21. Slovenski dnevi knjige: Podzemlje – kjer odmeva, kar smo zamolčali

21. Slovenski dnevi knjige: Podzemlje – kjer odmeva, kar smo zamolčali

21. Slovenski dnevi knjige
18.—22. april 2016

Podzemlje – kjer odmeva, kar smo zamolčali

Slovenski dnevi knjige, vseslovenski praznik knjige in branja, letos vstopajo v tretje desetletje, kar pomeni, da se bodo odvili že 21. V Ljubljani bodo prireditve potekale na več lokacijah od 18. do 22. aprila, 23. aprila pa se bodo Dnevi s prav posebnim dogodkom na prav tako posebni lokaciji iztekli v Noč knjige. Osrednje prizorišče in veliki oder v prestolnici bo na Mestnem trgu, kjer se bodo na stojnicah knjižnega sejma predstavili tudi številni slovenski založniki. Dogajalo pa se bo tudi v partnerskih mestih – v Novem mestu, Mariboru, v Kopru, Celju in v Ormožu.

Rdeča nit letošnjih prireditev je podzemlje – v ospredje bomo dajali tisto, kar je sicer v ozadju, prezrto, nevidno, neslišno, kar je alternativa v odnosu do uveljavljenega, novo v odnosu do ustaljenega. Živimo v času številnih težav, ki se dogajajo tukaj in zdaj – nestrpnost, onesnaževanje okolja, izumiranje vrst, revščina, strah, ograjavanje – vse to in še kakšna druga so točke, ki jih želimo osvetliti, potegniti iz podzemlja.

Prav tako se nam ne zdi dovolj zgolj nagovarjati ranljive skupine ali celo govoriti o in namesto njih, pač pa jih na celosten način vključujemo v Slovenske dneve knjige, pri čemer je naš dolgoročni cilj najti načine za trajnostno sodelovanje.

V 21. stoletju in v tretjem desetletju Slovenskih dnevov knjige se zavedamo, da je družbena vloga intelektualca in umetnika oslabela, zato iščemo nove pristope za močnejši megafon, da bi bila še vedno slišana. Da bi njune misli, bodisi izrečene, bodisi zapisane, imele kar se da velik učinek. Če kdaj, danes bolj kot kdajkoli potrebujemo refleksijo družbe. Po njo se odpravljamo v podzemlje, kjer odmeva, kar je bilo zadušeno in kar smo sami zamolčali.

In ko pravimo podzemlje, to mislimo tudi dobesedno – nekaj dogodkov se bo dejansko zvrstilo pod površjem mesta.
https://twitter.com/DneviKnjige
https://www.facebook.com/slovenskidneviknjige/

Domov