Pesmomat na obeležitvi 100-letnice rojstva Karla Destovnika Kajuha

Pesmomat na obeležitvi 100-letnice rojstva Karla Destovnika Kajuha

 Naš ponos se v veselem decembrskem času veselo potika po Sloveniji. Preden vam razložimo, kam bo šel v prihodnjih dneh, vas želimo seznaniti z njegovimi popotovanji v prvih dneh decembra.

Le v tem mesecu so za pesmomatom tri gostovanja v stari Tobačni v Ljubljani in eno v Mestni knjižnici Kranj. Najprej smo ga prvega decembra predstavili na Odprtih dnevih Tobačne, zatem se je napotil v Kranj, nato pa je dva dneva gostoval na Dnevu odprtih ateljejev v Tobačni, kjer so bili obiskovalke in obiskovalci navdušeni nad njim. Ugotovili so, kar so slutili že prej –  da gresta likovna in poetična umetnost odlično skupaj in da se lahko dopolnjujeta. Igor Divjak, ki je poleg Lune J. Šribar idejni vodja naše poetične mašine, to dobro ve, zato se je med predstavitvijo pesmomata navezal na razstavljene slike. To je naredil na tako domiseln način, da se je zdelo, kot bi iz sinergije dveh umetnosti ustvarjal še tretjo, ki zaenkrat še nima imena. Našel je precej povezav med umetnostma, osredotočil pa se je na slike z erotično vsebino, ki so krasile steno, in razložil, da isto temo lahko zgolj za en evro najdemo tudi v pesmih avtoric in avtorjev, ki so vključeni v antologijo pesmomata.

Obravnavani tematiki primerno je Igor iz pesmomata izbral tudi pesem Vena Tauferja Umetnik in model, ki jo je občinstvo z zanimanjem poslušalo, preberete pa si jo lahko tudi vi:

Umetnik in model

riše njene
ustnice temno
pripete kličejo
in nariše svoj jezik

riše njene
dojke se vzdigujejo
v nazobčane stolpe
in nariše svoje prste

riše njen
trebuh ga žge
s svojim obzorjem
in nariše svoje čelo

riše umetnik njene
zaprte oči ga
mučijo tako
široke in vlažne

preden zaspi da
sanja o kačah
njenih medeninastih
bokov ne najde

na sliki rasejo
v gumijaste žoge
njegovi poljubi
kjer je iskal

školjke med plimo
in oseko njene
kože bele še daleč
onkraj obzorja

od koder prihaja
po valovih s prsti
svojih nog o bog
teh dolgih nog po

listju šumečem gospa
v tihih tančicah in
stopa s slike in se mu
zvije privija k nogam

zgini smrt ti
psica ki se plaziš
za mano od zida
kjer sem prvič

zmešal svojo lepo rdečo
barvo tvojega kožuha
ne liži narisane krvi
model spi ne cvili slišiš

ali pa mogoče slišiš
še kakšno šumljanje
korakov pojdiva
ob bregu dalje.

Pesmomat je navdušil občinstvo v Tobačni. Še posebno mlado slikarko Evo Fortstnerič, ki jo je doletela ta čast, da je pesmomat noč med dvema dogodkoma v Tobačni preživel v njenem ateljeju. Posodice s kovanci v trebuhu pesmomata sicer nismo preverjali, a smo prepričani, da je Eva noč izkoristila za tiskanje in poslušanje številnih pesmi. Koliko jih je prebrala ali slišala, ne vemo, vemo pa, da je imela med 200 pesmimi v pesmomatovi antologiji širok nabor za različna razpoloženja in okuse.

Vsem razpoloženjem in okusom bo pesmomat prisluhnil tudi na naslednjih dogodkih. Najprej že v torek, 13. 12. ob 18h v Knjižnici Velenje, kjer bo prisostvoval obeleženju 100-letnice rojstva Karla Destovnika Kajuha, tam bosta tudi Igor Divjak in Nejc Škorjanc, ki bosta predstavila pesmomat. Tri dni zatem (16. 12. ob 18. uri) se bo pesmomat podal čez mejo, gostoval bo v Tržaškem knjižnem središču, poleg Igorja Divjaka in Lune J. Šribar pa s seboj na oder vzel pesnice in pesnike iz skupine Pero srce. Letošnjo turnejo bo pesmomat konec decembra sklenil v knjigarni Libris v Kopru (o podrobnostih zadnjega gostovanja v letu vam bomo še poročali).  Seveda je pesmomat še vedno mogoče najeti, zato je mogoče, da se bo seznam dogodkov, na katere bodo povabili našo poetično mašino, še podaljšal.

 

Pesmomat je nastal v partnerstvu Vrabca Anarhista, Društva slovenskih pisateljev,

Slovenskega centra PEN, Fakultete za računalništvo in informatiko ter Slovenske pisateljske poti.

 

Projektni financerji:

Izdelavo prototipnega pesmomata je omogočila Mestna občina Ljubljana.

 Projekt Pesmomat Slovenske pisateljske poti pa sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Center za kreativnost.