Andrej Morovič

morovic-andrej

Andrej Morovič

andrej.morovic@guest.arnes.si

http://andrejmorovic.wordpress.com/

Pisatelj, cineast, fotograf, reportažni novinar, organizator odmevnih kulturnih dogodkov in festivalov: Živa književnost, Slovenski dnevi knjige, Karantena, Kontradibidon, Trabakula, Gromki festival, Festival v okviru Evropskega meseca kulture 1997, festivali ob obletnicah AKC Metelkova mesto … Andrej Morovič, rojen leta 1960 v Ljubljani. Samohodec. Nemiren, družbeno angažiran, samosvoj duh.

Po končani gimnaziji je nekaj časa živel v tujini – v Italiji, Franciji, Avstraliji, ZDA, Veliki Britaniji, Španiji, severni Afriki, zlasti pa v Nemčiji, v zahodnem Berlinu – kjer je ob različnih priložnostnih poklicih spoznaval tamkajšnjo alternativno kulturo, ki jo opisuje v svojih prozi. Vsaj del njegovega pisanja bi tako lahko uvrstili v sodobno urbano prozo o družbenih marginalcih in upornikih. Od leta 1993 živi in dela predvsem v Ljubljani. Njegov aktivizem je našel svoj prostor v središču alternativne kulture na Metelkovi, kjer je ustanovil klub Gromka oziroma teater Gromki, znan tudi po številnih gostovanjih doma in v svetu.

Dejavno objavlja v domačih in tujih literarnih revijah, sodeluje na literarnih branjih in številnih drugih umetniških projektih doma in v tujini. Njegova besedila so uvrščena v kar dvanajst antologij (od tega deset tujih – v Avstriji, BiH, Hrvaški, Romuniji, Madžarski, Srbiji, ZDA, Nemčiji in drugod).

Leta 1987 je prejel nagrado za najboljši prvenec Slovenskega knjižnega sejma ter leta 1992 nagrado zlata ptica.

1985 Priložnosti na ulici, samozaložba
1986 Prosti tek, Mladinska knjiga
1989 Bomba la petrolia, Mladinska knjiga
1991 Padalci, Aleph
1992 Potapljači, Cankarjeva založba
1994 Tekavec, založba Slejko
1996 Olujna vremena, biblioteka EGZIL-abc, prevedel Josip Osti
1997 Vladarka, Študentska založba
2000 Die Herrscherin, Bench Press, Nemčija (soavtor dr. Uwe Hassler)
2005 Bomba la petrolia, druga izdaja, DZS
2005 Bomba la petrolia, elektronska izdaja, založba Ruslica, Večer
2005 Tisoč in ena moč, Cankarjeva založba
2006 Seks, ljubezen in to, Študentska založba