Gostovanje Simona Brooksa in Daine Tabune

V sklopu projekta Literary Europe Live (LEUL) je Društvo slovenskih pisateljev gostilo avtorja Simona Brooksa iz Walsa in Daino Tabuna iz Latvije. V Slovenijo sta prišla na dvotedensko rezidenčno bivanje; Simon Brooks je del svojega rezidenčnega bivanje preživel v rezidenci založbe Goga v Novem mestu, Daina Tabuna pa v Piranu. Oba avtorja sta imela v omenjenih krajih tudi literarni nastop. V drugem tednu rezidenčnega bivanja v Ljubljani sta se predstavila obiskovalcem festivala Slovenski dnevi knjig; sodelovala sta v debati Zaton Evrope in na literarnem branju, kjer so se predstavili tuji gosti festivala. Simon Brooks je prebral svoj esej Revolucija na Starem severu, DainaTabuna pa je prebrala odlomek iz svojega romana Skrivna škatla.

Esej in odlomek s katerim sta nastopila, si lahko preberete tukaj:

Revolucija na Starem severu

Skrivna škatla

simon-in-daina-300x200

Foto: Luka Vovk

Simon Brooks je znan valižansko govoreči akademik, novinar in esejist ter avtor več knjig. Njegova najnovejša monografija Pam na fu Cymru (Zakaj Walesa nikoli ni bilo), ki je lani izšla pri akademski založbi Univerze v Walesu, je primerjalna študija nacionalizmov 19. stoletja v Walesu, na Britanskem otočju in v srednji Evropi, tudi v Sloveniji. Deset let je urejal vodilno splošnoinformativno valižansko revijo Barn (Mnenje). Trenutno je urednik valižanske enciklopedije za literarno in kulturno teorijo Esboniadur Beirniadaeth a Theori Lenyddol na inštitutu Academi Hywel Teifi na univerzi Swansea. Živi v Porthmadogu, pretežno valižansko govoreči skupnosti na severozahodu Walesa, ter je aktiven član lokalne skupnosti in mestni svetnik.

Daina Tabūna, mlajša latvijska pisateljica, ki je v Rigi študirala dramatiko in scenaristiko. Njen prvenec – zbirka kratkih zgodb Prvič (Pirmā reize), ki je bil v Latviji nominiran za več nagrad, se med drugim spoprijema z vprašanjem, kako naj človek odrašča v svetu, ki se neprenehoma spreminja.

laf-leul-logo

eu_slo_eng