Napovedujemo: 38. Mednarodni literarni festival Vilenica

Napovedujemo

38. Mednarodni literarni festival Vilenica

Letos pod geslom ›Raznoliki obraz Evrope‹, od 4. do 9. septembra,
z dogodki v Hrastniku, Kopru, Ljubljani, Sežani, Štanjelu, Lokvi in Trstu.

PROGRAM FESTIVALA:
https://vilenica.si/program-po-dnevih-2023/ 

Mednarodni literarni festival Vilenica, v organizaciji Društva slovenskih pisateljev, pripomore k umeščanju slovenske literature na zemljevid evropskih in svetovnih literatur, je vizionarski festival – kar dva nagrajenca Vilenice, avstrijski pisatelj Peter Handke ter Poljakinja Olga Tokarczuk, sta prejela Nobelovo nagrado za književnost, nagrajenec Vilenice leta 2014, madžarski pisatelj László Krasznahorkai pa je leto zatem prejel nagrado International Booker Prize.

Vabljeni!

***

Osrednje ime festivala in prejemnik nagrade vilenica 2023 je madžarski pisatelj iz Vojvodine Ottó Tolnai, slovenska avtorica v središču pa pesnica Barbara Korun. Poleg dveh osrednjih avtorjev letošnja Vilenica vabi v goste še druge, generacijsko raznolike in avtorsko izrazite mednarodne in domače literarne ustvarjalce in ustvarjalke: to so Jake Buttigieg (Malta), Marij Čuk (Italija/Slovenija), Gašper Kralj (Slovenija), Ariane Koch (Švica), Wojciech Kuczok (Poljska), Silke Scheuermann (Nemčija), Shpëtim Selmani (Kosovo), Max Sessner (Nemčija), Thomas Stangl (Avstrija), Jan Škrob (Češka) in Tonia Tzirita Zaharatu (Grčija). Festivala se bo udeležila tudi prejemnica nagrade SEP 2023 za mlade avtorje.
Koncept letošnjega festivala bo tematizirala okrogla miza Srednjeevropske pobude, ki bo potekala v Cankarjevem domu v Ljubljani.

V sklopu festivala bo potekal tudi 21. komparativistični kolokvij, ki bo obravnaval povezavo med literaturo in duševnostjo.

38. Vilenica v središče postavlja sodobno književnost Avstrije in Nemčije, prinaša antologijo nemško pišočih avtoric in avtorjev ter organizira program za literarne posrednike.

Festival finančno podpirajo Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, Evropska unija, Srednjeevropska pobuda, Občina Sežana, Mestna občina Ljubljana in drugi.

***

Morebitne spremembe programa bodo objavljene na spletni strani in na Facebook strani festivala;
https://vilenica.si/ 
https://www.facebook.com/vilenica.si/