Sporočilo in poziv DSP slovenski javnosti ob slovenskem kulturnem prazniku

Zaradi nedavnih ukrepov predsednika vlade gospoda Janeza Janše, da preko Urada za komuniciranje prepove javno nastopati nekaterim funkcionarjem vlade, sporočamo slovenski javnosti naslednje.

DSP, ki je dalo slovenski osamosvojitvi temelj za nastanek slovenske države pred tridesetimi leti in je bilo vključeno tudi v začetke priprav za obeleženje te čudovite obletnice, ki jo vodi predsednik slovenske države gospod Borut Pahor, ne bo sodelovalo ob dogodkih, ki so načrtovani ob tej priložnosti.

Svojo odločitev utemeljujemo s tem, da je predsednik vlade tako ali tako prevzel vse vzvode oblasti. Ne gre samo za vodenje države, pač pa jo zapira v kletko enoumja. Postal je edini govorec resnice o stanju v državi na vseh področjih. S tem je zamajal temelj demokracije – do svobode govora in pravice državljanov do pravih informacij.

Zato pozivamo vse slovenske parlamentarce, da se temu odločno uprejo in prekinejo sodelovanje z vlado in s tem razklenejo obroč strahu in izsiljevanja, ki jih vedno bolj, tako kot slovensko družbo, omejuje in uničuje. Zaradi dejanj predsednika vlade se v slovenski družbi vzpenja grozljiva spirala strahu in molčečnosti. Za upor zoper takšna dejanja ni potreben pogum, potrebno je samo slediti cilju in resnici, ki smo jima vsi zavezani – dobrobit državljanov in države Slovenije.

Izgovori na krizo covid, na skorajšnje predsedovanje Evropski uniji in vse ostale utemeljitve, zakaj naj bi ostal predsednik vlade edini informator, so nične. Ker morajo biti vsi ostali tiho, postaja predsednik vlade  vladar slovenske države. S tem izraža zaničevanje demokracije in svobode.

Lahko da kje v kakšnem pravilniku piše, da morajo javni uslužbenci ubogati svoje nadrejene in ne smejo nastopati v javnosti, če za to nimajo dovoljenja. Vendar gre v sedanjih primerih prepovedi pravzaprav za to, da ne obstaja nobena druga resnica kot samo tista, ki jo javnosti predstavlja in razlaga premier Janez Janša.

Opozarjamo, da morajo biti informacije o stanju v državi na vseh področjih za državljane prav zaradi covid krize, ki povzroča stiske in osebne krize, gospodarske stiske, grozljiv kaos v šolskem sistemu …, utemeljene in razložene z odkrito besedo strokovnjakov.

Zato je informacijsko enoumje, ki vodi državo v popolni kaos in jo potiska v pravo moralno in etično krizo, potrebno prekiniti z vsemi pravnimi sredstvi.

Nosilce oblasti – člane parlamenta, predsednika države in člane vlade – pozivamo, naj preprečijo poglabljanje krize, uničevanje države in demokracije in prekinejo enoumno interpretacijo stanja v državi, ki se utaplja v vedno večji organizacijski in moralni mlaki.

Ob tem pričakujemo od vodij ostalih institucij v državi na vseh področjih (v gospodarstvu, sodstvu, tožilstvu, policiji in drugod), da snamejo vsiljene maske molčečnosti in javno in nedvoumno zastopajo resnico o stanju na svojem delovnem področju in državljane Republike Slovenije redno in pošteno obveščajo o stanju, ki definira naše skupno življenje in delo v Sloveniji.

Opozarjamo, da smo zaradi poglabljanja krize, v kateri je slovenska družba, potisnjeni na rob Evropske unije, da v tem žalostnem času prekinjamo razsvetljenske in demokratične vezi s svobodno in demokratično Evropo.

 

Upravni odbor Društva slovenskih pisateljev