Nominirane pesniške zbirke za Jenkovo nagrado 2021 so …

JENKOVI DNEVI

in

JENKOVA NAGRADA 2021

18.–27. oktober 2021

Danes, 14. oktobra, je v Ljubljani potekala novinarska konferenca ob naznanitvi Jenkovih dnevov in nominirancev Jenkove nagrade 2021, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let že 36. leto zapored. Komisija za Jenkovo nagrado je ob intenzivnem prebiranju in razpravljanju določila pet nominiranih pesniških zbirk, ki v svoji edinstvenosti in posebnosti izstopajo med številčnimi novoizdanimi zbirkami. Jenkovi dnevi v Kranju se odvijajo vsako leto med 18. in 27. oktobrom v spomin na pesnika Simona Jenka, ki ga slovenska literarna zgodovina uvršča med najvplivnejše slovenske pesnike.

Novinarska konferenca s predstavitvijo Jenkovih dnevov in nominiranih pesniških zbirk za Jenkovo nagrado, stanovske pesniške nagrade, je potekala na Vrtu Lili Novy Društva slovenskih pisateljev. Govorci na konferenci so bili: Dušan Merc, predsednik Društva slovenskih pisateljev, Varja Balžalorsky Antić, predsednica Komisije za Jenkovo nagrado 2021, Klemen Malovrh, direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj, in Rudi Zevnik iz Kulturnega društva Simon Jenko – Šmonca Mavčiče.

Predsednik Društva slovenskih pisateljev Dušan Merc je poudaril pomen Simona Jenka in pesniške nagrade, ki nosi njegovo ime, ter oznanil, da se je letos denarna nagrada povišala na 2 000 EUR. Predsednica Komisije za Jenkovo nagrado 2021 Varja Balžalorsky Antić  je v imenu komisije, ki jo sestavljajo Veronika Dintinjana, Gregor Podlogar, Petra Kolmančič in lanskoletni Jenkovi nagrajenec Brane Mozetič, razglasila pet nominiranih pesniških zbirk in izpostavila njihove poetične lastnosti. Nominirane pesniške zbirke za Jenkovo nagrado 2021 so (razvrščene po abecednem vrstnem redu naslovov):

• Barbara Korun: Idioritmija – Koper: KUD AAC Zrakogled : Hyperion, 2021
  • Muanis Sinanović: Krhke karavane – Ljubljana: LUD Literatura, 2020
  • Tina Kozin: Nebo pod vodo – Maribor: Litera, 2020
  • Alja Adam: Privlačnosti – Ljubljana: Center za slovensko književnost, 2020
  • Nina Dragičević: To telo, pokončno – Ljubljana: Škuc, 2021

Direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh nas je seznanil s programom Jenkovih dnevov. Rudi Zevnik iz Kulturnega društva Simon Jenko – Šmonca Mavčiče je na koncu zaokrožil celotno predstavitev programa Jenkovih dnevov in predstavil tiste aktivnosti, ki bodo potekale pod okvirjem njegovega društva.

Tiskovna konferenca se je zaključila pod prijetnimi jesenskimi sončnimi žarki ter z vabilom na slavnostno podelitev v avli Mestne občine Kranj v sredo, 27. 10. 2021, ob 19.30.

Prilogi:

Program Društva slovenskih pisateljev in Jenkovo nagrado finančno podpira Javna agencija za knjigo RS.