Odisejevo zatočišče 3 – Vabilo na rezidenčni program za uveljavljajoče se scenariste

 

ODISEJEVO ZATOČIŠČE 3

 

 

Objava vabila: 29. julij 2022

Rok za oddajo: 29. avgust 2022

 

Za kaj gre?

THE ULYSSES’ SHELTER: BUILDING LITERARY RESIDENCIES NETWORK je tretja faza projekta, ki ga sofinancira Evropska izvajalska agencija za izobraževanje in kulturo (EACEA) v okviru programa Ustvarjalna Evropa 2021–2027. Mreža literarnih rezidenc je sedaj razširjena na sedem evropskih držav: Hrvaško, Slovenijo, Grčijo, Srbijo, Malto, Španijo in Češko, ter sodeluje s številnimi institucijami in nevladnimi organizacijami v vsaki sodelujoči državi.

To posebno vabilo se nanaša izključno na uveljavljajoče se scenariste v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji, da se lahko prijavijo prijavijo na eno rezidenco oktobra 2022 na otoku Mallorca v Španiji pod kustosom Mallorca Film Commission, partnerja pri projektu “Odisejevo zatočišče 3”.

Rezidenčni program postavlja mednarodno razsežnost med prednostno nalogo, tako da mladim, nastajajočim scenaristom omogoča delo, nastopanje in predstavitev na Mallorci. Rezidenco bo spremljal bogat spremljevalni program, sestavljen iz dejavnosti, povezanih s filmom in literaturo, namenjenih specifičnim (lokalnim) ciljnim skupinam, kot je udeležba na scenaristični delavnici, ter obisk in sodelovanje pri dejavnostih mednarodnega filmskega festivala Evolution Mallorca International Film Festival.

Kje?

Mallorca, Španija: oktober 2022

Kako dolgo trajajo rezidence?

3 tedne

Kdo se lahko prijavi?

 • Prijavitelji morajo biti scenaristi, ki se šele uveljavljajo
 • Prijavitelji morajo imeti vsaj en in ne več kot tri scenarije, izdelane v kratkem ali daljšem filmu, ne glede na žanr
 • Prijavitelji morajo biti hrvaški, srbski ali slovenski državljani
 • Prijavitelji morajo imeti napredno znanje angleščine
 • Prijavitelji morajo imeti možnost odpotovati v Španijo oktobra 2022
 • Prijavitelji morajo biti odprti za sodelovanje in delo z drugimi umetniki in partnerji
 • Prijavitelji morajo v času rezidence napisati krajše besedilo za spletno stran ULYSSES’ SHELTER Tovar.hr
 • Prijavitelji morajo biti zainteresirani za vzpostavljanje odnosa z lokalnim občinstvom

OPOMBA: Za vključitev v rezidenčni program morajo kandidati izpolnjevati vse zgoraj naštete kriterije.

 

Kaj nudi rezidenčni progam Odisejevo zatočišče 3? 

 • dve (2) rezidenci na Mallorci oktobra 2022
  • A. Ena rezidenca je namenjena scenaristom, ki se že ukvarjajo s priredbo literarnega dela v scenarij: prijavitelj za to rezidenco mora napisati, katero literarno delo prireja v scenarij, in dodati kratek sinopsis (do 300 besed). Izbrani scenarist bo sodeloval v oddaji ‘Islands of Fiction’. To vključuje srečanje pisateljev in mednarodni filmski festival Evolution Mallorca International Film Festival.
  • B. Ena rezidenca je namenjena scenaristom, ki bodo zgodbo Roberta Gravesa ‘A Toast to Ava Gardner’ (izvirna zgodba je priložena temu vabilu spodaj) prilagodili filmski obdelavi v angleškem jeziku, dolgi 10-15 strani, za dolgi igrani film (v dolžini približno 90 minut). Za to rezidenco mora prijavitelj poslati »logline« (en do dva stavka) in sinopsis (1000–2000 besed) v angleškem jeziku za zgodbo ‘A Toast to Ava Gardner’. Izbrani scenarist bo sodeloval v oddaji ‘Islands of Fiction’. To vključuje srečanje pisateljev in mednarodni filmski festival Evolution Mallorca International Film Festival. Izbrani scenarist bo imel tudi priložnost predstaviti delo producentskim in investitorskim forumom, ter podporo lokalne skupnosti in kulturne scene, saj življenje in literatura Roberta Gravesa veljata za del kulturne dediščine Mallorce.
 • predstavitev, pogovor z umetnikom ali drugi dogodki/delavnice
 • podpora rezidentom
 • promoviranje rezidentov na družbenih medijev, novičnikih in spletni strani Tovar.hr ULYSSES’ SHELTER 3, kot tudi na družbenih medijev, novičnikih in spletnih mestih vseh partnerjev
 • možnosti mreženja in mednarodna prepoznavnost
 • kritje stroškov nastanitve in potnih stroškov (ekonomski razred)
 • nagrada (400 EUR bruto z vsemi davki) in dnevnice (bruto 300 EUR)
 • fantastična priložnost za ambicioznega nastajajočega scenarista, da izkoristi edinstveno izkušnjo, ki lahko okrepi njihovo kariero, da ustvari delo, opravi potrebne raziskave, pa tudi eksperimentira in ubere novo smer svojega pisanja

Isti prijavitelj se lahko prijavi na oba programa, vendar se lahko udeleži le z enega.

 

Kakšne so zahteve za oddajo?

 • prijavo je treba oddati v angleškem jeziku
 • prijavo je treba poslati na ulysses@sandorf.hr do avgusta 2022 

Če se prijavljate za:

A. Na rezidenčni program, ki vključuje delo pri filmski adaptaciji zgodbe Roberta Gravesa ‘Zdravica za Avo Gardner’:

  1. CV ali življenjepis (v angleščini, največ ena stran)
  2. Motivacijsko pismo z obrazložitvijo, zakaj želi prijavitelj obiskati scenaristično rezidenco (v angleščini, največ ena stran)
  3. Bibliografija (seznam scenarijev in drugih del v angleškem jeziku)
  4. »Logline« (en do dva stavka) in sinopsis (1000-2000 besed) za zgodbo ‘Zdravica za Avo Gardner’ (v angleščini)
  5. Eno priporočilno pismo (neobvezno)

B. Na rezidenčni program, ki vključuje delo na filmski adaptaciji katerega koli literarnega dela za film:

  1. CV ali življenjepis (v angleščini, največ ena stran)
  2. Motivacijsko pismo z obrazložitvijo, zakaj želi prijavitelj obiskati scenaristično rezidenco (v angleščini, največ ena stran)
  3. Bibliografija (seznam scenarijev in drugih del v angleškem jeziku)
  4. Prijavitelj mora literarno delo, ki ga prireja v scenarij, poimenovati in dodati kratek sinopsis (do 500 besed).
  5. Eno priporočilno pismo (neobvezno)

Za dodatna vprašanja o javnem vabilu se lahko obrnete na ulysses@sandorf.hr.

 

Kdaj bodo objavljeni rezultati?

Mednarodna komisija, ki jo sestavljajo člani iz vseh sodelujočih držav v tem vabilu (Hrvaška, Srbija, Slovenija in Španija), bo predlagala dva (2) prijavitelja iz Hrvaške, Srbije ali Slovenije za sodelovanje v rezidenčnih programih v letu 2022.

Rezultati bodo objavljeni na spletnih straneh projekta in partnerjev ter družbenih medijih do 15. septembra 2022. Izbrani prijavitelji bodo prejeli tudi neposredno e-pošto.

Več o partnerjih in njihovem delu najdete tukaj: DSP, KROKODIL, MFC, SANDORF.

 

GDPR

Z oddajo prijave na to javno vabilo soglašate, da se informacije, navedene v prijavi, hranijo v računalniku ali drugih ustreznih zbirnih sistemih in da se delijo z drugimi akreditiranimi organizacijami ali osebami v skladu z GDPR 2018.

 

Obvestilo o zasebnosti

Osebne podatke bomo ves čas obdelovali in hranili v skladu z veljavno zakonodajo. Posredovani podatki bodo uporabljeni izključno za izbirni postopek. Imena in kratki življenjepisi izbranih kandidatov bodo javno objavljeni.

 


Datoteka: A Toast to Ava Gardner (Robert Graves) 

AVA GARDNER: izjava o omejitvi odgovornosti

Lastnik avtorskih pravic za zgodbo Roberta Gravesa “Zdravica za Avo Gardner” je Robert Graves Copyright Trust in ni dovoljeno deliti ali reproducirati katerega koli dela zgodbe brez pisnega dovoljenja lastnika. Zgodba je bila prvotno objavljena v The New Yorkerju 26. aprila 1958. Kasneje je bila vključena v knjigo “Collected Short Stories” Roberta Gravesa (Pingvin).