Program na Pisateljskem odru, NEDELJA, 27. 11. 2016

Program na Pisateljskem odru na 32. Slovenskem knjižnem sejmu.

NEDELJA, 27. 11. 2016

10:00-11:00

Pisateljevanje: 25 let Društva Knjižna zadruga in predstavitev zadnje knjige Toneta Peršaka

Društvo Knjižna zadruga

Društvo Knjižna zadruga bo predstavilo najnovejši roman svojega člana Toneta Peršaka Stanja ter obenem na kratko prikazalo literarno žetev iz dobrih 25 let neprekinjenega delovanja. V pogovoru bodo sodelovali pisatelji, člani zadruge: Marko Kravos, Tone Peršak in Slavko Pregl.

Sodelujoči: Marko Kravos, Tone Peršak, Slavko Pregl.

 

11:00-12:00

Teorija, humanistika, družboslovje: Skupnostni prostori in nova urbana vprašanja

Založbe Krtina, Sophia, Studia humanitatis, /*cf. in Društvo za teoretsko psihoanalizo

V pogovoru o produkciji prostora, gentrifikaciji ter o alternativnih prostorih in stanovanjskih zadrugah bodo sodelovali sociologi in aktivisti Klemen Ploštajner (zadruga Zadrugator), Jasna Babić (AKC Metelkova mesto) in Ičo Vidmar ter krajinska arhitektka in urbanistka Ana Kučan.

Sodelujoči: Klemen Ploštajner, Jasna Babić, Ičo Vidmar, Ana Kučan

 

12:00-13:00

Iz sveta: Juana Adcock, Škotska

DSP

Juana Adcock (1982) je rojena v Mehiki, trenutno pa živi na Škotskem. Je prevajalka in pesnica, piše  tako v španščini kot angleščini. Z avtorico se bo pogovarjal Carlos Pascual, pisatelj in publicist, prav tako iz Mehike, ki se je ustalil v Sloveniji.Pogovor bo potekal v angleškem jeziku s povzetki v slovenskem jeziku.

Sodelujejo: Juana Adcock; povezuje: Carlos Pascual.

 

13:00-14:00

Teorija, humanistika, družboslovje: Feminizem v času repatriarhalizacije družbe vprašanja

Založbe Krtina, Sophia, Studia humanitatis, /*cf. in Društvo za teoretsko psihoanalizo

Zakaj rušiti izborjene socialne pravice in kaj pomeni socialna država? O institucionalnem patriarhatu in vprašanju emancipacije – žensk in moških. Pogovor, v katerem bodo sodelovale Vesna Leskošek, Lilijana Burcar, Irena Selišnik, Slađana Mitrović, platforma spol.si idr., je poziv k družbenemu razmisleku in ukrepanju.

Sodelujoči: Vesna Leskošek, Lilijana Burcar, Irena Seliškar, Slađana Mitrović

 

14:00-15:00

Pisateljevanje: Carmen L. Oven, Tihotapci miru

Založba Libris

Po razprodanem prvencu Sprehajalka Gospodovega psa se Carmen L. Oven kot avtorica vrača z novim romanom Tihotapci miru, ki je izšel pri založbi Libris. Tokrat potovanje navzven zamenja s potovanjem navznoter – k ljudem, ki s svojimi (ne)dejanji spreminjajo vsakdan sočloveka. Je med njimi tudi glavni lik Teo, ki se nekoč ustavi v hospicu in kot bralec odhajajočim tam ostane dlje kot bi kdaj koli pričakoval? O pretresljivem romanu polnem svetlobe se bo z avtorico pogovarjala Danaja Lorenčič.

Sodelujoči: Carmen L. Oven; povezuje: Danaja Lorenčič.

 

15:00-16:00

Med literarno zahtevnostjo in angažmajem: francoska pesnica Linda Maria Baros, najmlajša dobitnica  PrixApollinaire

Slovenski center PEN, ženski odbor Mira

Ob izidu svoje knjige Hiša iz rezil britve bo slovenski knjižni sejem obiskala francosko-romunska pesnicaLinda Maria Baros, urednica ene od osrednjih francoskih literarnih revij La Traductière, članica pomembnih francoskih literarnih žirij ter profesorica stilistike na Univerzi Sorboni v Parizu. Piše v dveh jezikih, čeprav je literarne nagrade dobivala predvsem v francoskem okolju, med njimi najpomembnejšo PrixApollinaire 2007.

Sodelujejo: Linda Maria Baros, Lidija Dimkovska, Stanka Hrastelj; povezuje: Barbara Pogačnik.

 

16:00-17:00

Pisateljevanje: religiozna poezija?

Založba Družina

Začetki poezije so zelo tesno povezani z religijo: skozi stoletja se je poezija razvijala tudi v kultnem okviru in bila eden njegovih ključnih elementov. V moderni dobi, ko smo se navadili govoriti o emancipirani umetnosti, umetnosti kot posebni obliki duhovne dejavnosti ali posebnem ideološkem polju, se vprašanje o tem, kaj je religiozna poezija, zastavlja na nov in bolj zapleten način.

Knjiga sodobnega hrvaškega pesnika Tomislava Marijana Bilosnića z naslovom “Molitve”, ki je prejela najvišje hrvaško priznanje za poezijo nagrado “Tin Ujević”, daje izvrstno izhodišče za razmislek o teh temah. Ob izidu slovenskega prevoda knjige »Molitve« hrvaškega pesnika Tomislava Marijana Bilosnića, ki je prejela najvišje hrvaško priznanje za poezijo, nagrado »Tin Ujević«,  se bodo o tej temi pogovarjali prevajalec Brane Senegačnik, literarni teoretik Alen Širca in literarna zgodovinarja Matija Ogrin in France Pibernik.

Sodelujejo: Brane Senegačnik, Alen Pirca, Matija Ogrin, France Pibernik; povezuje: Brane Senegačnik.