Ana Svetel

(C) fotografije: Matija Krajnik

Ana Svetel (Maribor, 1990) je po zaključenima Drugi gimnaziji in Konservatoriju za glasbo in balet diplomirala in magistrirala iz etnologije in kulturne antropologije na FF UL. Trenutno na Filozofski fakulteti pripravlja doktorat iz sociokulturnih vidikov svetlobe, teme in vremena na Islandiji in kot asistentka poučuje na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo. Njena pesniška zbirka Lepo in prav (LUD Literatura, 2015) je bila nominirana za najboljši prvenec, razprodana in ponatisnjena. Leta 2019 je pri isti založbi izdala kratkoprozno zbirko Dobra družba, ki je bila nominirana za nagrado novo mesto ter prav tako razprodana in ponatisnjena. Po izboru zgodb iz Dobre družbe je RTVSLO posnel serijo kratkih radijskih iger Prevozi. Pesmi in kratke zgodbe objavlja v osrednjih slovenskih literarnih revijah (Literatura, Dialogi, Sodobnost), kolumne in eseje pa v različnih medijih (Outsider, Razpotja, Airbeletrina). Leta 2020 je bila rezidentka v mreži Reading Balkans. Njena dela so bila prevedena v angleščino, portugalščino, hrvaščino in bosanščino ter dvakrat antologijsko zastopana. Vključena je v mednarodno pesniško platformo Versopolis. Aktivno se ukvarja tudi z glasbo in pripovedovanjem.

 

Bibliografija

Poezija:

  • 2015 (ponatis 2017) Lepo in prav, LUD Literatura

Proza:

  • 2019 (ponatis 2020) Dobra družba, LUD Literatura

Prevodi in antologijske objave:

  • 2017 Ognjement / Fogo-de-artifício, Observador, portugalščina
  • 2018 Skozi črni nič / Kroz crno ništa, Poezija: časopis pjesničke prakse, hrvaščina
  • 2019 Vsaka pade vame / Each falls into me, Ós Pressan, angleščina
  • 2019 Lepo in prav / Lijepo i dobro, Grad oslikan balonima i kišom: antologija savremene slovenačke ženske poezije, bosanščina
  • 2019 Ko jih rabiš, jih pa ni, Petdeset izbranih kratkih zgodb avtorjev in avtoric rojenih po letu 1980, Dialogi
  • 2020 Svilna pot / Put svile, hrvaščina

Nagrade in nominacije:

  • 2015 Nominacija za najboljši prvenec
  • 2020 Nominacija za nagrado novo mesto