Program na Pisateljskem odru, ČETRTEK, 24. 11. 2016

Program na Pisateljskem odru na 32. Slovenskem knjižnem sejmu.

 

ČETRTEK, 24.11.2016

9:00-10:00

Zajtrk s pisateljem: Ustvarjalni tandem Roza in Čoh

Pesnik in pisatelj Andrej Rozman Roza in ilustrator Zvonko Čoh nas že več kot dvajset let razveseljujeta s skupnim ustvarjanjem za mladino. Drug za drugega pravita, da se dopolnjujeta, mi pa vemo, da ju povezuje še marsikaj drugega. Vsak na svoj način nas znata zabavati in počohljati ter nas popeljati v svet umetnosti. Oba sta tudi nalezljivo duhovita. Vse to bosta skupaj z vami delila na pogovoru, ki ga bo vodila Carmen L. Oven.

Sodelujoči: Andrej Rozman-Roza, Zvonko Čoh; povezuje: Carmen L. Oven.

 

10:30-12:00

Predstavitev nominirank za Literarno nagrado MIRA 2016

Slovenski center PEN, ženski odbor Mira

MIRA, ženski odbor Slovenskega centra PEN, bo na Pisateljskem odru gostila literarne ustvarjalke, ki so bile letos nominirane za literarno nagrado MIRA. Ker je nagrada samo ena, tehtnih predlogov za nagrajenke pa veliko, želi MIRA vsako leto predstaviti tudi nominiranke za nagrado, v živo in na spletni strani www.mira.si. Ženski odbor MIRA podeljuje nagrado za izjemne dosežke na področju literarne ustvarjalnosti in celostne osebnostne drže.

Gostje: nominiranke za literarno nagrado MIRA; povezuje: Tatjana Pregl Kobe, članica žirije LNM in ožjega odbora Mire.

  

12:00-13:00

Iz sveta: Bilateralna izmenjava DSP – Marko Dejanović in Aida Bagić

DSP, Hrvatsko društvo pisaca

Marko Dejanović (1982) se je  rodil v Banjaluki v BiH. Del mladosti je kot begunec preživel v Frankfurtu v Nemčiji. Po končanem študiju novinarstva v Zagrebu je bil deset let zaposlen kot novinar pri različnih pomembnejših hrvaških medijih. Piše kratke zgodbe in romane.

Aida Bagić (1965) se je  rodila v Zagrebu, kjer je diplomirala iz splošnega jezikoslovja in filozofije,  magistrirala pa iz političnih ved v ZDA. Sodelovala je pri ustanavljanju feminističnih in mirovnih organizacij. Piše poezijo in prozo.Pogovor bo potekal v hrvaškem jeziku s povzemanjem v slovenski jezik.

Sodelujejo: Marko Dejanović, Aida Bagić; povezuje: Sonja Polanc.

 

14:05-15:00

Glasovi svetov – Na poti s potopisom

Studio ARS

Kamorkoli že dandanes potujemo – na Tasmanijo, Kamčatko, Jukatan ali, čisto preprosto, samo od Litije do Čateža, se lahko zanesemo na obilico koristnih podatkov, dobrodošlih napotkov in prijaznih sugestij, ki nam jih ponuja svetovni splet. Če pa k temu prištejemo še vse dokumentarne filme in turistične vodiče, tedaj se najbrž lahko vprašamo, čemu neki bi človek danes sploh še prebiral literarni potopis? Kakšna je, drugače rečeno, dodana vrednost leposlovno izbrušenega pisanja o krajih, ki nenadoma niso več tako brezupno nedosegljivi, kakor so bili še pred desetletji? In kako se je ta literarni žanr spremenil v času, ko je potovati lahko, klikati z miško pa še lažje?

Avtor: Goran Dekleva.

 

15:15-16:00

Pisateljevanje: Anja Golob, Jenkova nagrajenka 2016

DSP

Jenkova nagrada, ki je bila letos podeljena enaitridesetič, je ena najuglednejših slovenskih literarnih nagrad, ki jo Društvo slovenskih pisateljev podeljuje za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let. Nagrajenca izbere petčlanska žirija, sestavljena iz strokovnjakov za poezijo. Jenkovo nagrado za leto 2016 je prejela Anja Golob. Ker se podelitve zaradi nastopa na pesniškem festivalu v Münchnu ni mogla udeležiti, bo plaketo in kipec Simona Jenka prejela na Slovenskem knjižnem sejmu.

Sodelujoči: Anja Golob; povezuje: Goran Dekleva.

 

16:00-17:00

Teorija, humanistika, družboslovje: Javna raba uma

Založbe Krtina, Sophia, Studia humanitatis, /*cf. in Društvo za teoretsko psihoanalizo

Kako naj jo prakticiramo v dobi komercializiranih, monopolnih medijev, spleta in družabnih omrežij? Kako naj to počnemo intelektualci različnih kovov: novinarke, umetniki, znanstvenice, filozofi, učiteljice itn.? V črvivo jabolko bodo ugriznili novinarka in urednica Tanja Lesničar Pučko kot moderatorka ter filozof Zdravko Kobe, sociolog Jože Vogrinc , režiser Miran Zupanič ter sociologinja, filozofinja in aktivistka hendikepiranih Klaudija Poropat.

Sodelujoči: Tanja Lesničar Pučko, Zdravko Kobe, Jože Vogrinc, Miran Zupančič, Klaudija Poropat.

 

17:15-18:00

Pisateljevanje: jubilanti Društva slovenskih pisateljev

DSP

Cvetka Bevc bo voščila članom Društva slovenskih pisateljev, ki letos praznujejo jubilej in se bodo na odru predstavili s svojimi literarnimi utrinki.

Sodelujoči: jubilanti, člani DSP; povezuje: Cvetka Bevc; interpretira: Željko Hrs.

 

19:00-20:00

Nagrada za najboljši prvenec in priznanje za mladega prevajalca

DSP, DSKP, GZS

Na knjižnem sejmu se vsako leto podeli nagrada za najboljši knjižni prvenec in priznanje za mladega prevajalca. Tudi letos bomo podelitev spremljali v neposrednem prenosu v okviru literarnega večera na programu Ars. Podelitvi bo sledil pogovor z nagrajencema in branje odlomkov iz nagrajenih del. Z nagrajencema se bo pogovarjala Tina Kozin.