Vabilo – Pesniški sprehod pod Repentabrom 2022, 14. avgusta

 

 

Pesniški sprehod pod Repentabrom 2022

 

Spet > že enajstič! bo zaživel pesniški sprehod pod Repentabrom. Sprehajalno srečevanje pesnic in pesikov je postalo tradicija, uvodni akord v krajevno šagro ob velikem šmarnu. Potekal bo po zatišni Pesniški poti pod božjepotnim svetiščem, ki je bila odprta leta 2011 med zaselkoma Col in Tabor, prav pod staroveško utrdbo. Na njej in v zatišnem pobočju stojijo doprsnimi kipi Srečka Kosovela, Umberta Sabe in Iga Grudna, ki jih je ustvaril Klavdij Palčič: kot spomenik umetniški besedi, ki se pregovarja s kraškim zelenjem in kamnom. Kot resonančni prostor za nove glasove.

Ta repenski naravni in pesniški ekosistem rase iz krajevne ustvarjalnosti in širših razgledov v soseščino, napaja se ob narečni govorici, glasbenih in performativnih oživitvah, z občutkom za človekovo intimno jedro in za zgroženo vest ob travmah današnjega sveta.

 

Letošnji pesniški gostje:
Chiara Caminati, Ivan Dobnik, Sanja Širec
ob njih s tremi poezijmi v narečju iz Trevisa Luciano Paronetto

 Glasbene zamike bosta prispevala čelistka Leila Smolinsky in kitarist Emanuele Laterza

 

Pokrovitelj Občina Repentabor, prireja Skupina/Gruppo 85 iz Trsta v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev iz Ljubljane in Kulturnim društvom Naš dom v Repnu. Sprevodniki na Pesniški poti so tržaški književniki ROBERTO DEDENARO, MARKO KRAVOS, VILMA PURIČ. 

 

Zbirno mesto pri Gostilni Furlan na Poklonu pod Repetabrom
v nedeljo, 14. avgusta 2022 ob 17.45.

Doslej so na Pesniški poti nastopali:

2011 >Luisa Gastaldo / Luciano Morandini; 2012 >Antonella Bukovaz, Josip Osti, Marko Kravos; 2013 >Cvetka Bevc, Ivan Crico, Miha Obit; 2014 >Marina Cernetig, Saša Pavček, Giacomo Vit; 2015 >Stanka Hrastelj, Roberto Nassi, Silvana Paletti; 2016 >Ace Mermolja, Umberto Saba / Matej Venier, Marilisa Trevisan; 2017 >Majda Artač, Ugo Pierri, Veno Taufer; 2018 >Milan Jesih, Luigina Lorenzini, Jani Oswald s Koroškega; 2019 >Renato Quaglia, Marija Kostnapfel, Laure Keyrouz iz Libanona; 2021 >Loredana Bogliun, David Bandelj, Alberto Nocerino Picasso.

 

Vljudno vabljeni!

 


Program Društva slovenskih pisateljev podpira Javna agencija za knjigo RS.