Izjava upravnih odborov DSP in SC PEN

Slovenski pisatelji in pisateljice, pesniki in pesnice nasprotujemo stališču slovenskega Ministrstva za notranje zadeve, ki je odpravilo prepoved koncerta hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona, ki je znan po uporabi zloveščega ustaškega pozdrava »Za dom spremni!« v eni svojih pesmi, po obrambi in propagiranju izročila Nezavisne države Hrvatske in ustaštva in tako posredno tudi nacizma in fašizma in kolaboracije z nacisti in fašisti. Upravna enota Maribor je z že drugo prepovedjo Thompsonovega koncerta izpričala zahteve EU, ki prepoveduje uporabo totalitarističnih simbolov, kar je v našem primeru spoštovanje pozitivnega izročila narodno osvobodilnega boja Slovencev in tudi pomembnega dela Hrvatov med II. svetovno vojno, s katerim smo se uvrstili skupaj z zavezniki v boj zoper nacizem in fašizem, na katerem temelji tudi Evropska unija, katere članici sta danes tako Slovenija kot Hrvaška. Menimo, da smo vsi v Sloveniji, tudi Vlada RS, dolžni spoštovati to izročilo in nauk zgodovine in ne dovoliti, da kdorkoli skuša razvrednotiti ali celo zanikati slovenski upor proti nacizmu in fašizmu in ne spoštovati žrtev, ki smo jih kot maloštevilni narod pri tem imeli, tudi vseh tistih, ki so bile posledica upora proti temu velikemu zlu.

Za UO Društva slovenskih pisateljev Dušan Merc, predsednik
Za UO Slovenskega centra PEN Ifigenija Simonović, predsednica