Svetovni dan poezije – pesniško dogajanje Društva slovenskih pisateljev

V a b i l o

pesniški recitali

ob svetovnem dnevu poezije 2022

 

Leta 1999 je organizacija Unesco 21. marec razglasila za svetovni dan poezije z namenom promoviranja branja, pisanja, objavljanja in učenja poezije. Na prvi pomladni dan tako odmevajo pesmi po vsem svetu, da nas opomnijo na pesniško lepoto in popeljejo v svoj univerzalni svet, svet človečnosti, solidarnosti in samozavedanja ter v svet jezikovne raznolikosti in svobode izražanja.

K obeleženju svetovnega dneva poezije 2021 se pridružuje tudi Društvo slovenskih pisateljev, ki v sodelovanju z različnimi partnerji in posamezniki pripravlja bogat pesniški program v Ljubljani in ostalih partnerskih mestih po Sloveniji.

V sodelovanju Vodnikove domačije Šiška, pisarne Ljubljane, Unescovega mesta literature, Kluba Channel Zero, ŠKUC-a, Centra za poezijo Tomaža Šalamuna, JSKD-ja, in drugih organizacij in posameznikov se v letošnjem letu Društvo slovenskih pisateljev priključuje Prvemu ljubljanskemu pesniškemu maratonu, ki bo 21. marca potekal vse od zgodnjega dopoldneva do skoraj prehoda v nov dan in na katerem bomo brali in brali in brali poezijo.

PROGRAM Ljubljanskega pesniškega maratona:

09.00 – 11.30 Vodnikova domačija Šiška, Vodnikova cesta 65

12.00 – 14.30 Klub Channel Zero, AKC Metelkova, Metelkova ulica 4

15.00 – 17.30 ŠKUC, Stari trg 21

18.00 – 20.30 Center za poezijo Tomaža Šalamuna, Cankarjeva cesta 5

21.00 – 23.30 Društvo slovenskih pisateljev, Tomšičeva ulica 12

 

Od popoldneva vas bo med hojo iz ene na drugo lokacijo, spremljala zanimiva in odtrgana pesniška grupa Pero Srce. Branje moderira Dejan Koban.
——————————————————————–
Pesniški maraton bo na vseh lokacijah spremljala tudi POP UP KNJIGARNA POEZIJE, ki jo pripravlja pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature.
——————————————————————–
Grafično podobo letošnjega Ljubljanskega pesniškega maratona je ustvarila Nela Poberžnik.

 

 

Ob tem vas Društvo slovenskih pisateljev vabi tudi na ostale dogodke, ki v sklopu obeležitve Svetovnega dneva poezije potekajo po Sloveniji:

 

CELJE – 18. in 19. marec

Celjske pesnice in pesniki se poklanjajo svetovnemu dnevu poezije v dvojezičnem slovensko-ameriškem pesniškem večeru. Osrednja gostja večera bo ameriška pesnica Brynne Rebele-Henry.

Pesniški prvenec Fleshgraphs je objavila leta 2016 pri 16 letih, romanesknega Orpheus girl pa leta 2019. Prejela je številne literarne nagrade, med drugim AWP Donald Hall Prize za svojo drugo pesniško zbirko Autobiography of a Wound. Izbor njene poezije v slovenskem prevodu je izšel leta 2018 v okviru festivala Dnevi poezije in vina pod naslovom Vizije se začnejo pri šestnajstih. Njena dela naslavljajo vprašanja deklištva, istosopolnih odnosov in homofobnega nasilja.

Na večeru bodo nastopili tudi celjski pesniki in pesnice vseh generacij – od srednješolcev, za katere bo Brynne 18. in 19. marca izvedla tudi intenzivno delavnico kreativnega pisanja, do uveljavljenih in nagrajenih celjskih pesnic in pesnikov. Med drugim bodo nastopili Zoran Pevec, Katja Gorečan, Robert Simonišek, Alenka Jovanovski, Muanis Sinanović, Tanja P. Hohler, Marija Kisilak, Lara Gobec, Aljaž Primožič, Nika Gradišek, Klavdija Košec, Tilen Letner in drugi.

Dogodek bo vodil pesnik in pedagog Kristian Koželj.

Dogodek organizirajo Festival Izrekanja, Gimnazija Celje-Center in Osrednja knjižnica Celje pod pokroviteljstvom in v sodelovanju z Veleposlaništvom ZDA v Sloveniji.

 

 

CELJE – 22. marec

Kako narediti pesem … (vprašanje ali odgovor), v torek, 22. marca, ob 18.00 uri bo v knjigarni ANTIKA potekal kulturno-pesniški večer ob svetovnem dnevu poezije. Posebna gostja večera bo mag. Barbara Rigler, producentka za literarno dejavnost pri JSKD in odgovorna urednica revije Mentor.

 

 

 

Pesmi bodo brali:
Ivan Dobnik, Ivan Janez Domitrovič, Jože Hribernik, Bojan Ekselenski, Meta Hojnik Verdev, Rok Komel, Kristian Koželj (bo tudi glasbeni gost), Slavica Tesovnik.Večer bo povezoval dr. Zoran Pevec, podpredsednik DSP.

Dogodek je del kulturnih dejavnosti v knjigarni, ki jih sofinancira JAK. Donator večera je Cinkarna Celje v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev.

 

 

 

TRST – 20. marec

 

Pesniška matineja Čas vojne verzi miru ob svetovnem dnevu poezije bo s pesniškimi recitali potekala v nedeljo, 20. marca in sicer na Ljudskem vrtu, Giardino Pubblico Muzio de Tommasini, ob 11. uri dopoldan. Tradicionalna pesniška matineja je posvečena verzom miru, ki naj preženejo čas vojne. Svoje nasprotovanje vsakršnemu nasilju in vojni, ki uničuje Ukrajino in povzroča humanitarno katastrofo, bodo z branjem pesmi v različnih jezikih izkazali pred kipom Sreučr. Dogodek prirejajo Zveza slovenskih kulturnih društev v sodelovanju s tržaškima društvoma Tina Modotti in Migrant Art.

 

 

 

MARIBOR – 21. marec

MKC Maribor – literarni program MKC Črka v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev in Domom starejših občanov Tezno ob svetovnem dnevu poezije pripravlja medgeneracijsko pesniško delavnico s pesnico Nino Medved.

Ustvarjalno druženje Drseča pesem je povabilo k radovednosti, klepetu, igri z besedami. Navdihuje se pri zbirki Drseči svet (JSKD) pesnice Nine Medved, zmagovalke festivala mlade literature Urška (2019). Pesnica bo v svoji torbi prinesla pesniško knjigo, iz katere bo brala svoje pesmi, ter igro, ki temelji na magistralni pesmi iz zbirke. Namizno obliko pesmi sestavlja 125 ročno brušenih ploščic iz svetlega, bukovega lesa, projekt pa je nastal v produkciji zavoda Dve luni. Ploščice, leksikalni drobci iz zbirke, omogočajo prijetno poigravanje z nevsakdanjimi in lepimi besedami. Izbrani delčki so bili najprej del zaključnih verzov posameznih pesmi iz zbirke, nato so se prelevili v magistralno pesem … zdaj pa se razstavljajo in znova sestavljajo v nove in nove verze. Kakšna pesem se bo rodila izpod prstov naslednje pesnice, pesnika, ki bo ploščice z besedami vzel v dlani? Katera beseda bo obarvala njihovo druženje?

Delavnico, ki spodbuja kvalitetno medgeneracijsko druženje, organizirajo Društvo slovenskih pisateljev, MKC Maribor – program MKC Črka ter Dom starejših občanov Tezno.

 

ANKARAN – 21. marec

Pesniški dogodek Pomoli srca bo v knjižnici Ankaran potekal 21. marca, ob 19. uri, ko bodo izpostavili drugo pesniško zbirko Maje Pišot Cvikl. Pesnico in njeno ustvarjanje bo predstavila Jasna Čebron, ki je napisala spremno besedo in je predsednica Kulturnega kluba Koper, Edelman Jurinčič kot izdajatelj in urednik revije Fontana in Ingrid Celestina kot založnik, Libris d.o.o. Vabljeni!

Pri organizaciji dogodkov v Ankaranu sodelujejo: Študijska knjižnica SV Koper, KUD Faral , revija Fontana, Libris d.o.o., Društvo slovenskih pisateljev, Združenje književnikov Primorske, Skupnost Italijanov Ankaran, Kulturni klub Koper, 5. Kader Ankaran, Občina Ankaran, Slovenistično društvo Koper, Klub brigadirjev Istra, Društvo Tigr Primorska in drugi posamezniki.

Vabljeni,
da nas »iz vsakdanjika predrami univerzalna moč poezije,
da nam pomaga pri iskanju duševnega miru in spodbuja k razmišljanju o odnosih med človekom in naravo
ter nenazadnje k vzpostavitvi humanistične miselnosti,
ki bi hkrati temeljila na edinstvenosti in razlikah med ljudmi«.
(Citat generalne direktorice Unesca Irina Bokova, l. 2011).

 


Program Društva slovenskih pisateljev podpirajo Javna agencija za knjigo RS, Mestna občina Ljubljana in Unesco.