PROGRAM NA PISATELJSKEM ODRU, SOBOTA, 25. NOVEMBER 2017

SOBOTA, 25. NOVEMBER 2017

10.00-11.00
VERA V LUTKO
Lutke, lutkar, lutkovna umetnost
Povezuje: Saška Rakef
Gosta: Edi Majaron, Agata Freyer
Prireja: 3. program Radia Slovenija – Program Ars
»Človek se stara, lutke pa ne. Ostajajo vedno polne upanja, da bodo občinstvu povedale, zakaj so se rodile na gugalnico, ki niha med poezijo in grotesko. Lutkarji in njihovi posredniki – režiserji se trudimo, da lutke ne bi ostale le vizualni užitek, ampak da bi sporočilo, ki ga besedilo in likovna nazornost nosita kot na pladnju, prišlo do odprtih oči in ušes. Vedno upamo …« Edi Majaron, Vera v lutko
O moči in lepoti lutke, zaradi katerih je ta preživela vse od XII. stoletja pred našim štetjem do danes ter o življenju besedil za lutke, se bomo pogovarjali z avtorjem knjige Vera v lutko, lutkovnim režiserjem, pedagogom, esejistom in letošnjim prejemnikom Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo Edijem Majaronom in z vizualno umetnico, scenografko, kostumografko in slikarko Agato Freyer.

Foto: osebni arhiv

11.00-12.00
PODELITEV NAGRADE ZA NAJBOLJŠO POSLOVNO KNJIGO
Povezuje: Zdravko Kafol
Združenje Manager in Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev podeljujeta nagrado za najboljšo poslovno knjigo kot spodbudo založnikom, da knjige s poslovno tematiko pogosteje uvrščajo v svoj program.

12.00-13.00

Sklop
Države v fokusu

IZ SVETA: KATHARINA WINKLER
Modre ženske. Pogovor z avtorico Katharino Winkler.
Povezuje in v povzema v slovenski jezik: Ana Jasmina Oseban
Gostja: Katharina Winkler
Prireja: Društvo slovenskih pisateljev v sodelovanju z Avstrijskim kulturnim forumom in založbo Modrijan
Katharina Winkler (1979) je na dunajski univerzi študirala germanistiko, gledališče in glasbo, pozneje v Linzu še igro, petje in balet. Živi v Berlinu. Njen prvi roman Modro okrasje (Blauschmuck, 2016) je kritika kmalu po izidu zasula s pohvalami in nagradami: zanj je avtorica leta 2016 prejela nagrado Mare Cassens, ki odlikuje romanopisne prvence v nemščini.
Dogodek sta finančno podprla Avstrijski kulturni forum in založba Modrijan.

Foto: Stefan Klüter

 

13.00-14.00
PODELITEV NAGRAD ZA NAJBOLJE OBLIKOVANO KNJIGO
Povezuje: Jani Bavčer
Nagrado podeljuje Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev že od leta 1993. Legendarna zbirka CZ XX. stoletje, v kateri je izšel letošnji Nobelov nagrajenec za literaturo, Kazuo Ishiguro, jo je prejela prva.

14.00-15.00
KOOPERATIVA THD: ALI OBSTAJA MOŽNOST ENOTNE PALESTINSKO-IZRAELSKE DRŽAVE?
Izraelsko-palestinsko vprašanje – ob izidu knjig Zapiski o okupaciji Erica Hazana v zbirki Varia ter Ameriška zunanja politika in njeni snovalci Perryja Andersona v zbirki Naprej!
Povezuje: Erik Valenčič
Gosta: Nikolai Jeffs in Primož Šterbenc
Prireja: Založba /*cf. in Sophia v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev
Bližnji vzhod v letu 2017 obhaja tri pomembne in usodne obletnice. Mineva natanko sto let od Balfourjeve deklaracije iz leta 1917, s katero je bila Judom obljubljena država na ozemlju Palestine. Minilo je tudi 70 let od neslavno propadlega načrta Združenih narodov iz leta 1947 o delitvi Palestine na judovski in arabski del. In tu je še 50. obletnica junijske vojne, ki predstavlja začetek okupacije, ne le Zahodnega brega in Gaze, ampak tudi Golanske planote …

 

15.00-16.00
LITERARNA NAGRADA MIRA 2017
Literarno branje nominirank
Povezuje: Tatjana Pregl Kobe, članica žirije LNM in upravnega odbora ŽO SC PEN MIRA
Gostje: Nominiranke za literarno nagrado MIRA
Prireja: Slovenski center PEN, Ženski odbor MIRA
MIRA, ženski odbor Slovenskega centra PEN, bo na Pisateljskem odru gostila literarne ustvarjalke, ki so bile letos nominirane za literarno nagrado MIRA. Ker je nagrada samo ena, tehtnih predlogov za nagrajenke pa veliko, želi MIRA vsako leto predstaviti tudi nominiranke za nagrado, v živo, z brošuro in na spletni strani www.mira.si. Ženski odbor MIRA podeljuje nagrado za izjemne dosežke na področju literarne ustvarjalnosti in celostne osebnostne drže. Nagrada bo podeljena na slovesni akademiji v torek, 12. decembra 2017, ob 18.00 v Narodni galeriji v Ljubljani.

Foto: arhiv Slovenskega centra PEN

16.00-17.00
POVEJ: 50 CENTOV NA URO
Diskusija o prekariatu na ravni kulture in pisateljstva
Povezuje: Ivo Svetina
Gostje: Vinko Möderndorfer, Črt Poglajen, Vid Sagadin Žigon
Prireja: Inštitut za študije prekariata v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev
Na Pisateljskem odru bomo predstavili zbornik intervjujev Skozi oči prekariata – brez konsenza Črta Poglajena in njegovih sodelavcev ter se o prekarnosti in njenih lovkah pogovorili s pisatelji, ki jo še kako dobro poznajo, ter raziskovalcem, ki jo vztrajno jemlje pod drobnogled. Prekarnost – »okušajo” jo premnogi pisatelji  – je problem, s katerim se srečuje vsak tretji delovno aktivni Slovenec. V knjigi, iz katere vznika pogovor na letošnjem Pisateljskem odru, se prekarnost razpira na družbeni, politični, strokovni in umetniški ravni. Črt Poglajen opozarja, kako pomembno je, da se diskusija o prekarnosti vodi na več družbenih področjih, ki naj se med sabo povezujejo. Solidarnost, da.

Foto: Miha Fras

 

17.00-18.00
VAJE V RESNICI
Povezuje: Aljoša Harlamov, urednik in publicist
Gost: Pisatelj, prevajalec in urednik Aleš Berger
Prireja: Cankarjeva založba v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev
Literatura je največji, pa tudi najimenitnejši dokument o relativnosti resnice. Tega se še posebej dobro zavedajo odlični prevajalci in uredniki, med katere nedvomno spada mojster Aleš Berger, letošnji Prešernov nagrajenec. Na svoji dolgoletni prevajalski poti je slovenskim bralcem približal številne frankofone in špansko govoreče književne velikane, kot so Beckett, Apollinaire, Maupassant, Moliere, Genet, Ionesco, Césaire, Borges, Lorca in drugi. Tik pred sejmom bo izšel tudi ponatis Queneaujevih Vaj v slogu, zbirke 99 pogledov na isti dogodek, ki jih je Aleš Berger imenitno prenesel v slovenščino. O slednji in številnih drugih knjigah, o izgubah med jeziki in kulturami, neulovljivi resnici umetnosti in o umetnosti prevajanja bo z njim spregovoril Aljoša Harlamov.

Foto: Toni Lombar

 

18.00-19.00
FUNKCIJE JEZIKA: JEZIKOVNE ANTIUTOPIJE
Povezuje: Nina Dragičević
Gost: Sebastjan Pregelj
Prireja: Društvo slovenskih pisateljev
Vdih. Izdih. Vdih. Izdih. Vdih … Če velja, da ljudje krotimo kaos s ponavljanjem in tako tudi preživimo, potem gre »Vdih. Izdih.«, sicer naslov romana Sebastijana Preglja, brati kot napotek. Ta navidez preprosta resnica pa je prežeta s (pogosto nevzdržno) turbulentnostjo življenja, v katerem se umišljeno in stvarno tako prepleteta, da ni več mogoče z gotovostjo trditi, katero je katero. Je pa vendarle življenje. O življenju oziroma o pisanju življenja bomo s Sebastijanom Pregljem spregovorili na Pisateljskem odru.

Foto: Manca Jevšček

 

19.00-20.00
PISATELJEVANJE: LUTZ SEILER: KRUZO
Ob izidu romana
Povezuje: Ana Jasmina Oseban
Gost: Prevajalec knjige Štefan Vevar
Prireja: Založba Sodobnost v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev

Lutz Seiler se je sprva uveljavil kot eden najizvirnejših liričnih glasov, nagrade so sledile tudi po prehodu na prozno ustvarjanje, vrhunec pa so dosegle ob izidu njegovega romanesknega prvenca KRUZO, za katerega je dobil nemško knjižno nagrado (2014) in nagrado Uweja Johnsona (2014). Prizorišče romana je otok Hiddensee v Vzhodnem morju, ki je imel v takratni NDR vlogo svobodnejše niše za odpadnike in drugače misleče. Tam vznikne prijateljstvo med študentom germanistike Edgarjem Bendlerjem in pomožnim delavcem v kuhinji Aleksandrom Kruzovičem, ki na otoku zasnuje utopično skupnost realno dosegljive svobode. A utopijo svobode v romanu že hudo načenja zob zgodovine, država (piše se leto 1989) poka po šivih in zapušča jo vse več ljudi.

 

20.00-21.30
TO PA NI NOBENA POEZIJA!
Povezuje: Dejan Koban
Gostje: Slemerka in slemerja: Pavla Zabret, Mišel »Amo« Ristov, Jure »Besni Dante« Bernik ter pesniki: Nežka Struc, Ana Marija Garafol, Aja Zamolo, Ernest Alilović, Lukas Debeljak
Prireja: Društvo slovenskih pisateljev
»Droben izbor iz živahne pesniške pisave in govorice mladih. Tiste in tisti, ki imajo pogum in se na oder odpravijo brez mencanja. Brez jadikovanja. Brez pretirane rdečice. Brez prestreljenih kolen. Njihova beseda je odločna, izostrena in nepopustljiva. Dovolj pisurjenja. Pridi in se prepričaj.« Tako Dejan Koban, organizator in moderator branja.

Foto: Maša Gojić