Gostovanje slovenskih avtoric na 2. literarnem forumu Kitajske in držav Srednje ter Vzhodne Evrope v Ningbu

Društvo kitajskih pisateljev v sodelovanju z oddelkom za odnose s tujino njihovega Ministrstva za kulturo in turizem v mesecu septembru organizira 2. literarni forum Kitajske in držav Srednje ter Vzhodne Evrope. Cilj foruma je krepitev literarnih izmenjav ter poglobitev razumevanja in sodelovanja med literarnimi ustvarjalci Kitajske in gostujočih držav.

Tema v središču 2. foruma je t.i. Zlati most k medčloveškim povezavam med Kitajsko ter Srednjo in Vzhodno Evropo v novi dobi.

Društvo slovenskih pisateljev in njegove programe, poslanstvo ter vlogo v slovenski kulturi, bosta na Kitajskem zastopali avtorici Nina Kokelj in Mojca Kumerdej, ki bosta Ningbo, mesto na severovzhodu Kitajske v provinci Žedžiang, obiskali med 16. in 22. septembrom 2018.

Foruma se bo udeležilo več kot šestdeset predstavnikov iz Kitajske ter držav Srednje in Vzhodne Evrope, avtorici pa bosta slovensko literaturo umestili v razsežnosti evropske kulture ter jo predstavili s prispevkoma, ki bosta objavljena tudi v zborniku; izšel bo prav ob tej priložnosti.

Mojca Kumerdej bo na forumu predstavila svoj esej na temo kulturne tradicije in literarnega ustvarjanja z naslovom O sodobnosti prek preteklosti, Nina Kokelj pa bo osebno, lepoti predano vizijo literarnega ustvarjanja, vtkala v zgodovinsko začrtan, nazoren in aktualen pregled slovenske pisave ter knjige, tudi v luči priprave Slovenije na vlogo častne gostje Frankfurtskega knjižnega sejma leta 2022.

Slovensko udeležbo na 2. literarnem forumu je podprla Javna agencija za knjigo.

 

Avtoricama želimo srečno pot in uspešno predstavitev Slovenije na Kitajskem.

 

Za Društvo slovenskih pisateljev:

Agata Šimenc,

vodja mednarodnega sodelovanja

 

Foto: Bojan Brajkovič

Foto: Jože Suhadolnik