Vabilo k udeležbi na literarni rezidenci ODISEJEVO ZATOČIŠČE 2

 

Vabilo k udeležbi na literarni rezidenci 

za pisatelje in pisateljice ter prevajalce in prevajalke 

ODISEJEVO ZATOČIŠČE 2

 

 

Objava vabila: 1. februar 2021

Rok za oddajo: 28. februar 2021

 

Trajanje rezidenčnega bivanja: 2–3 tedne, odvisno od rezidenčne države

Čas trajanja rezidenčnega programa: maj 2021–julij 2021 (dejansko gostovanje “v živo” in/ali spletna udeležba)

 

Kaj je to?

ODISEJEVO ZATOČIŠČE: IZGRADNJA MREŽE PISATELJSKIH REZIDENC je druga faza istoimenskega projekta (2019–2022), ki ga sofinancira program Evropske Unije Ustvarjalna Evropa. V drugi fazi projekta smo mrežo literarnih rezidenc razširili na pet evropskih držav – Hrvaška, Grčija, Slovenija, Srbija in Združeno kraljestvo (Wales). Projektni partnerji so obenem tudi gostitelji rezidenčnega programa v svoji državi:

 1. Založba Sandorf, Mljet (Hrvaška)
 2. Založba Thraka, Larissa (Grčija)
 3. Društvo slovenskih pisateljev (DSP), Ljubljana (Slovenija)
 4. Združenje Krokodil, Beograd (Srbija)
 5. Literature Across Frontiers (LAF), Wales (Združeno kraljestvo)

Projekt in mreža rezidenc sta primarno namenjena mladim literarnim ustvarjalcem in ustvarjalkam (proza in/ali poezija) ter književnim prevajalcem in prevajalkam mlajše generacije.

Program literarnih rezidenc se bo odvijal na otoku Mljet (Hrvaška), v Ljubljani (Slovenija), Larissi (Grčija), Beogradu (Srbija) in na več lokacijah v Walesu (Združeno kraljestvo).

Tema drugega leta projekta Odisejevo zatočišče 2, ki zadeva vse rezidente, izbrane v tem vabilu, je: spopadanje z izzivi pandemije – kako pisatelji uporabljajo svojo izolacijsko izkušnjo v trenutni krizi. Večina pisateljev, pesnikov in prevajalcev se mora samoizolirati, da bi lahko ustvarili literarno delo, najsi gre za pesniško zbirko, zbirko zgodb ali esejev, roman ali literarni prevod. Odpovedati se druženju, živeti in potovati sam, shajati z omejenimi financami in biti psihološko utrujen, medtem ko poskuša biti kreativen – vse to so bile pisateljeve vsakodnevne težave že pred pandemijo. Pisatelji lahko sedaj to izkušnjo uporabijo, da se na svoje delo osredotočijo morda celo bolj učinkovito, in pomagajo tudi drugim, ki niso vajeni trenutnih okoliščin, ki jih povzročajo razmeroma blažja ali strožja zaprtja v Evropi (ang. lockdown). Pisateljice in pisatelje vabimo, da tematizirajo in pišejo o tem pojavu in tako prispevajo s svojimi izkušnjami pred pandemijo in izolacijo med pandemijo.

Rezidenčni program se osredotoča na transnacionalno mobilnost in razvoj publike, avtorji in prevajalci mlajše generacije bodo tako lahko delali, nastopali in se predstavili v različnih družbenih in kulturnih kontekstih. Tako udeležba pri rezidenčnem programu prinaša nove priložnosti in možnosti za povezovanje z drugimi avtorji, prevajalci, uredniki, založniki in predstavniki različnih literarnih organizacij iz Hrvaške, Slovenije, Srbije, Združenega kraljestva in Grčije. Rezidence bo spremljal podporni program, ki ga sestavljajo z literaturo povezane dejavnosti, usmerjene v specifične ciljne skupine v lokalnem kontekstu, kjer se bo rezidenčno bivanje odvijalo.

COVID-19

Vsak partner bo pozorno spremljal razvoj pandemije Covid-19 v svoji državi. V skladu s takrat veljavnimi smernicami za potovanje bodo za udeležence, ki želijo sodelovati pri dejanskem rezidenčnem bivanju »v živo«, morda potrebna cepljenje proti Covid in negativni rezultati Covid testov. Dejanska rezidenčna bivanja »v živo« in njihovi spremljajoči programi v živo se lahko odpovejo, preložijo ali v celoti preklopijo na digitalne formate, če omejitve potovanj ali prireditev v sodelujočih državah onemogočajo njihovo izvedbo, kot je bilo prvotno načrtovano.

Potovanje udeležencev ne bo nujno, razen če to želijo. Prosimo, da izbrani udeleženci domačega partnerja obvestijo o svojih željah glede njihovega sodelovanja v dejanskih/digitalnih programih.

Komu je vabilo namenjeno?

Pisateljicam in pisateljem (proza in/ali poezija) in književnim prevajalkam in prevajalcem mlajše generacije.

Kdo se lahko prijavi?

 • Prijavitelji morajo imeti objavljeno vsaj eno knjigo lastnega dela ali knjižnega prevoda.
 • Prijavitelji ne smejo biti starejši od 40 let (na datum za oddajo prijave).
 • Prijavitelji morajo biti državljani Slovenije.
 • Prijavitelji morajo imeti zelo dobro znanje angleškega jezika.
 • Prijavitelji morajo biti pripravljeni potovati v eno od petih sodelujočih držav, na osnovi osebnih interesov – »fizično potovanje« ali »udeležba na daljavo«.
 • Prijavitelji morajo med rezidenco napisati prispevek (format po lastni izbiri) za spletišče projekta Odisejevo zatočišče, Tovar.hr.
 • Prijavitelje mora zanimati izgradnja odnosa z lokalno publiko (»pri dejanskem rezidenčnem bivanju v živo« ali na spletu).

OPOMBA: Prijavitelji za rezidenčni program morajo izpolnjevati vse kriterije za prijavo, da bo njihova vloga upoštevana.

Vsi vlagatelji z oddajo prijave potrjujejo, da sprejemajo pogoje tega projekta, in se strinjajo, da bodo v programu sodelovali v živo (v skladu z epidemiološkimi ukrepi v posamezni državi in takrat veljavnimi priporočili za tuja potovanja) in/ali prek spleta/na daljavo.

Kaj ponujamo?

 • Sodelovanje v programu in odhod v rezidenco v 1 od ponujenih držav (v skladu z epidemiološkimi ukrepi v vsaki državi in takrat veljavnimi priporočili za tuja potovanja).[1]
 • Nagrado, ki vključuje honorar (400 evrov bruto vključno z vsemi davki) in dnevnice (300 evrov bruto za Hrvaško, Grčijo, Srbijo in Slovenijo; 500 evrov bruto za Wales).
 • Kritje stroškov nastanitve in prevoza (ekonomski razred).
 • Predstavitveno srečanje, pogovor z ustvarjalcem ali druge dogodke/delavnice (»pri dejanskem rezidenčnem bivanju v živo« ali na spletu).
 • Promocijo rezidentov na profilih družbenih medijev, v novičniku in na spletišču Tovar.hr, kot tudi na profilih družbenih medijev, v novičnikih in na spletiščih partnerskih organizacij.
 • Podporo za rezidente.
 • Priložnosti za mreženje in mednarodno vidnost (»v živo« ali na spletu).
 • Izjemno priložnost, da lahko izkoristijo edinstveno izkušnjo, s katero bodo lahko ustvarili novo delo, iskali nove navdihe, izvedli potrebno raziskavo, kot tudi eksperimentirali in razvili nove ideje.

[1] Za potovanja v Veliko Britanijo in iz nje: da se izognete težavam s priseljevanjem, takoj potrdite vašo rezidenčno bivanje in preverite vse zahteve glede vizumov. Vsaka država je drugačna, najbolje je, da čim prej začnete z vsemi vizumskimi postopki.

Kakšne so zahteve za oddajo prijave?

Prijavo pošljite v eni datoteki vrste PDF, ki naj vključuje:

 1. CV ali življenjepis (največ ena stran).
 2. Motivacijsko pismo, v katerem prijavitelj pojasni, zakaj želi obiskati specifično rezidenco in predstavi načrt, na čem želi delati med obiskom, npr. delo na novem romanu, kratki zgodbi, pesniški zbirki, prevodu idr. (največ ena stran).
 3. Bibliografijo
 4. Prednostno listo rezidenc[2]

Prijave morajo biti poslane na naslov natasa.cebular@drustvo-dsp.si do 28. februarja 2021.

Z morebitnimi vprašanji o vabilu se lahko obrnete na natasa.cebular@drustvo-dsp.si.

[2] Vsak kandidat mora razvrstiti rezidence v lestvico od ena do pet, pri tem naj bo prva izbira na prvem mestu. Če boste izbrani za rezidenco, bo odbor skušal upoštevati prijaviteljeve preferenčne želje in datume, ko je na voljo za potovanje.

Kakšen je način izbire in kdaj bodo objavljeni rezultati?

Strokovna žirija, ki jo sestavljajo trije strokovnjaki iz področja, bo predlagala tri prijavitelje iz Slovenije za sodelovanje v rezidenčnem programu v 2021 (eventualno tudi v 2022).

Rezultati bodo objavljeni na spletiščih projekta in partnerjev ter na družbenih medijih v začetku marca 2021. Izbrane prijavitelje bomo obvestili tudi neposredno z e-poštnim sporočilom.

Več o partnerjih projekta in njihovem delu:

GDPR

Z oddajo te prijave na vabilo dajete soglasje za hranjenje podatkov, ki jih zagotovitev v prijavi, na računalnikih ali v drugih relevantnih arhivskih sistemih in ste seznanjeni, da bodo deljeni z drugimi pooblaščenimi organizacijami ali osebami v skladu z uredbo o GDPR iz 2018.

Obvestilo o varstvu zasebnosti

Vse osebne podatke vedno obdelujemo in shranjujemo v skladu z veljavno zakonodajo. Zagotovljeni informacije bodo uporabljene izključno za postopek izbire. Imena in kratke biografije izbranih kandidatov bodo javno objavljeni.