Obeležitev dneva evropskih avtorjev, 27. marec 2023

#ReadWithEurope #DanEvropskihAvtorjev: Dan evropskih avtorjev, ki ga bomo prvič praznovali 27. marca 2023, je nova pobuda evropske komisarke Mariye Gabriel, da bi otroke in mlade ponovno povezali s knjigami, branjem in avtorji. Turnejo evropskih pisateljev in prevajalcev po šolah organizirajo Svet evropskih pisateljev (EWC)  in njegove članice skupaj s konzorcijem nagrade Evropske unije za književnost (EUPL), da bi mlade generacije povezali z branjem knjig in jim pomagali odkriti raznolikost evropske literature.

26 organizacij iz 21 držav sodeluje pri organizaciji 40 dogodkov na 40 šolah z 39 avtorji. Gre za odlično mešanico, ki odraža spol, jezike, demografijo, žanre in poklice v bogati in raznoliki paleti.

Spoznajte avtorje na turneji: https://europeanwriterscouncil.eu/dea-ewc-writers-on-tour/

Pri Društvu slovenskih pisateljev (DSP) smo veseli, da lahko skupaj z Svetom evropskih pisateljev (EWC), konzorcijem EUPL in Ustvarjalno Evropo soorganiziramo obeležitev prvega dneva evropskih avtorjev, ki ga bomo organizirali v ponedeljek, 27. marca 2023. Naša članica in avtorica Mateja Gomboc, ki sodeluje tudi pri nacionalnem projektu Rastem s knjigo, bo s svoijim romanom Balada o drevesu (Miš, 2021) obiskala Srednjo šolo Domžale.

Mateja Gomboc je pisateljica, prevajalka in profesorica. Po poklicu je profesorica slovenščine in italijanščine. V srednji šoli poučuje slovenščino, iz italijanščine pa prevaja, in sicer zlasti mladinsko leposlovje. Je tudi avtorica številnih jezikovnih priročnikov za srednjo šolo. Najraje od vsega pa je pisateljica. Na knjižnih policah so se znašle slikanice, mladinski romani ter romani in zbirke kratke proze za odrasle. Za roman Balada o drevesu je leta 2022 prejela nagrado desetnica, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev. Sodeluje tudi pri nacionalnem projektu Rastem s knjigo.

Roman Balada o drevesu: Skrbno, delavno, talentirano in vedno malce zaskrbljeno srednješolko Ado nekega torka doleti tragedija. Njen ljubljeni Majk odide, ona pa ostane sama z množico vprašanj, občutkom krivde in silovitimi čustvi, ki nihajo od žalosti do jeze. Zakaj, zakaj, zakaj? Balada o drevesu je pretresljiva, izjemno močna knjiga o spopadanju z izgubo, poskusu sprejemanja nesprejemljivega in razumevanju nerazumljivega.

Odlomek iz knjige

Teža spet lega na moje veke, najraje bi znova zaspala in odšla. Pa ne gre. Omamljenost je popustila, moram biti tu, v vsej zavesti. Temne postave, utelešene besede iz polsna so odšle, namesto njih gredo kot plaz mimo mene dogodki od ponedeljka popoldne prek noči do včerajšnjega jutra. Majk z zadnjim poljubom in božajočimi dlanmi, ko sva se v šoli poslovila, Majk v veseljaških SMS-ih, Majk v ponovnem temnem pogovoru, Majk v nočnih mučnih izmenjavanjih. Majk v jutranjem molku. Na avtobusni postaji ga ni bilo, to je bilo nenavadno. Zadrgnilo mi je grlo. In vendar je bil pred mano v šoli. Kot je napisal v sporočilu. Držal je obljubo.

#ReadWithEurope

#DanEvropskihAvtorjev