Izjava ob stavki na Radioteleviziji Slovenija

Upravni odbor Društva slovenskih pisateljev je ob stavki na RTV SLO sprejel naslednjo izjavo:

Društvo slovenskih pisateljev opozarja, da se odnosi med vodstvom RTV SLO in večino zaposlenih novinarjev in drugih ustvarjalcev programov na RTV SLO v javnem zavodu RTV SLO uničujoči ne samo za sam zavod, pač pa tudi za slovensko družbo in njeno demokracijo.

Za stanje na RTV SLO so odgovorni tisti, ki imajo upravljavsko moč, to so tisti, ki odločajo in svoje odločitve uveljavljajo. Sedanje stanje na RTV SLO pa kaže na to, da vodstvo zavoda to moč zlorablja in da ni zavezano k demokratičnim načelom družbe in vodenja institucije, ki oblikuje javno mnenje in bi morala prispevati k demokratični in odprti družbi.

Od vodstva RTV SLO je skrajno neodgovorno, da noče uvideti, da so slabšanje odnosov v zavodu in pritiski na novinarje in druge zaposlene rušenje same ustanove. Zato upravičeno domnevamo, da je namen vodstva prav rušenje tega našega največjega medijskega in kulturnega javnega zavoda.

UO DSP od vodstva zavoda pričakuje in zahteva, da najde in uveljavi rešitve za nastalo situacijo, ki bo zaščitila pluralnost in neodvisnost RTV SLO, ker gre za ustanovo, ki oblikuje javno mnenje in je družbi in javnosti v demokratičnem političnem sistemu odgovorna s svojim delovanjem vsem v državi Sloveniji.

UO DSP opozarja, da se bi po pokoritvi Informativnega programa rušitev neodvisnosti in kvalitete nadaljevala na vseh drugih segmentih, kar bi zavod seveda dokončno uničilo. Po Informativnem programu bodo očitno na vrsti ostali deli javne televizije.

UO DSP poziva Vlado Republike Slovenije, da s svojimi zakonskimi pooblastili poseže v sedanje dogajanje in uveljavi pluralnost, profesionalnost in svobodo javne RTV SLO.

Za UO DSP Dušan Merc, predsednik