 • predlagan termin bivanja v rezidenci (in dva dodatna možna termina, v tednih)

Prijave morajo prispeti po elektronski pošti najkasneje do 21. 3. 2023 na elektronski naslov natasa.cebular@drustvo-dsp.si.

V zadevi elektronskega sporočila mora biti jasno navedeno »VABILO – Rezidenčni program DSP 2023«.

Upoštevane bodo le popolne in pravočasno oddane prijave. O prijavah bo odločala komisija za mednarodno sodelovanje DSP. Prijavitelji bodo o rezultatih obveščeni do najkasneje 27. marca 2023.

 


Mednarodni program Društva slovenskih pisateljev finančno podpira Javna agencija za knjigo RS.