Vabilo na dvodnevno delavnico

 

 

Na Društvu slovenskih pisateljev letos organiziramo že četrto dvodnevno delavnico zapored na področju avtorske pravice. V času informacijske dobe, poplave informacij in vedno večje uporabe interneta dandanes se bomo najprej seznanili z osnovami avtorskega prava na spletu in izzivi, ki jih prinašajo sodobne tehnologije – kaj kot uporabniki interneta smemo početi in kaj ne, ter predvsem katere vsakodnevne prakse na internetu kršijo avtorsko pravo in katere ne. O vsem tem nas bo poučila dr. Maja Bogataj Jančič, ustanoviteljica in vodja Inštituta za intelektualno lastnino, zasebne raziskovalne, izobraževalne in svetovalne ustanove s sedežem v Ljubljani.

V nadaljevanju in v duhu prihajajočega gostovanja Slovenije na knjižnih sejmih v Frankfurtu 2023 in v Bologni 2024 se bomo letos seznanili s prodajo pravic na tuje knjižne trge. Kaj to vrstna prodaja pravzaprav je, na kakšen način poteka, ter kako lahko avtorji sami prispevajo k uspešnejši prodaji. Celotni proces prodaje avtorskih pravic na tuje knjižne trge nam bo predstavil večkrat nagrajeni avtor, prevajalec, urednik in založnik neodvisne pesniške založbe A Midsummer Night’s Press Lawrence Schimel.

V kolikor želite spoznati ali nadgraditi znanje o avtorski pravici na svetovnem spletu in o prodaji avtorskih pravic na tuje knjižne trge, vas vabimo, da se udeležite dvodnevne delavnice »Osnove avtorskega prava na spletu & Prodaja avtorskih pravic na tujih literarnih trgih«, ki bo potekala v torek in sredo, 18. in 19. aprila, ob 14. uri.

 

Potek dvodnevne delavnice

Prvi del delavnice bo potekal v torek, 18. aprila 2023, ob 14. uri v živo v prostorih Društva slovenskih pisateljev (Tomšičeva 12, 1000 Ljubljana) in ne bo predvajan preko aplikacije Zoom. Drugi del delavnice pa se bo odvil preko aplikacije Zoom, in sicer v sredo, 19. aprila 2023, ob 14. uri.

 

Komu je delavnica namenjena

Delavnica je namenjena vsem literarnim ustvarjalcem in akterjem na področju izvirne pa tudi prevodne literature ter širši zainteresirani javnosti.

 

Program delavnice  

Prvi del delavnice: Osnove avtorskega prava na spletu in izzivi, ki jih prinašajo sodobne tehnologije

Torek, 18. 4. 2023, 14.00–15.30

Maja Bogataj Jančič, ustanoviteljica in vodja Inštituta za intelektualno lastnino, zasebne raziskovalne, izobraževalne in svetovalne ustanove s sedežem v Ljubljani, nam bo v prvem delu delavnice predstavila osnove avtorskega prava na spletu – kaj kot uporabniki interneta smemo početi in česa ne. Prav tako se bomo seznanili z izzivi, ki jih s seboj prinašajo sodobne tehnologije.

Delavnica bo potekala v slovenskem jeziku.

 

Drugi del delavnice: Prodaja avtorskih pravic na tujih literarnih trgih

Sreda, 19. 4. 2023, 14.00–15.30

Pred gostovanjem Slovenije na frankfurtskem knjižnem sejmu oktobra 2023 in bolonjskem sejmu otroških knjig aprila 2024 bo plodovit in večkrat nagrajeni avtor, prevajalec in urednik Lawrence Schimel posebej za pisatelje in ostale literarne ustvarjalce pojasnil, kako poteka prodaja prevajalskih pravic, kaj to pravzaprav je, ter kdo vse sodeluje pri njeni izvedbi. Prav tako bo svetoval, kaj lahko pisatelji sami storijo, da bi našli prevajalce in/ali založnike za svoja dela. Predavanje bo vključevalo vprašanja in odgovore. Lawrence Schimel je objavil več kot 130 knjig za bralce vseh starosti, od tega ducat knjig, ki so izšle v Sloveniji, na primer Cecilija in zmaj, ki je prejela priznanje Zlata hruške. Njegove knjige so prevedene v več kot 50 jezikov, med drugim v arabščino, islandščino, luksemburščino in zulujščino.

Delavnica bo potekala v angleškem jeziku in bo tolmačena v slovenščino.

 

Prijava in udeležba

Udeležba na dvodnevni delavnici je ob predhodni prijavi brezplačna. Prijave sprejemamo na  elektronskem naslovu natasa.cebular@drustvo-dsp.si do ponedeljka, 17. 4. 2023. V prijavi, prosimo, navedite tudi svoje ime, priimek, vašo organizacijo oz. področje delovanja in vaš e-naslov.

Zoom povezavo za drugi del delavnice boste prejeli na vaš elektronski naslov dan pred njenim začetkom. Povezava bo pričela delovati pet minut pred dogodkom.

 


Predavatelja   

Maja Bogataj Jančič

Dr. Maja Bogataj Jančič je ustanoviteljica in vodja Inštituta za intelektualno lastnino, zasebne raziskovalne, izobraževalne in svetovalne ustanove s sedežem v Ljubljani. Je diplomantka Pravne fakultete v Ljubljani (1996). Magistrirala je na Pravni fakulteti v Ljubljani (1999, ekonomija), Harvard Law School (2000, pravo) in Facoltà di Giurisprudenza di Torino (2005, intelektualna lastnina). Doktorirala je na Pravni fakulteti v Ljubljani (2006, avtorsko pravo). Je avtorica številnih člankov s področja intelektualne lastnine in soavtorica več knjig s področja interneta in prava intelektualne lastnine.

Njeno raziskovalno in svetovalno delo je osredotočeno na intelektualno lastnino, zlasti avtorsko pravo. Sodeluje pri številnih mednarodnih projektih. Je razsodnica v postopkih za alternativno reševanje domenskih sporov za domenski prostor.si in zastopnica za znamke in modele.

Vodila je projekt Creative Commons Slovenija, od leta 2019 pa je predstavnica in pravna vodja slovenskega chapter-ja v mreži Creative Commons Global Network. Je tudi članica združenja Communia, ki se zavzema za širjenje javne domene in dostop ter ponovno uporabo kulture in znanja. Majino delo se v zadnjem času osredotoča na upravljanje podatkov in umetno inteligenco, zlasti na vprašanja avtorskih pravic v zvezi s strojnim učenjem, upravljanjem podatkov in umetno inteligenco. Je sopredsednica delovne skupine za upravljanje podatkov pri Globalnem partnerstvu za umetno inteligenco (GPAI).

 

Lawrence Schimel    

Lawrence Schimel piše v španščini in angleščini ter je kot avtor objavil več kot 120 knjig v različnih žanrih, vključno z leposlovjem, poezijo, neleposlovjem in stripi, tako za otroke kot tudi za odrasle. Za svoje knjige je med drugim prejel nagrado Lambda Literary Award (dvakrat), nagrado Crystal Kite Society of Children’s Book Writers and Illustrators, nagrado White Raven Mednarodne mladinske knjižnice v Münchnu in nagrado IBBY za izjemne knjige za mlade s posebnimi potrebami (trikrat).

Njegova dela so prevedena v več kot 50 jezikov, med drugim v islandščino, malteščino, farsi, kurdščino, baskovščino, luksemburščino, čanganščino, romščino in japonščino. V slovenskem prevodu je izšlo 11 njegovih knjig, za slikanico Cecilija in zmaj pa je prejel priznanje Zlata hruška.

Poleg lastnega pisanja je plodovit književni prevajalec, predvsem v angleščino in španščino, ki je objavil več kot 150 knjig. Za svoje prevode v angleščino je med drugim prejel Batchelderjevo nagrado Ameriškega združenja knjižnic, nagrado English PEN Translates (trikrat) in štipendijo National Endowment for the Arts Translation Fellowship (skupaj z Laylo Benitez-James). Je tudi založnik neodvisne pesniške založbe A Midsummer Night’s Press, ki se je v okviru svojega imprinta Periscope prvič posvetila pesnicam v prevodu v angleščino. Od leta 1999 živi v Madridu v Španiji.

 


 

Spoznajte svoje pravice!

Program Društva slovenskih pisateljev podpirata Javna agencija za knjigo RS in Urad za Unesco pri Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Pokrovitelj delavnice o avtorski pravici na spletu je Inštitut za intelektualno lastnino.