Knjižna srečanja, srečevanja svetov – literatura in minljivost

Literatura in minljivost – Tina Kozin in Manca Košir

Program Knjižna srečanja, srečevanja svetov med seboj prepleta literaturo in njej sorodna ali stikajoča se področja ter discipline. V seriji srečanj, s katerimi literaturo razpiramo v svet zunaj knjižnih platnic, se nam bodo pridružile dvojice literatov ter gostov iz obravnavanih področij. Tokratni dogodek bo med seboj povezal literaturo ter minljivost, ki vse od začetkov časa zapolnjuje človeška prevpraševanja o življenju in o lastni končnosti, hkrati pa pomeni tudi eno večnih in centralnih tem svetovne literature.

Slednje velja tudi za pesniško zbirko nebo pod vodo (Litera, 2020), ki je avtorici Tini Kozin prinesla Veronikino nagrado, nominirana pa bila tudi za Jenkovo nagrado. Gre za zbirko o minevanju in poslavljanju. Vsem znana intimna usoda, spisana na pretanjen in življenjski način, kakor da bi nas pesnica povabila v prostor, v katerem se odvija njena zgodba. A iz verza v verz nam postaja bolj in bolj jasno, da je nebo pod vodo še mnogo več kot zgolj to, tako nam uspe med besedami razbrati tudi vprašanja o spominu, družbi, ekologiji, živalih …

O temi literature in minevanja, o tem kako skozi pisanje začutiti in vzdržati izgubo in smrt, kako presežnemu človeškemu življenju nasproti stoji večnost literarnega zapisa in kaj se s sprejemanjem smrti ter minevanja naučimo o življenju samem se bosta pogovarjali pesnica, literarna kritičarka in soustvarjalka literarnih oddaj na Radiu Ars, Tina Kozin ter Manca Košir, novinarka, publicistka, pisateljica, javna intelektualka, ambasadorka radostnega staranja in prostovoljka hospica, ki je na temo minevanja prav tako izdala svojo novo knjigo Darovi minevanja (Mladinska knjiga, 2020)

Vabljeni, da se v petek, 26. novembra, ob 19. uri, v slavnostni dvorani Društva slovenskih pisateljev, pridružite njunemu pogovoru.

Udeležba je možna v skladu s PCT protokolom. Vljudno vas prosimo, da pri obisku dogodkov upoštevate priporočila NIJZ.