PROGRAM NA PISATELJSKEM ODRU, ČETRTEK, 23. NOVEMBER 2017

ČETRTEK, 23. NOVEMBER 2017

10.00-11.00

ZAJTRK S PISATELJICO

Pogovor s pisateljico Polonco Kovač in njeno vnukinjo Niko

Povezuje: Carmen L. Oven

Gostje: Polonca Kovač, Nika Kovač, Rahela Klobčič

Prireja: Založba Mladinska knjiga v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev

 

Se spomnite knjižice Pet kužkov išče pravega? Koliko življenjskih modrosti je v njej! Pa ne le v tej, tudi v drugih zgodbah pisateljice Polonce Kovač, ki je letos upihnila osemdeset svečk, je veliko življenjskih spoznanj. Zato bo klepet z njo nekaj silno zanimivega. In kaj pravi o pravljicah babice Polonce njena vnukinja Nika? Tudi to bomo izvedeli, saj se nam bo pridružila pri pogovoru, ki ga bo vodila Carmen L. Oven. Da bo še bolj zanimivo, nam bosta Nika in njena prijateljica Rahela Klobčič zaigrali kratke odlomke improvizirane predstave. Po prireditvi bo Polonca knjige podpisovala.

 

11.00-12.00

POVEJ: PROVINCIALIZEM

Književnost v provinci, provinca v književnosti

Povezuje: Zoran Pevec

Gostje: Katja Gorečan, Davorin Lenko

Prireja: Društvo slovenskih pisateljev

»Provincialnost ni v malem ali velikem mestu, temveč v mali ali veliki glavi.« Tako pisatelj Zoran Pevec, ki bo s sogovorci na Pisateljskem odru razpiral teme provincializma v literaturi; pojem provinca v naši književni pokrajini, književnost v provinci in provinca v književnosti, avtor, ki ustvarja v provinci, in njegovi problemi pri ustvarjanju. Ali lahko v naši književnosti govorimo o emonocentrizmu? Kakšne so možnosti formalnega in vsebinskega policentrizma?

Foto: osebni arhiv

 

12.00-13.00

ZLATO OKNO

Podelitev nagrade za najlepšo knjigarniško izložbo

Društvo slovenskih založnikov že četrtič podeljuje nagrado za najlepšo knjigarniško izložbo. Izložbe so zrcalo naših mest, hkrati pa spodbujajo nakupne odločitve.

 

14.05-15.05

UPESNJEVANJE NOVEGA STOLETJA

Glasovi svetov

Povezuje: Goran Dekleva

Prireja: 3. program Radia Slovenija –  Program Ars

Novo stoletje je staro že skoraj 17 let in doslej ni ravno skoparilo z zgodovinskimi pretresi – od enajstega septembra do begunske krize, od skokovitega napredovanja umetne inteligence do podnebnih sprememb. Čas je tesnoben, v družbi nadzora je vsakdo vse bolj sam, dezorientiranost, se zdi, je vsesplošna. In kako na ta položaj odgovarja poezija, od katere na Slovenskem, nekako po tradiciji, pričakujemo, da nam bo – posameznikom in skupnosti – pomagala orientirati se v hrumenju zgodovine? Vprašanje se zdi toliko bolj upravičeno, ker je 17 let navsezadnje dovolj dolga doba, da lahko nova generacija pesnic in pesnikov oblikuje nove poetike, nove strategije izjavljanja in nova umetniška hotenja; da se, ne nazadnje, dokoplje do novih spoznanj in uvidov, do nove strukture občutenja sveta, s čimer vse je mogoče tudi na nov način umevati našo zgodovinsko izkušnjo. Pa se je to zgodilo? In če se je – kaj nam pesnice in pesniki, ki so objavili svoje prvence po letu 2000, sporočajo? Preverjamo v Glasovih svetov.

 

 

15.05-16.00

FUNKCIJE JEZIKA: PARAJEZIK

Povezuje: Nina Dragičević

Gost: Tibor Hrs Pandur

Prireja: Društvo slovenskih pisateljev

Tibor Hrs Pandur je pred kratkim izdal novo pesniško zbirko Notranje zadeve. Za katere zadeve gre, ga bomo vprašali na Pisateljskem odru. Če nas ne zanese preveč v avtorjev notranji svet, se bomo pogovarjali tudi o njegovem vodenju paraliterarne revije Idiot in pogojih dela za pesnika mlajše generacije. Morda se pokaže, da je treba biti tisto, kar je tudi naslov njegove prve pesniške zbirke: Energy Machine.

Foto: Luka Volk

 

 

16.00-17.00

ZAMENITE MI GLAVO

Prva antologija slovenske punk poezije

Povezuje: Igor Bašin

Gost: Esad Babačić

Prireja: Društvo slovenskih pisateljev

Glasbeni publicist Igor Bašin ter pesnik in pisatelj Esad Babačić se bosta pogovarjala o slovenski punk sceni, njenih najbolj pomembnih akterjih in njeni vlogi pri družbenih spremembah, ki so sledile. Poseben poudarek bo na punk poeziji, ki bo dobila svojo prvo antologijo; sestavljajo jo avtorji, ki so bili doslej znani predvsem kot frontmani in pisci besedil nekaterih legendarnih punk skupin. Zamenite mi glavo je naslov antologije, ki jo bodo lahko bralci tudi slišali, saj ima prav vsaka pesem v izboru tudi zvočni zapis.

Foto: Katarina Rožanc

 

18.00-19.15

PODELITEV NAGRADE ZA NAJBOLJŠE KNJIŽNI PRVENEC IN NAGRADE RADOJKE VRANČIČ ZA MLADEGA PREVAJALCA

Povezuje: Tina Kozin

Gosta: Nagrajenca

Prireja: 3. program Radia Slovenija –  Program Ars

Tudi letos bo na odru Društva slovenskih pisateljev v Cankarjevem domu potekala slovesna prireditev, na kateri bosta podeljeni pomembni priznanji za leposlovno ustvarjanje, in sicer nagrada za najboljši literarni knjižni prvenec in nagrada Radojke Vrančič, priznanje za mladega prevajalca. Podelitvi bosta  sledila pogovora z nagrajencema ter branje odlomkov nagrajenih del. Dogodek bo potekal v sodelovanju DSP in programa Ars.

 

19.15-20.00

KOOPERATIVA THD: ČIGAVO URBANO?

Novi urbanizem – ob izidu Nove muzike v New Yorku Iča Vidmarja v zbirki Apes in Novega urbanega vprašanja Andyja Merrifielda v Rdeči zbirki

Povezuje: Jože Vogrinc

Gosta: Ičo Vidmar in Klemen Ploštajner

Prireja: Studia humanitatis in Založba /*cf. v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev

Poudarjanje prostorskosti kot temeljne razsežnosti družbenih bojev in prizadevanje za strožjo konceptualizacijo urbanizacije sveta sta med bistvenimi sestavinami sodobnega kritičnega družboslovja. Nekaj prevodom temeljnih del, kot sta Lefebvrova Produkcija prostora (Studia humanitatis) in Planet slumov Mika Davisa (Založba /*cf.) sta se pred kratkim pridružila prevod Merrifieldovega Novega urbanega vprašanja (Založba /*cf.) in analiza učinkov gentrifikacije na glasbenike, Nova muzika v New Yorku Iča Vidmarja (Studia humanitatis). Kako ustrezno razumeti urbanizacijo sveta na ravni vsakdanjega življenja v mestu?

Foto: Uroš Hočevar/Delo