Tomaž Kosmač

Tomaž Kosmač

Tomaž Kosmač – Kosmo (1965) je stopil na slovenski literarni oder leta 1987, ko je v reviji Mladina objavil prve prispevke. Je pisec kratkih zgodb, ki jih večinoma objavlja v slovenskih literarnih revijah (Apokalipsa, Dialogi, Fontana, Mentor, Nova revija, Primorska srečanja, Sodobnost, SRP…). Bil je član kulturno-umetniškega projekta Hidrogliste, s katerim je gostoval na mnogih kulturnih prireditvah, radijskih in televizijskih oddajah. Je avtor treh zbirk kratke proze: Driska (1998), Žalostno, toda resnično (2001) in Punk is dead (2008), ki jim je skupna za Kosmača značilna tematika – alkohol in ljudje z roba družbe. Nekaj njegovih zgodb je uvrščenih v izbor Kronske priče: o mlajši slovenski prozi devetdesetih (2001) in v antologijo slovenske kratke proze O čem govorimo (2004), ki je prevedena v več tujih jezikov.

Leta 2006 je Kosmač pod psevdonimom Bogomir Hvala v samozaložbi izdal kontroverzni roman Hvalabogu, ki je svojevrstna priredba evangelija. Pod okriljem RTV Slovenija je nastal kratek film Vikend paket, katerega predloga je bila Kosmačeva kratka zgodba Zapor.

Izdane knjige:

1998 Driska, Založba Bogataj
2001 Žalostno, toda resnično, Založba Borovci
2006 Hvalabogu, Samozaložba
2008 Punk is dead, Študentska založba

Uvrščen v antologije:

2001 Kronske priče: o mlajši slovenski prozi devetdesetih, Študentska založba Beletrina
2004 O čem govoruimo- slovenska kratka proza 1990-2004, Založba Mladinska knjiga
2007 Skrito.si, Študentska založba

Prevodi:

2003 The Key witnesses- The Younger Slovene Prose at the Turn of the Milenia, SWA
Az elso nap-Kortars szloven elbeszelok, Madžarska
2004 Martori suverani- Tanara proza slovena a anilor nouazeci, Romunija
Mnoge objave v Mladini, Razgledih, Dialogih, Primorskih srečanjih, Apokalipsi, Srpu, Mentorju, Novi reviji, Žirovskem občasnik, Fontani, Sodobnosti, Idrijskih razgledih, Primorskih novicah, Idrijskih novicah, Kraljih ulice.