Stritarjeva nagrada 2021

Letošnjo Stritarjevo nagrado prejme … [premor]  …

 

V okviru letošnjega 18. Festivala Pranger so danes razglasili nagrajeno ime Stritarjeve nagrade 2021, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev že 24. leto zapored za izredne dosežke na področju literarne kritike mlajših generacij.

 

Rogaška Slatina, 3. september 2021 – 18. Festival Pranger z glavnino dogajanja v Rogaški Slatini, kjer se že vrsto let srečujejo in soočajo ter kritizirajo pesniki, kritiki in prevajalci poezije, je obenem tudi prizorišče, kjer je Društvo slovenskih pisateljev razglasilo in podelilo Stritarjevo nagrado. Letošnje najperspektivnejše mlado kritiško pero, ki s svojim pisanjem in ocenjevanjem literarnih del pomembno sooblikuje področje kulturnega ustvarjanja, je Robert Kuret.

 

Robert Kuret (1987) se ukvarja s kritiko in esejistiko na področju filma in literature. Je redni literarni kritik za Delove Književne liste in Literaturo, redni filmski kritik in esejist za reviji Ekran in KINO!, objavlja pa tudi na Vrabcu Anarhistu, Dialogih, Arsliteri in Razpotjih. Na največjem slovenskem festivalu kratkega filma FeKK je programski selektor slovenskega in mednarodnega tekmovalnega programa, v okviru društva KINO! pa deluje tudi kot mentor na filmsko-kritiški delavnici Ostrenje pogleda.

 

 

Komisija za Stritarjevo nagrado 2021, ki jo sestavljajo Veronika Šoster (lanskoletna nagrajenka in predsednica žirije), Martina Potisk in dr. Zoran Pevec, je v utemeljitvi nagrade izpostavila, da je Robert Kuret »natančen bralec ter pretanjen in zagnan presojevalec literarnih del, njegova kritiška besedila pa se ne bojijo ubiranja neuhojenih poti, zato je njegovo pisanje spontano in polno nepričakovanih izhodišč, sklepov ali zasukov.«. Ter nadaljuje, da »prepoznava, razgalja in pronicljivo pojasnjuje tudi morebitne trivialnosti, kot so stereotipnost, shematizacija, redundanca, kompenzacija. Stališča zastopa jasno, uporablja prepričljivo in razumljivo argumentacijo, obenem pa z ironiziranjem ali igrivimi jezikovnimi sredstvi v tekste vnaša sproščenost.«  In zaključi in utemelji svoj izbor letošnjega nagrajenca, da ga žirija »prepoznava kot preudarnega, prodornega in obetajočega kritika«.

 

Nagrada za književno prevpraševanje in razčlenjevanje literature na poglobljen način

 

Stritarjevega nagrajenca je letos v Kulturnem centru v Rogaški Slatini razglasil in ji prisrčno čestital podpredsednik Društva slovenskih pisateljev, dr. Zoran Pevec. Utemeljitev žirije je predstavila Veronika Šoster, nagrajenka Stritarjeve nagrade 2019 in predsednica letošnje žirije. Večer je povezovala Tina Petrovčič, vse skupaj pa se odvijalo ob branju pesnic in pesnikov 18. Festivala Pranger.

 


Priponke: