Nagrada SKS za najboljši literarni prvenec 2016

NAGRADO

SLOVENSKEGA KNJIŽNEGA SEJMA

ZA NAJBOLJŠI LITERARNI PRVENEC 2016

 

prejme:

Metka Lampret

za prvenec

Kam bi dala takle dan

(Cankarjeva založba).

****

Nagrajeni prvenec je izbrala žirija v sestavi:

David Bedrač (predsednik), Cvetka Bevc in Petra Koršič.

****

Obenem je žirija za nagrado nominirala naslednje prvence:

Jedrt Lapuh Maležič: Težkomentalci (LUD Literatura)

Monika Žagar: Dva brata, trije svetovi (Mladinska knjiga)

Ana Svetel: Lepo in prav (LUD Literatura)

Kazimir Kolar: Glas noči (Založba Litera)

**

Nagrajenki in nominirancem iskreno čestitamo!

**

kam-bi-dala-takle-danMetka Lampret skozi psihološko spretno zastavljenega pripovedovalca (natančnega opazovalca) pred nas postavlja enaindvajset kratkih zgodb, ki so tekoče, slogovno in jezikovno izčiščene ter uravnotežene, predvsem pa motivno in tematsko družbeno aktualne. 

Pred nami so književne osebe širokega psihosocialnega spektra, ki jih avtorica tehtno in premišljeno vključuje v te ali one literarne situacije, še bolj zanimive pa so interakcije le-teh do okolja, v katerem bivajo, in do soljudi. Ker gre za, povečini, posameznike, ki so slabše prilagojeni kolektivu ali v socialnem smislu nekoliko »drugačni«, se pred nas odpre spekter različnih čustvenih položajev – ti pa se, posledično, prenesejo tudi na bralca. Ta je tako priča grenkobnim niansam na eni strani in humornim razpletom na drugi.

Prav humorja je v dani zbirki kratkih zgodb veliko. Tako to postane ob resnem spogledovanju z nekaterimi temami tudi nadvse zabavno in kratkočasno branje.

Ob vsem tem pa je knjiga vešče izpisana do te mere, da je tekoče berljiva. V njej bodo zato svoje bralno zatočišče našli tako zahtevni pokuševalci literature kot tudi tisti, ki stremijo zgolj k zabavnemu branju oz. tudi sami kdaj pa kdaj ne vedo, kam »bi se dali na takle dan«.

dr. David Bedrač