Vabilo na literarno-pogovorno popoldne z Alenko Jensterle Doležal

 

 

V sredo, 26. aprila, ob 18. uri

vas vabimo na Društvo slovenskih pisateljev (Tomšičeva 12, Ljubljana)

na literarno-pogovorno popoldne s slovensko-češko pesnico, prozaistko in znanstvenico

Alenko Jensterle Doležal.

 

Z njo se bo pogovarjala Neža Vilhelm

o njenem odnosu do jezika, o pomenu jezika v poeziji, vlogi poezije v današnjem svetu in o vlogi žensk – pesnic v slovenski pesniški tradiciji.

Pogovor bo potekal v slovenščini.

 


 

Alenka Jensterle-Doležal je slovenska pesnica, prozaistka in znanstvenica, ki živi v Pragi na Češkem.  Že več kot dvajset let predava slovensko književnost in slovanske književnosti na Katedri za južnoslovanske in balkanistične študije Filozofske fakultete Karlove univerze v Pragi. Do sedaj je izdala pet znanstvenih monografij, med drugim tudi knjigo o slovenski poeziji v angleščini, v kateri se osredinja na slovenske avtorice iz obdobja moderne Slovene Women Writers at the Beginning of 20th Century. Je urednica in sourednica dveh zbornikov in dveh kolektivnih monografij (zadnja je o Ivanu Cankarju). Prizadeva se za kulturne in znanstvene povezave med Slovenijo in Češko republiko. Tri leta je bila v Pragi glavni organizator pesniškega festivala Mladi mesec – festivala slovenskih pesnic na Češkem (2015, 2016, 2017), iz katerega je izšla slovensko-češka antologija pesmi Mladi mesec.

Izdala je šest pesniških zbirk (eno v češčini): Juditin most, 1991, Pokrajine začetka, 1993, Přeludy (Prividi),  1996, Zapisi za S. G., 2006, Pesmi v snegu, 2012, Nostalgične pesmi, 2018. Napisala je tri prozna dela: roman Pomen hiše, 2015, Temno mesto, 1993, kmalu bo izšel tudi roman O ljubezni, vojni, izgubi in pozabi. Nekatere njene pesmi in deli proze so bili revialno prevedeni v češčino, poljščino, angleščino, srbščino, hrvaščino, makedonščino, romunščino in albanščino in izšli v različnih slovenskih, čeških, ameriških in poljskih antologijah. Sodelovala je na raznih pesniških festivalih in literarnih branjih na Češkem, Poljskem in v Sloveniji. Leta 2017 je prejela nagrado Miro za izjemno akademsko in pisateljsko kariero ter za širjenje slovensko-čeških vezi na področju znanosti in literature.

 

 

Vljudno vabljeni!

 


Mednarodni program DSP in DSP rezidenčni program za tuje posrednike finančno podpira Javna agencija za knjigo RS.