Ivanka Mestnik

mestnik-ivanka

Ivanka Mestink

mestnik29@volja.net

Rojena je 10.5.1934 v Drašči vasi pri Žužemberku v Suhi krajini kot deveti od desetih otrok.

Očeta je družina izgubila že avgusta 1942. Ubili so ga Italijani v času roške ofenzive, mamo in pol njihove družine pa so odpeljali na Rab in v Gonars. Tako je bilo njeno otroštvo še teže, saj je bila skoraj ves čas vojne brez obeh roditeljev. A po končani vojni ji je le bilo omogočeno, da je odšla v nižjo gimnazijo v Novo mesto, po mali maturi pa na Učiteljišče v istem mestu, kjer je leta 1953 tudi maturirala.

Njeno prvo službeno mesto so bile Brežice. Od tam je po osmih letih odšla na Mali Slatnik pri Novem mestu, kjer se je ob delu vpisala na Pedagoško akademijo v Ljubljani, smer slovenščina – ruščina, in prej kot v štirih letih tudi diplomirala. Do upokojitve je delala v Novem mestu: najprej kot predmetna učiteljica slovenščine na osnovni šoli Katja Rupena in na Grmu, nato kot vzgojiteljica v Dijaškem domu, pred upokojitvijo pa je bila tri leta zaposlena kot tajnica Občinske zveze prijateljev mladine.

Intenzivno je začela pisati šele po upokojitvi, sprva krajše tekste za radio, časopise in revije, 1994.leta pa je izdala prvo knjigo, ki so ji hitro sledile še druge. Vmes se je ukvarjala tudi z raziskovalnim delom.

Vedno znova se je vračala k svojim koreninam v Suhi krajini, ki jo je po upokojitvi začela intenzivno raziskovati in jo prva umestila v slovensko književnost.

Njeno področje je bilo tudi ekologija in mitološki svet Gorjancev ter skrb za živali in človekov odnos do njih.

Za svoje delo z mladimi je prejela najvišje priznanje občine Novo mesto- Trdinovo nagrado, za literarno delo, vezano na Suho krajino, pa bronasti grb občine Žužemberg.

V angleščino je prevedena njena knjiga Medvedek na obisku, vendar ni prišlo do knjižne izdaje. Izlet na Modri planet je preveden v hrvaščino oz. srbščino, knjiga pa je tudi dramatizirana, posneta je avdiokaseta, igrana kot lutkovna predstava, pripravljen pa je tudi film v režiji Talala Hadija.

Knjige za otroke:

1994 V dedovi grapi, Dolenjska založba
1995 Izlet na Modri planet, Pedagoška obzorja
1995 Kara, samozaložba
1996 Veseli december, samozaložba
1996 Izlet v čas, Partizanski knjižni klub
1997 Medvedek na obisku, samozaložba
2000 Gorjanski škrati v kraljestvu Brbuča, Dolenjska založba
2002 Gorjanski škrati med ljudmi, Dolenjska založba
2005 Zgodba o Zari, Založba in tiskarstvo Opara
2006 Resnične o volku, medvedku in reki, založba Utrip

Knjige za odrasle:
1998 Korak s poti, Dolenjska založba
1999 Vikend sredi vasi, Dolenjska založba
2001 Domačija na sončni jasi, Dolenjska založba
2003 Grenki kruh, založba Mondena
Pri založbi Jasa je sodelovala v knjigah:
1998 Metulj v dežju (z zgodbo Turistične muce)
1999 Žuborenje Slovenije ( s tekstom Razburljivo druženje s Krko)
2006 Kresnica na dlani ( s tekstom Kažipoti)