Stritarjeva nagrada 2023

Obvestilo Društva slovenskih pisateljev

 

Letošnjo Stritarjevo nagrado prejme …

 

V okviru letošnjega jubilejnega 20. Festivala Pranger, ki se še odvija v Rogaški Slatini vse do sobote, so danes razglasili prejemnico Stritarjeve nagrade 2023, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev že 26. leto zapored za izredne dosežke na področju literarne kritike mlajših generacij.

Rogaška Slatina, 30. junij 2023 – Festival Pranger z glavnino dogajanja v Rogaški Slatini, kjer se že jubilejno 20. leto zapored srečujejo in soočajo ter kritizirajo pesniki, kritiki in prevajalci poezije, je obenem tudi prizorišče, kjer je Društvo slovenskih pisateljev razglasilo in podelilo Stritarjevo nagrado. Letošnje najperspektivnejše mlado kritiško pero, ki s svojim pisanjem in ocenjevanjem literarnih del pomembno sooblikuje področje kulturnega ustvarjanja, je Anja Radaljac.

 

Žirija za Stritarjevo nagrado 2023, ki jo sestavljajo Muanis Sinanović (lanskoletni nagrajenec in predsednik žirije), Robert Kuret in dr. Zoran Pevec, je v utemeljitvi o nagrajeni mladi kritičarki izpostavila, da je Anja Radaljac »kritičarka z zavidljivim stažem in eno najbolj prepoznavnih kritiških peres ne zgolj v svoji generaciji, temveč znotraj slovenskega literarnega polja nasploh.« Ter nadaljuje, da »vseskozi ponuja izvirne in alternativne poglede na predpostavke obravnavanih tekstov ter razmerja moči, ki se skoznje prepletajo in s tem nespregledljivo širi spekter slovenske kritike. […] Kritiška besedila Anje Radaljac terjajo odziv, s čimer delom omogočajo njihov družbeni odmev. Tudi v tem oziru sodi med tiste kritičarke in kritike, ki so pred leti s svojo brezkompromisnostjo, a tudi konceptualno suverenostjo, prevprašali stanje medlega izogibanja sodbam in zadovoljne povprečnosti esteticizma.«.

Nagrado prejme Anja Radaljac, čigar besedila so »analitično napeta od samega začetka, saj imajo, kot rečeno, izdelano stališče in se ogibajo nepotrebnemu obnavljanju vsebine ter drugim stranpotem, na katere kritika prepogosto zahaja.«

Anja Radaljac je ob prisrčni čestitki predsednika Društva slovenskih pisateljev Dušana Merca prevzela nagrado v Aninem dvoru v Rogaški Slatini. Utemeljitev žirije je v njenem imenu predstavila Diana Pungeršič, vodja kritiških razprav na Festivalu Pranger in bivša žirantka ter Stritarjeva nagrajenka.

 


 

(C) Sašo Novoselič

Anja Radaljac je literarna komparativistka, pisateljica, kritičarka in prevajalka. Leta 2014 je izdala knjižni prvenec, roman Polka s peščenih bankin (LUD Literatura), leta 2016 esjistični roman Puščava, klet, katakombe (Litera), leta 2022 pa roman Punčica (Litera), ki je bil nominiran za nagrado kresnik ter izbran za Fabulin izbor 2023. Je soustanoviteljica in sourednica spletnega medija Animot, medija za intersekcijsko obravnavo vprašanja nečloveških živali in sourednica istoimenske butične založbe. Od leta 2010 objavlja literarne, od leta 2012 pa tudi gledališke kritike. Piše pretežno za Delo, radio Ars in Literaturo, kot kulturna novinarka pa sodeluje tudi s spletnim medijem Disenz.

 


 

Priponke: