PISATELJSKI ODER na 34. Slovenskem knjižnem sejmu; sobota, 24. novembra 2018

 

PISATELJSKI ODER

NA 34. SLOVENSKEM KNJIŽNEM SEJMU

POGLED V DALJAVO

Velika sprejemna dvorana Cankarjevega doma

SOBOTA, 24. NOVEMBER 2018

 

                                                                                                                                                                                                               Foto: Janko Rath

Pesnica Petra Kolmančič

bo gostja Nine Dragičević, ki vodi programski sklop ČEZ MEJE

11/24/2018

10:00-10:45

Predstavitev nove pesniške zbirke Miriam Drev, Zbirka Tirso, predstavitev

Povezuje literarna zgodovinarka, pisateljica in prevajalka Leonora Flis; sodeluje Miriam Drev

Miriam Drev, rojena leta 1957 v Ljubljani, je pesnica, pisateljica, književna prevajalka iz angleščine in nemščine ter v angleščino kot tudi avtorica številnih literarnih kritik in spremnih besed. Lansko leto je izšla njena nova, peta pesniška zbirka z naslovom Tirso (Književno društvo Hiša poezije, Ljubljana, 2017, Knjižna zbirka Poetikonove lire). Tirso je nabor pesmi, ki pred bralca postavlja širok horizont bivajočega, je natančen v svoji konkretnosti, v direktnem naslavljanju predmetov oprijemljive realnosti, obenem pa pretanjen v opisu manj vidnih, morda zgolj (nekaterim) zaznavnih plasti življenja. Zdi se, da gre za avtoričin najcelovitejši pesniški izraz do zdaj. Pogovor se bo dotaknil tudi njenih drugih pesniških in proznih del.

Prireja Društvo slovenskih pisateljev

 

11/24/2018

11:05-11:25

Naši umetniki pred mikrofonom: Aksinja Kermauner, V neposrednem prenosu na Radiu Slovenija, Tretjem programu – programu Ars s Pisateljskega odra, drugo

Povezuje Žiga Bratoš; sodeluje Aksinja Kermauner

Prireja Radio Slovenija, Tretji program – program Ars, v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev

 

11/24/2018

11:30-12:30

Naj poslovna knjiga, Podelitev nagrade

Povezuje Zdravko Kafol

Naj poslovna knjiga: Združenje Manager in Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri GZS, podeljujeta nagrado za najboljšo poslovno knjigo kot spodbudo založnikom, da knjige s poslovno tematiko pogosteje uvrščajo v svoj program.

Prirejata Združenje Manager in Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri GZS

 

11/24/2018

13:00-14:00

Najbolje oblikovana knjiga, Podelitev nagrade

Povezuje Zdravko Kafol

Nagrada za najbolje oblikovano knjigo: nagrado podeljuje Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev že od leta 1993, torej petindvajset let. Članom prve strokovne komisije, Stanetu Berniku, Janiju Bavčerju in pokojnemu Miljenku Liculu, bomo podelili posebne zahvale.

Prireja Slovenski knjižni sejem

 

11/24/2018

14:30-15:00

Razgledi in razmisleki: Slovensko-madžarski literarni stiki, V neposrednem prenosu na Radiu Slovenija, Tretjem programu – programu Ars s Pisateljskega odra

Povezuje Vlado Motnikar

Prireja Radio Slovenija, Tretji program – program Ars, v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev

 

11/24/2018

15:00-16:00

Književnost Vrabca Anarhista na mobilnih telefonih in družbenih omrežjih, Povezovanje književnosti, založništva in informacijske tehnologije, predstavitev

Povezuje Vuk Ćosić; sodelujejo dr. Igor Divjak, Janez Pergar, Borut Rismal

Književnost je na internetu močneje prisotna kot kadar koli prej. S prodorom informacijske tehnologije v vse sfere človekovega delovanja, so se literarni ustvarjalci znašli pred novim izzivom – kako umetniško besedo približati novim generacijam, ki odraščajo z mobitelom v roki in pred računalniškim zaslonom. Društvo slovenskih pisateljev je izkoristilo priložnost za vzpostavljanje novih, medmrežnih literarnih stikov z ustanovitvijo spletne revije Vrabec Anarhist, poimenovane po neuklonljivem ptičku iz romana Ivana Cankarja Hiša Marije Pomočnice, ki predstavlja simbol težnje po svobodi, ki biva v vsakem posamezniku. Interaktivno literarno povezovanje prinaša novosti tudi v ustvarjalnem procesu: nastajajo nove literarne in hibridne umetniške zvrsti, s spremembo tehnologije je vse več zanimanja za ustvarjalne postopke, ki jih je uporabljala avantgarda, spreminja se način novinarskega poročanja, s tem pa tudi literarnih kritik in reportaž, uvajajo se novi pedagoški pristopi in metode na področju poučevanja književnosti. Nova tehnologija omogoča večjo dostopnost književnosti, zato pa je potrebno, da se sfera literarnega ustvarjanja in založništva ne zamejuje sama vase, ampak se povezuje z drugimi družbenimi panogami, kulturo, znanostjo, izobraževalnimi ustanovami in gospodarstvom. Prodorno književno in revialno založništvo mora sodelovati s prodornimi podjetji in uveljavljenimi kulturnimi in gospodarskimi promotorji. Koncept spletne literarne revije Vrabec Anarhist bo predstavil njen odgovorni urednik Igor Divjak.

Prireja Društvo slovenskih pisateljev

 

11/24/2018

16:00-17:00

ČEZ MEJE – Nina Dragičević s Petro Kolmančič, Nina Dragičević z avtorji, ki gredo – vsaka in vsak s svojo specifično govorico – čez meje, pogovor

Povezuje Nina Dragičević; sodeluje Petra Kolmančič

S Petro Kolmančič se bomo pogovarjali ne le o njeni zadnji pesniški zbirki, temveč o njenem celotnem literarnem opusu, za katerega je značilno (med drugim) vpisovanje in opisovanje erotične želje, telesnosti. Slednjo sicer prečijo meje telesa, a zdi se, da avtorica telo uporabi natanko za razmejitev, kot nekakšno antimejo.

Prireja Društvo slovenskih pisateljev

 

11/24/2018

17:00-18:00

30 esejev o Flisarjevi prozi, Predstavitev knjige in pogovori z avtorji esejev, predstavitev

Povezuje Kistian Koželj; sodelujejo Matej Bogataj, Andrej Blatnik, Milena Mileva Blažič, Alenka Urh, Evald Flisar

Na dogodku sodelujejo štirje od 20 avtorjev; Matej Bogataj, Andrej Blatnik, Milena Mileva Blažič, Alenka Urh. In Evald Flisar, žrtev njihovih razmišljanj. Odlomke bo bral Kristian Koželj. Prav tako se bo na Pisateljskem odru, v sklopu predstavitve, odvilo žrebanje dobitnika brezplačnega paketa desetih knjig založbe Sodobnost International v vrednosti nad 200 EUR. Dobil ga bo eden od obiskovalcev prireditve.

Prireja KUD Sodobnost International v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev

 

11/24/2018

18:30-19:00

Izbrana proza: Palestinska književnost, V neposrednem prenosu na Radiu Slovenija, Tretjem programu – programu Ars s Pisateljskega odra

Oddajo bo režiral Klemen Markovčič, njen urednik pa je Matej Juh.

Prireja Radio Slovenija, Tretji program – program Ars, v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev

 

11/24/2018

19:00-20:00

NAJDENO V PREVODU – Palestina, Mesto v vesolju, pogovor

Povezuje Gabriela Babnik; sodelujeta Barbara Skubic, Abdul Monaem

»Še naprej bom humaniziral celo sovražnika … Prvi učitelj, ki me je učil hebrejsko, je bil Jud. Prvo dekle, v katero sem se zaljubil, je bila Judinja. Od samega začetka Judov torej nisem videl kot hudičev ali angelov, temveč kot človeška bitja,« je pred leti izjavil v Galileji rojeni pesnik Mahmud Darviš. Pesnik, ki je verzificirano arabsko poezijo prestavil v polje modernosti in Palestincem na izrazito nepretenciozen, skorajda intimen način določil mesto v vesolju, je do konca življenja zagovarjal stališče, da se pesnik ne more osvoboditi zgodovinskih okoliščin, v katerih živi. Poezija s tem, ko v metaforah kompenzira našo nesposobnost, da bi spremenili resničnost, pomaga pri razumevanju jaza. In tu naj bi bila poezija pomembna za našo človeškost, četudi je ljubezenska ali govori o naravi in premišljuje o »negotovosti aprila, vonju kruha ob zori, ženskem zaklinjanju moških«. O palestinski književnosti, njenih vizijah upanja, duhovnih spiralah in zgodovinskih okoliščinah, izgnanstvih ter spet vračanjih v obljubljeno deželo se bo z gostjama pogovarjala Gabriela Babnik.

Prireja Društvo slovenskih pisateljev

 

11/24/2018

20:00-22:00

Slamjam!, Izbrani slam pesniki na Pisateljskem odru, literarni dogodek

Povezuje Kristian Koželj; sodelujejo Slam pesniki in pesnice

Na Pisateljskem odru Slovenskega knjižnega sejma bomo priča nastopu najboljših slovenskih slam pesnikov in pesniškega gosta, madžarskega šampiona Istvána Piona. Nastopili bodo: Eva Kokalj, Petra Kokol, Tilen Letner, Nina Medved, Aljaž Primožič, Barbara Tadina, Metka Zadravec in drugi.

Prireja Društvo slovenskih pisateljev