Pisateljski oder na 37. Slovenskem e-knjižnem sejmu

»NIČ NE BO POZABLJENO«

Tako je ob načrtovanju sejemskega dogodka »BRATI. FOTOKNJIGO.«, ki ga je Društvo slovenskih pisateljev pripravljalo skupaj z Galerijo Fotografija, zapisal pisatelj Dušan Šarotar. Pogovor o dimenzijah fotoknjige smo žal morali prestaviti v prihodnjost, Pisateljski oder bo letos digitalen, organizatorji krasimo snemalni studio… Ostala pa je misel, kot za vedno ostajajo zgodbe podob ter podobe zgodb. Ostajajo in se širijo. Uveljavljena knjižna zbirka Litteræ Slovenicæ Društva slovenskih pisateljev je v letu 2021 bogatejša za štiri nove knjige in novo celostno podobo. V luči predstavitve na Frankfurtu 2023 so v nemškem prevodu izšle kar tri knjige.

V letu 2021 je kot nadaljevanje prvenca Gorana Vojnovića Čefurji raus! izšel tudi roman Đorđić se vrača; o njej se bo avtor pogovarjal z Boštjanom Videmškom. Kot tudi o družbi, državi, politiki, literaturi, humanizmu, avtorskih dilemah, mejah empatije in etike, družbenem angažmaju, pisani besedi&pismenosti, nevralgiki trenutka. Igor Divjak, odgovorni urednik portala Vrabec Anarhist, bo skupaj s sogovorniki – iranskima pesnikoma, ki živita v Sloveniji, Saro Afzali in Pooyeshom Azizedinom, ter mladima slovenskima pesnikoma Lenartom Sušnikom in Vidom Karlovškom – odprl temo o vlogi kritične moči poezije. Pogled naprej.

In nazaj; z izdajo zgodovinskega romana Brodnik sta se pisateljica Tanja Tuma in Mladinska knjiga poklonila legendarnemu slovenskemu založniku Lavoslavu Schwentnerju, po katerem se imenuje največja založniško-knjigotrška nagrada v Sloveniji.

Igralki in pesnici Anja Novak in Saša Pavček bosta v programu Pisateljskega odra predstavili Anjino pesniško zbirko, ki je izšla pri Založbi Sanje, pesniški prvenec Rane rane. Lepo in drzno knjigo, ki se aktivno razrašča v prostor in čas in v sebi skriva še mnogo več od zapisanega.

In še več v programu Pisateljskega odra; nagrada mira, ki jo že deveto leto podeljuje ženski odbor Slovenskega centra PEN Mira, pa dogodek o ženskah in tabujih z Erico Johnson Debeljak, Bronjo Žakelj, Suzano Tratnik, predstavitev nove knjige  v zbirki Sto slovanskih romanov ob 15. obletnici zbirke. Dejan Koban bo predstavil nove pesniške glasove, Silvija Žnidar pa srbskega pisatelja, pesnika in prevajalca Ivana Antića, ki živi v Ljubljani. Tone Hočevar in Evald Flisar bosta zastopala svoji dve novi knjigi, veselili pa se bomo tudi projekta Rastem s knjigo in drugih uspehov na področju slovenske mladinske književnosti doma in na tujem.

In kako brati slikanico? O tem zanimivem vprašanju se bomo pogovarjali s pisateljico Aksinjo Kermauner, avtorico odlične tipne slikanice Žiga Špaget gre v širni svet in ilustratorko Majo Kastelic, avtorico nagrajene slikanice brez besedila Deček in hiša.

Z letošnjim programom se odzivamo na trenutek, smo kritični, poglobljeni, sodelujemo. Da »nič ne bo pozabljeno«, so z nami pisateljice in pisatelji in knjige. So, četudi virtualno. Spoznavali jih bomo tudi preko pestre palete videoposnetkov oziroma filmskih portretov na spletni strani in Facebook profilu Društva slovenskih pisateljev.

Vabljeni k obisku sejma na https://www.knjiznisejem.si/index.php/sl/.

 

PROGRAM PISATELJSKEGA ODRA: https://www.knjiznisejem.si/index.php/sl/pisateljski-oder

 

 

Nina Kokelj in Ajda Borak,

koordinatorki programa digitalnega Pisateljskega odra na 37. Slovenskem e-knjižnem sejmu

 

 

Program Društva slovenskih pisateljev podpira Javna agencija za knjigo RS.