Stritarjeva nagrada 2022

Stritarjev nagrajenec 2022 je Muanis Sinanović

 

V okviru letošnjega 19. Festivala Pranger, ki se še odvija v Rogaški Slatini vse do sobote, so danes razglasili prejemnika Stritarjeve nagrade 2022, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev že 25. leto zapored za izredne dosežke na področju literarne kritike mlajših generacij.

 

Rogaška Slatina, 8. julij 2022 – Festival Pranger z glavnino dogajanja v Rogaški Slatini, kjer se že 19. leto zapored srečujejo in soočajo ter kritizirajo pesniki, kritiki in prevajalci poezije, je obenem tudi prizorišče, kjer je Društvo slovenskih pisateljev razglasilo in podelilo Stritarjevo nagrado. Letošnje najperspektivnejše mlado kritiško pero, ki s svojim pisanjem in ocenjevanjem literarnih del pomembno sooblikuje področje kulturnega ustvarjanja, je Muanis Sinanović.

Komisija za Stritarjevo nagrado 2022, ki jo sestavljajo Robert Kuret (lanskoletni nagrajenec in predsednik žirije), Veronika Šoster in dr. Zoran Pevec, je v utemeljitvi o nagrajenemu mlademu kritiku Muanisu Sinanoviću izpostavila, da je ena od najbolj opaznih kvalitet njegovih kritik »nesamoumevna kontekstualizacija, pa naj bodo to različne literarno-umetnostne tradicije ali pa teoretično filozofski okviri […]. Za to je potrebna tudi določena osebna senzibilnost, ki si jo Sinanović kot kritik tudi dopusti.« Ter zaključuje, da »njegove kritike zaznamuje prepoznaven slog, ki potrpežljivo artikulira večplastnost tako literarnega dela kot konteksta, v katerem se nahajata literatura in kritik sam«.

 

Nagrada preide v roke Muanisa Sinanovića

zaradi »svojega konsistentnega kritiškega dela,

ki ga zaznamujejo tudi zareze in prenavljanje lastnih pristopov«.

 

Muanis Sinanović se podelitve nagrade ni utegnil udeležiti. Nagrado v njegovem imenu je v Aninem dvoru v Rogaški Slatini prevzel Dejan Koban, ob prisrčnih čestitkah predsednika žirije za Stritarjevo nagrado 2022 Roberta Kureta in direktorice Festivala Pranger Urške P. Černe, ki je nagrajenca že leta 2016 povabila kot kritika selektorja. Nagrajenec je vnaprej pripravil govor, v katerem je ugotovil, da je treba “kljub rahlemu izboljševanju, opozoriti na sistemsko nezadostnost pri podpori kritiškega poklica“. Večer se zaključuje s pesniškim branjem Natalije Milovanović, Cvetke Lipuš, Kristine Hočevar, Mete Kušar, Kristine Kočan in Jerneja Županiča.

 

Muanis Sinanović (1989) je avtor štirih pesniških zbirk, knjige esejev in kratkega romana. Za pesniško delo je prejel nagrado slovenskega knjižnega sejma za najboljši prvenec (2012) ter kritiško sito (2021). Piše predvsem literarne in filmske kritike. Prve večinoma objavlja v reviji LUD Literatura ter na portalu Vrabec Anarhist, druge pa v revijah Ekran in Kino ter na radiu Ars. Eseje, kjer premišljuje družbene in umetnostne pojave, objavlja v revijah Razpotja, Maska, Gledališki list in drugih. Deloval je na Radiu Študent, sourejal revijo I.D.I.O.T., portal Kriterij.si ter knjižno zbirko Nova znamenja.

Priponke: 

 


Literarni program Društva slovenskih pisateljev podpira Javna agencija za knjigo RS.