Program na Pisateljskem odru, SREDA, 23. 11. 2016

Program na Pisateljskem odru na 32. Slovenskem knjižnem sejmu.

SREDA, 23. 11. 2016

10:30-11:30

Partnersko mesto sejma – Tolmin

Na odru Društva slovenskih pisateljev se bodo predstavili avtorji in avtorica, ki pišejo na Tolminskem ali o njem in z branjem in pogovorom predstavijo sodobno književno podobo tega dela Zgornjega Posočja.  Sodelujejo Boris Jukić, Vasja Klavora, Darko Komac, Tinka Volarič in drugi.

11:30-13:00

Pisateljevanje: Slovenska pisateljska pot in Borova pot

DSP, Bralni klub Grgar

Slovenska pisateljska pot oživlja bogato zapuščino slovenske besede in jo kot literarno dediščino povezuje v sodobno doživljajsko zgodbo o pisateljih na posameznih lokacijah poti, namenjenih obiskovanju, spoznavanju, učenju, predvsem pa uživanju literarnega izročila, vezanega na posamezno krajino. Projekt se v obliki točkovne pohodniške transverzale razteza po vseh slovenskih pokrajinah. Del Slovenske pisateljske poti je tudi pot Borova pot v Grgarju.

Sodelujoči: Igor Likar, koordinator Slovenske pisateljske poti, Sabina Volk Simčič, Bralni klub Grgar, Irena Doljak, vodja Bralnega kluba Grgar

13:00-13:50

Iz sveta: Dimitré Dinev, med Bolgarijo in Avstrijo

DSP, Avstrijski kulturni forum

akademie-farbe-2Dimitré Dinev (1968) je avstrijski pisatelj, rojen v Bolgariji. Bolgarijo je zapustil leta 1990 zaradi slabe ekonomske situacije doma. Na Dunaju je zaključil študij filozofije in ruskega jezika. Od leta 1991 dela kot pisatelj, scenarist, pesnik. Piše večinoma v nemškem jeziku. Je zavzet zagovornik imigrantov in prebežnikov v Avstriji. Osrednje teme njegovega pisanja so komunizem in kapitalizem v Bolgariji ter ekonomske migracije. Pogovor bo potekal v nemškem jeziku s povzemanjem v slovenski jezik.

Sodelujoči: Dimitré Dinev; povezuje: Tina Štrancar

14:00-15:00

Arsov forum: Literatura skozi računalniške igre

Studio ARS

Po literarnih predlogah ne snemajo samo filmov, ampak ustvarjajo tudi računalniške igre. Še več, nekateri pisatelji so svoj navdih dobili ob reševanju virtualnih nalog. Kako kompatibilna sta medija knjig in računalniških iger? Ali lahko trdimo, da računalniške igre v celoti poneumljajo? Je mogoče doseči bralce tudi s pomočjo računalniških iger?

Pogovor vodi: Aleksander Čobec

15:10-16:00

Pisateljevanje: kratkoprozniki

Beletrina

suzana-tratnik-1024x683Lucija Stepančič, Suzana Tratnik in Jani Virk se bodo na pisateljskem odru predstavili s svojimi čisto novimi zbirkami kratkih zgodb. Zakaj so se odločili prav za to formo, v čem so njene prednosti in ali je kratka proza bolj pisana na kožo sodobnemu bralcu kot zajetni romani, bo od njih skušala izvedeti Ana Schnabl.

Sodelujoči: Lucija Stepančič, Suzana Tratnik, Jani Virk; povezuje: Ana Schnabl

16:00-17:00

Teorija, humanistika, družboslovje: Literatura kot način odpora in recepcija družbenokritičnih del

Založbe Krtina, Sophia, Studia humanitatis, /*cf. in Društvo za teoretsko psihoanalizo

Kritična literatura – teoretska, dokumentarna ali leposlovna, umetniška – je bila vedno prostor, v katerem je mogoče izboriti svobodo mišljenja, postavljati zrcalo, razvijati nove koncepte. Pisana beseda ostane, izostrene misli so jasne slike, ki razgrnejo krinke, njihova temeljna razsežnost je živ duh upora. V pogovoru, ki ga bo povezoval publicist in kritik Marko Bauer, bodo sodelovali filozof Mladen Dolar, komparativistka, prevajalka in dramaturginja Jasmina Žgank, sociolog Primož Krašovec ter politolog Žiga Vodovnik.

Sodelujoči: Marko Bauer, Mladen Dolar, Jasmina Žgank, Primož Krašovec, Žiga Vodovnik

17:00-18:00

Iz sveta: Folke Tegetthoff, ko pravljica odpotuje iz otroške v dnevno sobo

DSP, Avstrijski kulturni forum

Folke Tegetthoff (1954) je avstrijski pisatelj, ki je študiral medicino in pedagogiko. Piše pravljice, ukvarja pa se tudi s pripovedovanjem zgodb. Pravljice jemlje iz otroških sob in jih prestavlja v dnevne sobe k odraslim. Je začetnik nove oblike pripovedovanja, pri čemer prepleta klasične elemente fikcije s sodobnim jezikom in simboliko. Za svoje delo je prejel International Lego Prize, ki jo je od pisateljev do sedaj prejela samo Astrid Lindgren. Pogovor bo potekal v angleškem jeziku s povzemanjem v slovenski jezik.

Sodelujoči: Folke Tegetthoff; povezuje: Milena Mileva Blažić.

19:00-20:00

Literarni večer: Paolo Rumiz

Studio ARS

Popotništvo je temeljna tema v ustvarjanju italijanskega pisatelja in novinarja Paola Rumiza; v svojih delih je prehodil Evropo vzdolž njenih najobčutljivejših prelomnic. Na Literarnem večeru bomo poslušali odlomke iz njegovih del Maske za pokol, Hanibal, Kutina iz Istanbula, Izgubljeni Jeruzalem in Kot konji, ki spijo stoje. Večer pripravljajo Matej Venier, prevajalec edine, pravkar objavljene knjige v slovenščini Kot konji, ki spijo stoje, in režiser Igor Likar s sodelavci, za glasbeno spremljavo bo poskrbel Aleksander Ipavec