Društvo slovenskih pisateljev vabi na literarno prireditev v ponedeljek, 11. 4. 2022

Vabilo

na literarno prireditev

Odisejevo zatočišče 2 – literarni večer z valižanskim rezidentom Lloyd Markhamom in s slovenskim avtorjem Aljošo Toplakom

Mednarodni projekt Odisejevo zatočišče 2 (The Ulysses’ Shelter 2), pri  katerem Društvo slovenskih pisateljev pod vodstvom hrvaške založbe Sandorf in v sodelovanju s partnerskimi organizacijami Krokodil (Srbija), Literature Across Frontiers (Wales) in Thraka (Grčija), v Slovenijo že tretje leto prinaša raznolika mednarodna literarna imena, v svoje središče pa postavlja ustvarjanje mladih, obetavnih avtorjev/avtoric, ki jim omogoča rezidenčno bivanje ter spodbuja njihov literarni oziroma medkulturni dialog.

Tokratni gost rezidenčnega programa je valižanski rezident Lloyd Markham, ki pripada mlajši valižanski literaturi, v svoji prozi pa rad preigrava elemente znanstvene fantastike in magičnega realizma. Skupaj z njim bo nastopil tudi slovenski mladi avtor Aljoša Toplak, dvakratni finalist literarnega festivala Urška in so-ustanovitelj slovenskega spletnega portala za spekulativno književnost Znanstvena fantastika. O tem, kakšna so pričakovanja od slovenske rezidence, kaj trenutno mlada avtorja bereta in pišeta, ter kako so se spletne vezi med njima, bomo izvedeli na literarnem večeru v ponedeljek, 11. aprila 2022, ob 18. uri na Vrtu Lili Novy (Tomšičeva 2, 1000 Ljubljana). Pogovor in branje z rezidentoma bo vodil Igor Divjak, ki skrbno spremlja mlade rezidente v okviru DSP. Pogovor bo potekal v slovenščini in angleščini, slednje bo tolmačeno v slovenščino.

 

 

Lloyd Markham (1988) se je rodil v Johannesburgu, Južni Afriki, svoje otroštvo je preživel v Zimbabvu, nakar se je preselil in ustalil v Bridgendu, južnem Walesu, kjer živi tudi danes. Na Univerzi Glamorgan (danes Univerzija Južni Wales) je zaključil BA študij Kreativnega pisanja, čemur je sledil Master študij iz filozofije. Njegov romanski prvenec Bad Ideas/Chemicals (Parthian Books, 2017) je prejel nagrado Betty Trask, poleg tega je bil uvrščen tudi v ožji krog za nagrado Wales Book of the Year in izbran od Wales Literature Exchange za mednarodno promocijo. Mercy je bil vključen v antologijo mladih valžanskih in evropskih avtorjev Zero Hours on the Boulevard: Tales of Independence and Belonging (Partian Books, 2019). Leta 2019 mu je Literature Wales podelila štipendijo za njegovo drugo knjigo, z delovnim naslovom Fox Bites. Med njegovim rezidenčnim bivanjem se želi posvetiti izboru kratkih zgodb, kjer se mešajo elementi znanstvene fantastike in magičnega realizma ter se poglabljajo v teme delo, pripadnost in okoljske spremembe.

 

Aljoša Toplak je študent filozofije Univerze v Ljubljani in dvakratni finalist literarnega festivala Urška. Je so-ustanovitelj slovenskega spletnega portala za spekulativno književnost Znanstvena fantastika, kot urednik pa je deloval v reviji za spekulativno književnost Supernova ter študentski literarni reviji Novi zvon. Zadnje čase se posveča predvsem svojemu Youtube kanalu o filozofiji, znanosti in umetnosti, imenovanemu Bebeflapula.

 

 

Vabljeni, da se nam pridružite.

 


 

Dogodek bo izveden v skladu s pogojem PCT. Z udeležitvijo na literarni prireditvi potrjujete, da izpolnjujete pogoj PCT.

 

Mednarodni rezidenčni program Odisejevo zatočišče 2 podpirata program Evropske unije – Ustvarjalna Evropa in Javna agencija za knjigo RS.