EU projekti Društva slovenskih pisateljev – sporočilo za javnost

Društvo slovenskih pisateljev (DSP) je bilo v preteklem letu uspešno pri pridobivanju evropskih sredstev iz programa Ustvarjalne Evrope. Tako je DSP koordinator prevodnega projekta Literae Slovenicae, projekta Sharing the Wor(l)d/Skupaj v besedi in partner v projektu Literary Europe Live, katerega koordinator je Literature Across Frontiers iz Walesa.

V platformi Literary Europe Live sodeluje 17 partnerjev iz 13 držav, namen platforme pa je skozi aktivnosti partnerjev promovirati kvalitetne perspektivne evropske avtorje, evropsko literaturo nasploh in graditi na kulturnem dialogu. Ena izmed aktivnosti platforme je bila tudi izbor desetih perspektivnih avtorjev, ki bodo v okviru platforme deležni dodatnih aktivnosti na področju njihove prepoznavnosti po Evropi in širše. Njihova imena so bila razglašena na knjižnem sejmu v Londonu v četrtek, 14. 4. 2016. Med teh deset avtorjev se je uvrstila tudi slovenska avtorica Anja Golob. Več o avtorjih in ciljih izbora avotrjev lahko preberete v prilogi.

Projekt Skupaj v besedi združuje tri festivale – mednarodni literarni festival Vilenica v organiizaciji Društva slovenskih pisateljev, Festival svjetske književnosti v organizaciji založbe Fraktura iz Zagreba in Cúirt International Festival of Literature v organizaciji Galway Arts Centre iz Irske. V okviru festivala Cúirt bo v ponedeljek, 18. 4. v Trubarjevi hiši literature ob 13:00 prenos v živo s festivala in sicer predstavitev projekta Skupaj v besedi ter literarno branje slovenske avtorice Polone Glavan, avtorice iz Kosova Blerine Rogove in avtorice iz Irske Brede Wall Ryan. Vabljeni v Trubarjevo hišo literature.

       

Projekt Literary Europe Live (LEUL), ki ga vodi evropska platforma s sedežem v Združenem kraljestvu, Literature Across Frontiers (LAF), je nov projekt, ki ga sofinancira Evropska unija, in sicer iz programa Ustvarjalna Evropa. V projektu sodeluje šestnajst partnerjev iz trinajstih držav, eden izmed njih je tudi Društvo slovenskih pisateljev. V okviru projekta poteka promocija perspektivnih avtorjev preko knjižnih sejmov, literarnih festivalov in drugih dogodkov, ki jih organizirajo partnerji projekta. Platforma je naredila izbor desetih perspektivnih avtorjev, tako imenovanih »New Voices from Europe«, ki bodo v okviru platforme deležni dodatnih aktivnosti na področju njihove prepoznavnosti po Evropi in širše. Razglasitev desetih avtorjev je potekala v četrtek, 14. 4. 2016, na knjižnem sejmu v Londonu. Med deseterico avtorjev se je uvrstila tudi slovenska avtorica Anja Golob za kar ji iskreno čestitamo. Ostali mladi glasovi Evrope so: Juana Adcock (Mehika), Bruno Vieira Amaral (Portugalska), Clare Azzopardi (Malta), Rumena Bužarovska (Makedonija), Erika Fatland (Norveška), Albert Forns (Španija), Árpád Kollár (Srbija), Ciwanmerd Kulek (Turčija), Zoran Pilić (Hrvaška).