Mojca Andrej

Foto: Amadeja Štukl

 

Pesnica, pisateljica in performerka Mojca Andrej (dekliško Alešovec) se je rodila leta 1973 v Mariboru. Na Filozofski fakulteti Maribor je študirala slovenščino in srbohrvaščino, danes je profesorica slovenščine.

Piše za odrasle in za otroke.

Doslej je izdala tri pesniške zbirke: Nikoli ne reci, da ni skrivnosti (Mariborska literarna družba, 2000), Dež v gugalnici (Mariborska literarna družba, Klub KU-KU in Kulturni klub Nomadi, 2015) in Ostanek umrle zvezde (Maribor: Litera, 2020).

Leta 2022 je pri založbi Litera izšel njen romaneskni prvenec Kavč učiteljice Veronike.

Za otroke je napisala zbirko pesmi Rastem do tebe (OŠ Prežihovega Voranca Maribor in Klub KU-KU, 2013) in ilustrirano pripoved Agica, mala čarovnica  (Klub KU-KU, Litera in Glazerjeva domačija, 2019); obe sta doživeli večkratno uprizoritev in uglasbitev. Pesmi za otroke objavlja tudi v reviji Galeb, ki izhaja v Trstu.

Svojo poezijo predstavlja na festivalih doma in v tujini. Nekatere njene pesmi so prevedene v slovaški, hrvaški, makedonski, bolgarski, arabski in angleški jezik in objavljene v domačih in tujih revijah in zbornikih.

Od leta 2015 je članica glasbenega gledališča MOR (Mladi oder Ruše). S Petrom Andrejem nastopata z avtorskimi predstavami za otroke z glasbenim kamišibajem in magnetnim gledališčem doma in v tujini.

Spletna stran