Odisejevo zatočišče 2 z Majo Klarić in Kajo Teržan vabi na literarni večer v torek, 3. maja 2022

 

Odisejevo zatočišče 2

Literarni večer s hrvaško pesnico Majo Klarić in slovensko pesnico Kajo Teržan

 

Mednarodni projekt Odisejevo zatočišče 2 (The Ulysses’ Shelter 2), pri  katerem Društvo slovenskih pisateljev pod vodstvom hrvaške založbe Sandorf in v sodelovanju s partnerskimi organizacijami Krokodil (Srbija), Literature Across Frontiers (Wales) in Thraka (Grčija), v Slovenijo že tretje leto prinaša raznolika mednarodna literarna imena, v svoje središče pa postavlja ustvarjanje mladih, obetavnih avtorjev/avtoric, ki jim omogoča rezidenčno bivanje ter spodbuja njihov literarni oziroma medkulturni dialog.

Tokratna gostja rezidenčnega programa je hrvaška rezidentka, pesnica in prevajalka Maja Klarić, ki je v času pandemije potovala po vsej Hrvaški s svojim Bookmobilom, tj. potujočo knjižnico v retro kombiju, ter tako pridobila vzdevek »popotniška pesnica«. Skupaj z njo bo nastopila tudi slovenska pesnica Kaja Teržan, mdr. tudi prejemnica Jenkove nagrade. O tem, kakšna so pričakovanja od slovenske rezidence, kaj trenutno mladi pesnici bereta in pišeta, ter kako sta se spletni vezi med njima, bomo izvedeli na literarnem večeru v torek, 3. maja 2022, ob 17.30 uri na Vrtu Lili Novy (Tomšičeva 12, 1000 Ljubljana). Pogovor in izpraševanje bo vodil radovedni Dejan Koban, ki je tudi sam rezident Odisejevega zatočišča 2.

 

Dve pesnici in en pesnik, dva rezidenta in ogromno zanimive poezije

vas bo očaralo v torek, 3. maja 2022, ob 17.30.

Vljudno vabljeni!

 


 

Maja KLARIĆ (1985) je diplomirala iz angleščine in angleške književnosti ter primerjalne književnosti na Fakulteti za humanitarne in socialne študije v Zagrebu. Nakar se je podala v prevajanje, urednikovanje in organiziranje kulturnih prireditev, ter raziskovanju literarne scene s svojim Bookmobilom, t. i. potujočo knjižnico. Med drugim organizira in vodi mednarodno pesniško srečanje Wood Poets v Istri. Njena poezija je bila objavljena v vseh pomembnejših hrvaških literarnih revijah: Zarez, Quorum, Knjigomat, Poezija, in tudi v več antologijah ter učbeniku za osnovno šolo. Kot pesnica je prejela tudi različne nagrade, npr. nagrado pri mednarodnem pesniškem tekmovanju Castello di Duino (Trst, Italija, 2008), mednarodno tekmovanje v kratkih zgodbah Sea of Words (Barcelona, Španija, 2008), literarno tekmovanje Ulaznica 2010 in 2012 (Zrenjanin, Srbija) in nenazadnje prejemnica različnih literarno-ustvarjalnih štipendij. Do sedaj so izšle naslednje pesniške zbirke Život u ruksaku (AGM, Zagreb, 2012), Quinta Pitanga (VBZ, Zagreb, 2013), Nedovršeno stvaranje (samozaložba, Šibenik, 2015) in Približavanje zore: Put 88 hramova (Kulturna udruga Fotopoetika, Šibenik, 2019). Med rezidenco pri projektu Odisejevo zatočišče se bo posvetila svoji novi pesniški zbirki.

Kaja TERŽAN (1986) je pesnica, performerka in vzgojiteljica predšolskih otrok. Odraščala je v Škofji Loki in Solni na Švedskem. Študij umetnostne zgodovine in sociologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani je predhodno prekinila in se preusmerila na širše področje sodobno-plesne performativne prakse. Izdala je tri pesniške zbirke. Prvenec “Delta” (Center za slovensko književnost, 2015) je bil nominiran za Veronikino nagrado. Prav tako leta 2015 pa se je s performansom Delta, ki zajema zajeten delež pesmi iz omenjene zbirke, uvrstila na mednarodni bienale mladih umetnikov Mediterranea v Milanu. Pri isti založbi je izšla tudi njena druga zbirka “Krog” (2018), ki je bila nagrajena z Jenkovo nagrado 2019. Leta 2021 je sledila zbirka “Nekoč bom imela čas” (Center za slovensko književnost). Kot nekdanja plesalka se v pesmih pogosto vrača k telesu in plesu v najširšem pomenu besede.

 


 

Mednarodni rezidenčni program Odisejevo zatočišče 2 Društva slovenskih pisateljev podpirata 
program Evropske unije – Ustvarjalna Evropa in Javna agencija za knjigo RS.