PISATELJSKI ODER na 34. Slovenskem knjižnem sejmu; nedelja, 25. november 2018

PISATELJSKI ODER

NA 34. SLOVENSKEM KNJIŽNEM SEJMU

POGLED V DALJAVO

Velika sprejemna dvorana Cankarjevega doma

NEDELJA, 25. NOVEMBER 2018

 

Program na Pisateljskem odru 2018 bomo sklenili

s predstavitvijo knjige Vlada Kreslina; ZAKARTANA URA

11/25/2018

11:00-12:00

Svetovna lirika: Yuyutsu Ram Das Sharma, Pretreseni spevi (Pesmi iz potresnega Nepala) v prevodu Barbare Pogačnik, pogovor

Povezuje Pesnik in igralec Kristian Koželj; sodeluje Yuyutsu Ram Das Sharma

Yuyutsu Ram Das Sharma je svetovno znan himalajski pesnik in novinar, ki se je rodil in izobrazil v severni Indiji, že zgodaj pa se je preselil v Katmandu, kjer zdaj z družino preživi večino časa. Piše v nepalščini in angleščini, izdal je več kot deset pesniških zbirk, ki so prevedene v številne jezike. Veliko potuje in bere na različnih koncih sveta, najpogosteje v ZDA, kjer trenutno vodi pesniško delavnico na univerzi Columbia v New Yorku. Podobne delavnice je v preteklosti vodil že na številnih drugih univerzah, med njimi v Nemčiji, Kanadi in Kaliforniji. Njegova edina pesniška zbirka v slovenščini doslej je Jezero Fewa in konj (Sodobnost International, 2008); ob izidu je gostoval tudi v Sloveniji. Pretreseni spevi (Quaking Cantos) so nastali po katastrofalnem potresu v Nepalu leta 2015, med katerim je umrlo in bilo huje ranjenih več kot dvanajst tisoč ljudi. Dogodek bo v angleščini in konsekutivno tolmačen.

Prireja KUD Sodobnost International v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev

 

11/25/2018

12:00-12:30

Svetlobnica 2018, Podelitev knjižne nagrade

Povezuje Manica Ferenc; sodelujejo Mateja Komel Snoj, članica strokovne komisije nagrade

Založba Družina je že četrto leto zapored razpisala nagradni natečaj za literarno nagrado svetlobnica, s katero želi spodbuditi izvirno slovensko leposlovje s področja romanopisja, poezije, dramatike ali literarne esejistike. Založba bo izbrano knjižno delo izdala in ga posebej promovirala v letu izida. Zmagovalca natečaja in dobitnik nagrade svetlobnica 2018 bo založba Družina razglasila na Slovenskem knjižnem sejmu.

Prireja Založba Družina

 

11/25/2018

12:30-13:00

Mauro Covacich: Mesto v meni, Vrnitev v rodni Trst, literarni dogodek

Povezuje Valentina Smej Novak; sodeluje Mauro Covacich

Cenjeni italijanski pisatelj Mauro Covacich se je s svojim romanom Mesto v meni (La Citta interiore) vrnil v rodni Trst. Roman z močnim ritmom in izdelano strukturo je napisan s kirurško natančnostjo vojnega analitika ter z radovednostjo raziskovalnega novinarja in je pravzaprav analiza srca in Trsta, ki zrase v njem: raziskuje njegove labirinte, zgodbe in usode. Mauro Covacich je bil z romanom Mesto v meni finalist za nagradi Strega in Campiello, roman je bil v literarnih revijah označen kot eden od književnih vrhuncev leta. Mauro Covacich nam bo prebal odlomek iz romana, ki je zapisan v edinstvenem jeziku z elementi tržaškega dialekta, za prevod bo poskrbljeno.

Prireja Založba Totaliteta v sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo

 

11/25/2018

13:00-14:00

Troje novih tržaških jader, Troje prvencev, literarni dogodek

Povezuje dr. Vladka Tucovič; sodelujejo Marija Kostnapfel, Sanja Širec Rovis, Primož Sturman (Trst)

Pesmi Marije Kostnapfel (1959) so nekonvencionalne pesmi z osebno suverenim slogom in lirskimi utrinki, iz katerih izhaja občutek tesnobe in negotovosti, brezizhodnosti, osamelosti, praznine in bolečine izgubljenega. Pesnica se zaveda, da pot nazaj ni več mogoča, ostaja ji le spomin, ki se lahko uresniči samo v pesmi. Tesnoba, ki jo pesnica začuti, je na trenutke tako močna, da se tudi njena pesniška govorica skrči do skrajnosti, da meji skoraj na molk. Sanja Širec (1969) je konec junija tržaški javnosti predstavila pesmi v Hiši razvajenih otrok, ki jih je izdalo ZTT v Trstu. Tudi tu se skozi tematiko nestrpnosti in polaščevalnosti, preko nesporazumov in konfliktualnosti oglaša meja z globinsko prepletenim koreninjem treh nacionalnih identitet: v dobrem in slabem, skozi tri materne jezike in še prek drugih občevalnih izrazil globaliziranega sveta. Primož Sturman (1980), ki mu je prvenec, zbirko kratke proze Gorica je naša, izdala Litera v Mariboru, se je že prej oglašal v revijah s poezijo, kritiškimi zapisi in prevodi. Tokrat je nastopil s psihološkimi zaznavami nosilcev in zanesenjakov meje in vseh peripetij, ki se človeškemu tkivu na zahodnem stičišču in robu slovenskih tal skozi zadnjih sto let zastavljajo. Izkušnja z meje in literatura, ki odraža avtorjevo okolje in bivanjsko problematiko. Z avtorji se bo pogovarjala slovenistka dr. Vladka Tucovič.

Prireja Društvo slovenskih pisateljev v sodelovanju z založbo Založništvo tržaškega tiska (ZTT), Založbo Litera ter založbo Mladika Trst

 

11/25/2018

14:00-15:00

Položaj žensk v fundamentalističnem neoliberalizmu, Kooperativa THD na Pisateljskem odru, pogovor

Povezuje Tea Hvala; sodeluje Darja Zaviršek

Skrb se – pogosteje, kot se zdi – spreminja v oblike nasilja, ali pa je nasilna že sama po sebi. Skrb za hendikepirane, ženske, migrante in otroke praviloma predstavlja preplet ideologije skrbi, skrbstvenih praks in nasilne skrbi, ki »nadzoruje« ter ustvarja travme in odvisnosti. V času fundamentalističnega neoliberalizma se nasilna skrb pogosto naslavlja na ženske: ker so vse bolj izobražene in avtonomne, izstopajo iz tradicionalnih vzorcev podredljivosti, a množica nezadovoljnih in prekariziranih moških vztraja, da mora za ženske, ki jih ogrožajo migranti in njihova lastna družbena in kvarna svoboda, skrbeti. Ne izkoriščevalski neoliberalizem – ženske so postale grešni kozel današnjega sveta, zato se nanje tudi usmerja nasilna skrb. Z nami bo knjiga; Darja Zaviršek: Skrb kot nasilje (Založba /*cf.).

Prireja Založba /*cf. v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev

 

11/25/2018

15:00-16:00

Zakartana ura Vlada Kreslina, Poezija v živo, literarni dogodek

Vlado Kreslin je podobne vrste pesnik, kot sta Bob Dylan ali Leonard Cohen. Opazuje svet, svoj srčni utrip uglasi z njegovim, se potopi vanj in magmo sveta vedno znova spreminja v pesmi. Ve, da je poezija, čeprav ni otipljiva resničnost, pravzaprav neprestano vsepovsod okrog nas.  V knjigi Vlada Kreslina so pesmi takšne, ki so uglasbene, in tiste, ki (še) niso. Zbirka vsebuje tudi avtorjeve pesmi v rokopisu, ki pokaže proces, kako pesem, ki jo boste kmalu najverjetneje prepevali na pamet, nastaja. Nosi pomenljiv naslov Zakartana ura. To je ura, ki prihaja iz globine časa, se dotika številnih življenj in usod in teče naprej. Kot izvemo iz istoimenske pesmi, je to resnična ura pesnikovega deda. Kot izvemo iz cele pesniške zbirke, je to ura poezije. Ura, na kateri bodo kazalci tekli naprej, tudi ko se bo nekoč čas ustavil. Pridite in prisluhnite Vladovi poeziji v živo na Pisateljskem odru.

Prireja Beletrina, zavod za založniško dejavnost v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev