32. Slovenski knjižni sejem – gostujoče mesto Brežice

SEJEM V GOSTEH – GOSTUJOČE MESTO BREŽICE

 

Knjižni sejem je leta 2015 prvič “šel iz Cankarjevega doma v Ljubljani”, kjer tradicionalno poteka. S  prireditvami Sejem v gosteh želimo dogajanje knjižnega sejama približati tudi tistim, ki zaradi različnih okoliščin ne morejo obiskati sejma v Ljubljani, ter jim omogočiti osebno srečanje z različnimi slovenskimi pisatelji. Poleg obiskov različnih ustanov širom Slovenije bomo letos prvič izvedli tudi sejem v gostujočem mestu, v Brežicah.

Slikoviti griči, obrobje Gorjancev, zeleni svet ob sotočju Save in Krke, vinogradi, vode, termalni izviri, gradovi, bogata arhitekturna in kulturna dediščina … Vse to so Brežice. Majhno mesto z velikim srcem. Kot kraj so bile Brežice prvič omenjene leta 1241, in sicer z imenom Rain, kar v nemškem jeziku pomeni obala rečne struge. Reka Sava, ki se tu izliva v Krko, je skozi stoletja tik ob levem bregu svoje struge narekovala pozidavo starega mestnega naselja in mu tako določila tudi ime. Slovensko ime Brežice namreč pomeni mestno naselbino na bregovih reke: breg – bregci – brežci – Brežice.

Rumeni dežnik bo v četrtek, 24. novembra in v tednih pred prihodom sejma v goste v Brežicah povezal različne starostne in socialne skupine – malčke iz vrtca, osnovnošolce, odrasle in stanovalce doma upokojencev. Slednji se bodo, združeni pod imenom Lastovke, o letošnjem knjižnem sejmu in spremljajočih dogodkih pogovarjali na druženjih bralnega krožka za odrasle v Domu upokojencev Brežice.

Četrtkovo dopoldansko dogajanje Sejma v gosteh bo namenjeno otrokom in mladostnikom. Najmlajši bodo s knjižničarko, Elo Peroci, Marlenko in Hano Stupica najprej odpotovali v pravljični svet, nato pa četrtošolci skupaj z ilustratorko Ano Košir, ob 11. uri, še v ustvarjalni. Šestošolci bodo odpotovali v Italijo, državo »v fokusu« letošnjega sejma. No, ne dobesedno, pač pa bodo državo spoznali v sklopu razstave Mini Bologna, ki bogati mladinski oddelek naše knjižnice. To je razstava mladinskih knjig v tujih jezikih, katere rojstvo sega v april 1992.
Popoldansko dogajanje ta dan bo namenjeno širši javnosti. Takrat bomo zaključili letošnjo sezono projekta Posavci beremo skupaj. Gre za skupni nastop treh posavskih knjižnic, ki letos že šesto leto zapored uspešno nagovarja sladokusce (za)pisane besede. Ob 18. uri bomo v Dvorani Savice Zorko gostili slovensko igralko, pesnico in predavateljico Sašo Pavček, s katero se bo pogovarjala Carmen L. Oven. Večer bomo popestrili z recitalom ob spremljavi Roberta Ovna.

Vljudno vabljeni!