Dogajanje ob kulturnem prazniku »Pod oknam« Društva slovenskih pisateljev

 

 

Društvo slovenskih pisateljev je ob letošnjem Prešernovem dnevu, ki bo zaradi epidemiološke situacije, povezane z virusom Covid-19, drugačen kot dosedanja praznovanja, povezalo več akterjev različnih generacij, ki bodo slovenski kulturni praznik proslavili s poezijo, glasbo in sliko, dodan pa bo tudi gastronomski poklon poetu. Dogajanje bo moč spremljati preko virtualnih »oken« računalniških ekranov, društvo pa del dogajanja postavlja tudi »pod okna« vile na Tomšičevi, vse ob strogem upoštevanju priporočil NIJZ.

 

 

V ponedeljek, 8. februarja, članice in člani društva tako prirejajo pesniški recital »Pod oknam« pisateljske hiše. S pričetkom ob 17.30 bodo mimoidoči in obiskovalci okoliških ustanov Kulturne soseske lahko »pod oknam« ujeli zven avtorske poezije literatk in literatov ter pesmi Franceta Prešerna, ki jih bodo interpretirali študentje AGRFT. Nastopajoči – med njimi Ifigenija Simonović, Aleš Mustar, Lidija Dimkovska, Novica Novaković, Suzana Tratnik, Ana Porenta in Matej Krajnc z uglasbitvami Prešerna bodo svoja dela brali v živo s terase restavracije PEN Društva slovenskih pisateljev, ki bo po celoviti prenovi odprla svoja vrata takoj, ko bo situacija z virusom to dopuščala. Prenos recitala bo mogoče spremljati tudi preko spletnega okna na Facebook strani društva (https://www.facebook.com/drustvoslovenskihpisateljev.si/), na Vrtu Lili Novy Društva slovenskih pisateljev pa bodo na veliko platno projicirane Prešernove pesmi. [1]

Obiskovalci kavarnice v paviljonu na Vrtu Lili Novy bodo na ta dan prejeli tudi sporočilca z izbranimi Prešernovimi verzi. Poleg redne sladke ponudbe Lolitinih slaščičarskih mojstrov in krompirjeve sklede chefa Mojmirja Šiftarja bo v kavarnici Vrta Lili Novy v poklon poetu na voljo tudi »Prešernov praline«, ki bo v svojem čokoladnem srcu skrival figo in marcipan. Prav poseben »Prešernov čaj«,  pripravljen iz slovenskih čajev in fig, pa bo poskrbel, da bo praznična ponudba zares prešerna.

Med 5. in 8. februarjem bo potekala še spletna akcija »Samoslik s poetom«. Vsi ljubitelji literature, ki bodo na Facebook strani Društva slovenskih pisateljev objavili svojo sliko ob maketi poeta, ki je postavljena pred paviljonom na Vrtu Lili Novy Društva slovenskih pisateljev, ali fotografijo ob drugih obeležjih slovenskih literarnih ustvarjalcev po Sloveniji, bodo prejeli knjižno darilo.

 

Maketa Prešernovega portreta za akcijo “Samoslik s poetom”.
(C) Fotografijo potreta je DSP prijazno podaril Gorenjski muzej iz njihove nove stalne razstave Prešeren – pesnik.

 

Do 12. februarja pa si bo v začasni ulični galeriji Društva slovenskih pisateljev ter na spletni strani DSP moč ogledati likovne upodobitve Prešerna, ki jih bodo v petek, 5. februarja, na ograjo vile na Tomšičevi ustvarjali otroci iz Vrtca dr. France Prešeren. Otroke bo pozdravil predsednik društva Dušan Merc.

 

Društvo slovenskih pisateljev

vas vabi,

da na sprehodu mimo pisateljske hiše

ali preko domačih ekranov ujamete

del dogajanja ob kulturnem prazniku.

 

Sodelujejo: Društvo slovenskih pisateljev, Kaval Group, AGRFT, Vrtec dr. France Prešeren

 


S finančno podporo Javne agencije za knjigo RS in Mestne občine Ljubljana.

[1] V primeru slabega vremena bo pesniški recital »Pod oknam« potekal skozi okno vile na Tomšičevi v Ljubljani, projekcija Prešernovih pesmi pa žal odpadejo.