32. Slovenski knjižni sejem – Sejem v gosteh

SEJEM V GOSTEH

Knjižni sejem je v letu 2015 ponudil v sodelovanju z Društvom pisateljev Slovenije novost: dogodke, ki smo jih naslovili Sejem v gosteh. Knjižni sejem je “šel iz Cankarjevega doma v Ljubljani”, kjer tradicionalno poteka. S prireditvami Sejem v gosteh želimo dogajanje knjižnega sejama približati tudi tistim, ki zaradi različnih okoliščin ne morejo obiskati sejma v Ljubljani, ter jim omogočiti osebno srečanje z različnimi slovenskimi pisatelji. Poleg obiskov različnih ustanov širom Slovenije bomo letos prvič izvedli tudi sejem v gostujočem mestu, v Brežicah.

 

SREDA, 23. 11. 2016

17.00 – 19.00 Materinski dom Mozirje

Materinski dom Mozirje postajata dom mnogim materam in njihovim otrokom, ki se znajdejo v stiskah in težavah zaradi nasilja. Materam in otrokom nudijo možnost urejanja samostojnega življenja in boljšo vključenost v družbo.

Feri Lainšček in Ditka

Lainšček-FeriPisatelj Feri Lainšček je avtor, katerega bibliografija že krepko presega 100 izvirnih knjižnih naslovov. Najbolj znan je po svojih romanih, doslej jih je ustvaril že 21, nekateri pa so prevedeni tudi v številne tuje jezike. Za svoja literarna dela je prejel mnoge prestižne nagrade in priznanja, kot so nagrada Prešernovega sklada, kresnik, večernica … Po njegovih romanih je bilo doslej posnetih tudi 5 celovečernih igranih filmov, med njimi tudi za film Petelinji zajtrk, ki je drugi najbolj gledan domači film v samostojni Sloveniji.

Poeziji Feria Lainščka bo svoj glas posodila glasbenica Ditka, ki je pred kratkim izdala album Ne spreminjaj me z desetimi uglasbitvami pesmi Ferija Lainščka.

(dogodek ni odprt za širšo javnost)

 

ČETRTEK, 24. 11. 2016

11.00 – 13.00 Projekt Človek – Škofja Loka

Društvo Projekt Človek je nevladna, humanitarna in neprofitna organizacija, ki izvaja program za samopomoč, terapijo in socialno rehabilitacijo oseb z različnimi oblikami zasvojenosti. Program deluje v 8 slovenski regijah in vključuje uporabnike iz vse Slovenije. Osnovno poslanstvo Društva Projekt Človek je humanitarnost, strokovna pomoč zasvojenim ter zagovarjanje abstinence in kvalitetnega življenje brez drog. V Sopotnici pri Škofji Loki se nahajata Terapevtska skupnost in Terapevtska skupnost za zasvojene.

esad_babcicEsad Babačić je pevec, pesnik, pisatelj, tekstopisec in novinar. V najstniških letih je ustanovil odmevno punk skupino Via Ofenziva, kjer je bil pevec in tekstopisec. Diplomiral je iz slovenčine in južnoslovanskih jezikov. Izdaj le več pesniških zbirk.

(dogodek ni odprt za širšo javnost)

 

13.30-15.30 Vzgojni zavod Planina
Vzgojni zavod Planina je zgojno-izobraževalni zavod za otroke in mladostnike vseh starosti s celotne Slovenije. V zavodu je organizirana osnovna šola z njižjim izobrazbenim standardom, nižje poklicno izobraževanje za poklic pomočnik v tehnoloških procesih, obdlovalec lesa in pomočtnik v biotehniki in oskrbi, usposabljanje z delom v kuhinji, likalnici, šivalnici in čiščenju. Otroci in mladostniki dopoldanski čas preživijo v šoli oz. na delavnicah, popoldan pa se vključujejo v različne koržke na šoli ali prostočasne dejavnosti v okviru vzgojnih skupin in izven zavoda.

suhodolcan-primozPrimož Suhodolčan je otroški in mladinski pisatelj, ki je nadaljeval zgodbe o Naočniku in Očalniku pri Pionirskem listu, objavljal dogodivščine Petra Nosa in Popka pri Cicibanu in sodeloval pri scenarijih za otroško TV oddajo Radovedni Taček. Za svoja dela je večkrat prejel priznanje Moja najljubša knjiga, večkrat je bil tudi nominiran za nagrado Desetnica.

(dogodek ni odprt za širšo javnost)

 

ČETRTEK, 24. 11. 2016

11.00-12.30 SKS gre v Brežice, Knjižnica Brežice

Dopoldansko dogajanje Sejma v gosteh bo namenjeno otrokom in mladostnikom. Najmlajši bodo s knjižničarko, Elo Peroci, Marlenko in Hano Stupica najprej odpotovali v pravljični svet, nato pa četrtošolci skupaj z ilustratorko Ano Košir, ob 11. uri, še v ustvarjalni. Šestošolci bodo odpotovali v Italijo, državo »v fokusu« letošnjega sejma. No, ne dobesedno, pač pa bodo državo spoznali v sklopu razstave Mini Bologna, ki bogati mladinski oddelek naše knjižnice. To je razstava mladinskih knjig v tujih jezikih, katere rojstvo sega v april 1992. Razstava je dobrodošla vsem, ki jim je Slovenija postala druga domovina; turiste pa informira o tem, da jih tudi v Sloveniji čaka košček domovine.

 

18.00-20.00 SKS gre v Brežice, Knjižnica Brežice

pavcek-sasaPopoldansko dogajanje ta dan bo namenjeno širši javnosti. Takrat se bo zaključila letošnja sezono projekta Posavci beremo skupaj. Gre za skupni nastop treh posavskih knjižnic, ki letos že šesto leto zapored uspešno nagovarja sladokusce (za)pisane besede. Ob 18. uri bomo v Dvorani Savice Zorko gostili slovensko igralko, pesnico in predavateljico Sašo Pavček, s katero se bo pogovarjala Carmen L. Oven. Večer bomo popestrili z recitalom ob spremljavi Roberta Ovna.

 

PETEK, 25. 11. 2016

10.00-12.00 Zavod za prestajanje kazni zapora Dob

V Republiki Sloveniji se kazni zapora in mladoletniškega zapora ter kazni zapora, izrečene po drugih predpisih, izvršujejo v šestih zavodih za prestajanje kazni zapora, ki delujejo na trinajstih lokacijah.Največji Zavod za prestajanje kazni zapora je na Dobu, kjer moški obsojenci prestajajo kazen daljšo od enega leta in pol do 30 let zaporne kazni.

Gazvoda-NejcNejc Gazvoda je pisatelj, scenarist in režiser. Po končani gimnaziji se je vpisal na študij filmske režije na AGRFT v Ljubljani. Za zbirko kratkih zgodb Vevericam nič ne uide je prejel literarni nagradi Fabula 2006 in Zlata ptica 2005. Gazvoda spada med najmlajše predstavnike sodobnega slovenskega pripovedništva. V svojih delih se na prvoosebni način ukvarja z vsakdanjo bivanjsko problematiko svojih vrstnikov.

(dogodek ni odprt za širšo javnost)

 

10.00-12.00 Niko Grafenauer in Pedenjped na obisku

Center Janeza Levca Ljubljana (CJL)  je vzgojno izobraževalna ustanova, ki jo sestavljajo štiri organizacijske enote: tri šole, Dom in Izobraževalni center Pika za strokovnjake na področju vzgoje in izobraževanja otrok s posebnimi potrebami, predvsem otrok z motnjami v duševnem razvoju in otrok z motnjo avtističnega spektra.

Grafenauer-NikoNiko Grafenauer je pesnik, kritik, esejist, urednik, literarni zgodovinar in prevajalec. Po diplomi je več let živel kot samostojni književnik, potem pa je bil urednik za otroško leposlovje pri založbi Mladinska knjiga v Ljubljani, glavni urednik revij Problemi in Nova revija ter časopisa Ampak, več let je bil glavni urednik in direktor založbe Nova revija, po upokojitvi 2002 pa je ohranil položaj glavnega urednika založbe. V mladinskem pesništvu nadaljuje najboljšo slovensko tradicijo na tem področju; zavrača didaktiko, razvija igro kot svobodno pesniško ustvarjalnost (npr. Pedenjped). Še posebej pomembna je zbirka mladinskih pesmi Skrivnost.

 (dogodek ni odprt za širšo javnost)